Tuvalu

Faktaboks

Uttale
tuvˈalu
Offisielt navn
Tuvalu
Statsform
Konstitusjonelt monarki i Oseania
Hovedstad
Funafuti
Innbyggertall
9 893
Landareal
30 km²
Totalareal
30 km²
Innbyggere per km²
329,77
Offisielt/offisielle språk
Tuvalu, engelsk
Religion
Kristendom
Nasjonaldag
1. oktober
Statsoverhode
Elizabeth 2 (dronning)
Statsminister
Kausea Natano
Mynt
Australsk dollar à 100 cents
Valutakode
AUD
Flagg
Riksvåpen

Tuvalu

Av /Store norske leksikon ※.
Tuvalu (plasseringskart)
/Store norske leksikon ※.

Fra hovedatollen Funafuti. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Tuvalu er en øystat i den sørvestlige del av Stillehavet. Øyene ligger om lag 2500 kilometer øst for Ny-Guinea, 1000 kilometer nord for Fiji, og midtveis mellom Australia og Hawaii. Tuvalu har et konstitusjonelt monarki og ligger vest for den internasjonale datolinjen. Nærmeste naboland er Kiribati i både nord og øst, Salomonøyene i vest og Fiji og Wallis og Futuna-øyene i sør. Hovedstaden er Funafuti med administrasjonskontor i byen Vaiaku på den lille øya Fongafale.

Tuvalu grenser til Salomonøyene i vest, til Nauru i nordvestlige hjørne og til Kiribati i nord. Mot øst ligger Tokelau (newzealandsk) og mot sør grenser Tuvalu til Wallis og Futuna (fransk) og Fiji.

Tuvalu består av ni små koralløyer som tidligere ble kalt Ellice Islands. Øyene er fordelt på 600 kilometer fra nordvest til sørøst. Tuvalu er verdens fjerde minste stat etter landareal. Havnivåstigning er en reell klimatrussel for landet. Tuvalu hører til verdens minste stater også med hensyn til innbyggertall.

Navnet Tuvalu betyr «åtte som står/hører sammen» og viser til åtte av atollene landet består av (det er egentlig ni, men den minste atollen er en del av en annen atoll).

Nasjonalsang er Tuvalu mo te Atua («Tuvalu for Den allmektige»).

Geografi og miljø

Atollene er lave og utgjør toppene til en undersjøisk vulkankjede; høyeste punkt er cirka 4,5 meter over havet på Niulakita. Atollene er svært utsatt for havstigning (10 centimeter de siste 20 årene) og en del land er skylt bort som følge av hyppigere stormer og ekstremt høyvann. Det er få naturlige havner; Funafuti er eneste dypvannshavn. Jordsmonnet er skrint og det er ingen vassdrag. Tuvalu mangler drikkevann og må derfor lagre regnvann.

Vegetasjonen er hovedsakelig gress, bregner, kokospalmer og skruepalmer. En tredjedel av landarealet er dekket av skog.

Det eneste pattedyret med naturlig forekomst er polynesiarotte, men ved kystene finnes delfiner og knølhval. I tillegg til andre fuglearter på trekk hekker ni arter av sjøfugler og fire arter av landfugler på Tuvalu. Det er en rekke krypdyr, blant annet gekkoer, skinker, havskilpadder og noen arter av giftige havslanger. Det er identifisert 607 fiskearter (2010) og mange arter av koraller, muslinger og snegler.

Tuvalu har tropisk havklima med regntid fra november til april og tørketid fra mai til oktober. Funafuti har en middeltemperatur på 28,9 °C i januar og 27,2 °C i juli samt en årsnedbør på 4000 millimeter. Januar har mest regn mens juni–august er de tørreste månedene. Værfenomenet El Niño øker frekvensen av sykloner, som landet ble rammet av senest i 2015, og tropiske stormer, mens La Niña øker virkningene av tørke.

Folk og samfunn

Etniske polynesiere utgjør 96 prosent og mikronesiere 4 prosent av befolkningen, som er mer enn fordoblet siden 1980 (om lag 11 000 i 2021). 59,7 prosent av befolkningen er urban (2015) og mer enn halvparten bor i Funafuti.

Forventet gjennomsnittlig levealder ved fødsel er 68,41 år for kvinner og 64,01 år for menn (2015).

98,4 prosent av befolkningen er kongregasjonalistiske protestanter (Church of Tuvalu), 1,4 prosent er syvendedags-adventister, mens baha'i har tilslutning fra én prosent.

Offisielle språk er tuvalsk og engelsk. Noen snakker også samoansk som resultat av at majoriteten av de kristne misjonærene på 1800- og 1900-tallet kom fra Samoa. På øya Nui snakker også en del av befolkningen I-Kiribati. Grunnen til dette kan være at befolkningen har kommet fra det tidligere Gilbert Islands (nå Kiribati).

26,3 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen (2010).

Stat og politikk

Tuvalu er et parlamentarisk-demokratisk konstitusjonelt monarki og medlem av Samveldet av nasjoner. Statsoverhodet dronning Elizabeth 2 er representert ved en generalguvernør som må være tuvalsk statsborger. Utøvende makt ligger hos statsministeren og regjeringen. Opptil fire ministre utnevnes av generalguvernøren etter forslag fra statsministeren. Parlamentet, Palamene o Tuvalu, har 15 medlemmer som velges i allmenne valg for fire år, men kan oppløses før valg. Det er ingen politiske partier.

Det er valgte råd på seks medlemmer samt noen ex officio-medlemmer på de ni atollene, som har begrenset selvstyre.

Tuvalu har ikke eget forsvar; landets sikkerhet ivaretas av Australia.

Tuvalu er medlem av FN og enkelte av FNs særorganisasjoner, Samveldet av nasjoner, Pacific Islands Forum og Cotonou-avtalen.

Historie

De første innbyggerne kom trolig nordfra for 2000–3000 år siden. Tuvalu er først omtalt i europeiske kilder i 1568 av spanjolen Álvaro de Mendaña (1542–1595), men han gikk ikke i land. I 1819 seilte den britiske kapteinen Arent Schuyler de Peyster (1736–1822) gjennom det sørlige Tuvalu med skipet Rebecca, og kalte øyene Ellice Islands etter Edward Ellice, eieren av skipets last. Mellom 1862 og 1864 tok slavehandlere fra Peru mer enn 400 mennesker fra Funafuti og Nukulaelae til fange. Ingen av dem vendte tilbake.

I 1865 begynte misjonærer fra Samoa evangelisering på Tuvalu, og på 1920-tallet ble hele befolkningen identifisert som kristnet. Europeiske handelsfolk innførte en rekke nye, dødelige sykdommer, deriblant meslinger. Som følge av dette sank befolkningen fra omkring 20 000 i 1850 til omkring 3000 i 1875. Britene tok over styringen av øyene fra 1877 og de ble en del av protektoratet Gilbert and Ellice Islands Colony i 1892. Protektoratet ble koloni i 1916 frem til 1975. Øygruppen ble brukt som base for den amerikanske marinen under andre verdenskrig og var viktig i kamper mot japanskokkuperte områder i Kiribati. Tuvalu lå utenfor kampsonene.

I 1974 stemte befolkningen på Elliceøyene for å skille lag med Gilbertøyene, og året etter ble Elliceøyene den britiske kolonien Tuvalu. I 1978 ble Tuvalu et selvstendig monarki innenfor Commonwealth. Landets fiskerisone ble i 1983 utvidet til 1,3 millioner kvadratkilometer. I 1989 advarte FNs miljøprogram om at Tuvalu er én av fem øygrupper som er særlig truet av havstigning, og korallrevene som utgjør atollene er utsatt med økt temperatur i havet. I 2000 ble Tuvalu medlem av FN.

Økonomi og næringsliv

Tuvalu har få naturressurser utenom fisk. Jordbruket er sentrert omkring dyrking av kokospalmer, delvis til eksport, skruepalmer, taro, papaya, brødfrukter og bananer. Svin, høns og geit er de viktigste husdyrene. Statsinntekter kommer fra salg av fiskelisenser og leasing av landets elektroniske nasjonalitetsbetegnelse (domenenavn) «.tv», og fra investeringsfondet Tuvalu Trust Fund (TTF). Tuvalu har også inntekter fra landets skipsregister og salg av frimerker.

Industrien er lite utviklet; produksjon av kopra for eksport, fiskeforedling og flettet håndverk som de viktigste. Siden landets beliggenhet er så isolert, er turisme ubetydelig; det satses mest på økoturisme. Tjenestesektoren står for 70 prosent av statsinntektene (2012).

Om lag 15 prosent av de mannlige yrkesaktive arbeider i utlandet; mange av dem sender penger til familien.

Kunnskap og kultur

Skolegang er gratis og obligatorisk for barn i alderen 6–15-år. Alle øyene har grunnskole; det er to på øya Vaitupu. Det er toårig videregående skole. Det finnes en maritim og en teknisk skole samt en avdeling av University of South Pacific. Annen utdannelse tas med stipend i Fiji eller andre land.

Myndighetene utgir en offisiell avis på tuvalsk og engelsk hver fjortende dag. Det er én statlig radiostasjon, Radio Tuvalu, som sender på tuvalsk og engelsk, men ingen egen fjernsynsstasjon; noen utenlandske tv-sendinger tas inn via satellitt.

Bibelen ble oversatt til tuvalsk i 1987. Forfatter og musiker Afaese Manoa (født 1942) skrev tekst og musikk til nasjonalsangen, og er landets mest kjente forfatter.

De viktigste kunstformene er design av blant annet klær, armbånd og tradisjonelt kunsthåndverk som dekorering av vifter og matter.

Populære sportsgrener er blant annet kilikiti (samoansk cricket) og ano (en lokal form for volleyball) og fotball.

Tuvalu og Norge

Diplomatiske forbindelser mellom Tuvalu og Norge ble opprettet i 2010. Det er ingen norsk utenriksstasjon på Tuvalu. Den norske ambassade i Canberra (Australia) er sideakkreditert til Tuvalu.

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

Under folk og samfunn står det: Noen taler også samoansk og I-Kiribati (en del på øya Nui). Fint om dette blir utdjupa.

svarte Guro Djupvik

Hei Sverre Olav.
Takk for kommentaren, vi skal få med dette på neste oppdatering av artikkelen.

Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg