Greenwich-observatoriet

Det opprinnelige Greenwich-observatoriet i London som i dag er et museum.
Greenwich-meridianen er markert med en rød linje i bakken hos det opprinnelige Greenwich-observatoriet i London.

Artikkelstart

Greenwich-observatoriet ble grunnlagt i 1675 av kong Charles 2 og var Storbritannias nasjonale observatorium. Observatoriet ble brukt til navigasjon, tidsbestemmelse, kartlegging av stjerners posisjoner og publisering av almanakk.

Faktaboks

Uttale
grˈinitʃ-
Også kjent som

Royal Greenwich Observatory (RGO)

I 1884 ble Greenwich-meridianen valgt til nullmeridianen for Jorden, med lengdegrad på 0°. Greenwich-meridianen er startpunktet for de internasjonale tidssonene, se Greenwich middeltid.

Frem til 1971 var observatoriets direktør også Astronomer Royal.

Flytting

Observatoriet lå opprinnelig i bydelen Greenwich i London, England. Stadig forverrede observasjonsforhold i området omkring London førte til at de fleste instrumentene fra Greenwich-observatoriet ble overført til Herstmonceux Castle i Sussex, nær byen Hailsham, i 1948–1958. Her var Greenwich-observatoriets største teleskop, Isaac Newton Telescope (speildiameter på 98 tommer), i bruk i 1967–1979. Teleskopet ble deretter helt ombygd og flyttet til Roque de los Muchachos-observatoriet på Kanariøyene, der det ble tatt i bruk i 1984.

I 1990 ble observatoriet flyttet fra Sussex til Institute of Astronomy, University of Cambridge. I 1998 ble observatoriet lagt ned for godt.

Den originale observatoriebygningen i Greenwich er nå et museum under navnet Royal Observatory Greenwich (ROG).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg