meridian

På Meridiankonferansen i Washington i 1884 ble det blant annet bestemt at nullmeridianen skulle gå gjennom Greenwich i London. Den svenske greven Carl Lewenhaupt representerte Norge-Sverige på konferansen.
Meridiankonferansen 1884
Av .

Meridian er en storsirkel gjennom Jordens poler, som står 90° på ekvator.

Faktaboks

uttale:
meridiˈan
etymologi:

fra latin meridianus (circulus) 'middags(sirkel)', avledet av meridies 'middag'

Jordens koordinatsystem

Jordens meridianer

Som utgangsmeridian for beregning av lengdegrader brukes nullmeridianen, som går gjennom Royal Greenwich Observatory utenfor London. Et steds lengde er vinkelen mellom denne og stedets meridian, regnet mot øst eller vest til 180°. 180°-meridianen er også kjent som den internasjonale datolinjen

I streng forstand er en meridian ikke en linje på jordoverflaten, men på en rotasjonsellipsoide som utgjør en idealisert modell av Jorden. Som matematisk definert modell av Jorden er ellipsoiden WGS84 internasjonalt akseptert.

Himmelen

Den astronomiske meridianen er en storsirkel på himmelkulen som går gjennom himmelens nordpol og observasjonsstedets senit.
Astronomisk meridian

Innen astronomi er meridian en storsirkel på himmelkulen gjennom himmelens nordpol og observasjonsstedets senit (og derfor også gjennom himmelens sørpol og nadir). Den skjærer horisonten i nord- og sørpunktet og er den eneste sirkel som både er vertikalsirkel og deklinasjonssirkel.

Andre meridianer

I en videre betydning kan meridian brukes om alle skjæringslinjer mellom et meridianplan og overflaten av et legeme. Meridianplanet går ut fra en akse som skjærer overflaten i legemets poler. På en kule er meridianene sirkler og kalles også lengdesirkler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg