Av /Store norske leksikon ※.
Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Asorene er en øygruppe i Atlanterhavet tilhørende Portugal. Øygruppen ligger om lag 1500 kilometer vest for Portugal, omtrent på Lisboas bredde. Asorene består av ni større og noen mindre øyer. Asorene utgjør en egen autonom region på til sammen 2322 kvadratkilometer med 236 657 innbyggere (2021).

Faktaboks

Uttale
asˈorene
Etymologi
portugisisk Ilhas dos Açores, ‘Haukøyene’
Også kjent som
Azorene

Hovedstad og største by på Asorene er Ponta Delgada på øya São Miguel. Andre større byer er Angra do HeroísmoTerceira og HortaFaial.

Natur

Lagoa do Fogo (eng. Lake of Fire) er en av flere kratersjøer på øya São Miguel.

Av .

Asorene er ordnet i tre grupper:

  1. Den østligste gruppen med São Miguel (744 kvadratkilometer) og Santa Maria (97 kvadratkilometer).
  2. Den sentrale gruppen med Faial (173 kvadratkilometer), Graciosa (61 kvadratkilometer), Terceira (402 kvadratkilometer), Pico (447 kvadratkilometer) og São Jorge (246 kvadratkilometer).
  3. Den vestligste gruppen med Flores (143 kvadratkilometer) og Corvo (17 kvadratkilometer), som er den mest isolerte av øyene.

Med unntak av deler av Santa Maria er Asorene av vulkansk opprinnelse og har mange vulkankjegler med kratere og karakteristiske kraterkjeler (caldeiras) som er oppfylt av sjøer, dessuten små geysirer og mineralkilder. På den vestlige delen av øya Santa Maria, i nærheten av flyplassen, finnes sedimentære bergarter. Vulkansk aktivitet forekommer ennå på de sentrale og østlige øygruppene, og har blant annet resultert i undersjøiske utbrudd, hvor småøyer gjentatte ganger er blitt hevet opp for en tid. Det høyeste punktet er Montanha do Pico på Pico, 2351 meter over havet. Dette er også Portugals høyeste punkt. Kystene er bratt utskårne av brenningene.

Asorene har et utpreget oseanisk klima, men ofte med sterk vind. Gjennomsnittstemperaturen i februar ligger på 14 °C og for august på 22 °C. Årlig nedbør er på om lag 1000–1500 millimeter.

Næringsliv

Klima og jordsmonn setter få begrensninger for hva som kan dyrkes på Asorene. São Miguel har Europas eneste teplantasje.

Jordbruk er viktig næringsvei på Asorene. Det milde og fuktige klimaet gjør at dyrking av vindruer og frukt er utbredt, særlig appelsiner og ananas. På flere av øyene finnes husdyrhold, med produksjon av ost og andre meieriprodukter. Fisket er konsentrert om fangst av makrellstørje. Klimaet og det vakre landskapet har gjort Asorene til et mye besøkt turistmål.

Samferdsel

Under andre verdenskrig tillot Portugal de allierte å bygge og bruke flybasen på øya Santa Maria fra år 1943. Flyplassen på Santa Maria var en viktig transittstasjon for lufttrafikken mellom Europa og Amerika fra 1939, men har i de senere år mistet noe av sin betydning. 15 kilometer nordøst for Angra do Heroísmo på øya Terceira er Lajes internasjonale flyplass, som har både en militær og en sivil del.

Kultur og utdanning

Byen Angra do Heroísmo på øya Terceira ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1983, mens det 987 hektar store landskapet Pico Island Vineyard Culture ble oppført på denne listen i 2004. Asorenes offentlige universitet ble etablert i Ponta Delgada i 1976. Universitetet har avdelinger i byene Angra do Heroísmo på øya Terceira og Horta på øya Faial.

Historie

Øyene ble oppdaget i år 1427 av Diogo de Silves, en portugisisk kaptein. Koloniseringen av øyene, som da var helt ubebodde, begynte på Santa Maria i 1432 under portugiseren Gonçalo Velho Cabral, og i 1444 på São Miguel. En gruppe flamlendere under lederen Jos van Huertere fikk slå seg ned på Faial etter godkjenning av Isabella, grevinne av Burgund. På slutten av 1600-tallet var alle øyene kolonisert med en overveiende portugisisk befolkning. Øyene hadde en viktig rolle på 1800-tallet i kampen for å avskaffe eneveldet i Portugal.

Norge på Asorene

Det er et honorært norsk konsulat i byen Ponta Delgada på øya São Miguel. Konsulatets ansvarsområde er Asorene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Paulo Bairos

Bergartene på Asorene er stortsett av vulkansk opphav, med et unntak på Santa Maria.Det finnes bergarter på den vestlige delen av Santa Maria, nær flyplassen som ikke er vulkanske, men sedimentære.Det finnes ikke bevis om at fønikerne, araberne eller andre hadde seilt til Asorene før portugiserne.Det var Diogo de Silves, altså ikke Diogo de Senill.Det er viktig å skrive at Cabral het Gonçalo Velho Cabral, det vil si IKKE Pedro Álvares Cabral som seilte til Brasil i 1500.Flamlenderne hadde som leder Jos van Huetere.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg