Greenwich-observatoriet ble grunnlagt i 1675 av kong Charles 2 og var Storbritannias nasjonale observatorium. Observatoriet ble brukt til navigasjon, tidsbestemmelse, kartlegging av stjerners posisjoner og publisering av almanakk.

I 1884 ble Greenwich-meridianen valgt til nullmeridianen for Jorden, med lengdegrad på 0°. Greenwich-meridianen er startpunktet for de internasjonale tidssonene, se Greenwich middeltid.

Frem til 1971 var observatoriets direktør også Astronomer Royal.

Observatoriet lå opprinnelig i bydelen Greenwich i London, England. Stadig forverrede observasjonsforhold i området omkring London førte til at de fleste instrumentene fra Greenwich-observatoriet ble overført til Herstmonceux Castle i Sussex, nær byen Hailsham, i 1948–1958. Her var Greenwich-observatoriets største teleskop, Isaac Newton Telescope (speildiameter på 98 tommer), i bruk i 1967–1979. Teleskopet ble deretter helt ombygd og flyttet til Roque de los Muchachos-observatoriet på Kanariøyene, der det ble tatt i bruk i 1984.

I 1990 ble observatoriet flyttet fra Sussex til Institute of Astronomy, University of Cambridge. I 1998 ble observatoriet lagt ned for godt.

Den originale observatoriebygningen i Greenwich er nå et museum under navnet Royal Observatory Greenwich (ROG).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.