Faktaboks

Lord Howe Island
Uttale
lå:d hau ˈailənd

Lord Howe Island er en australsk øy i Stillehavet, 787 kilometer nordøst for Sydney. Øya administreres under New South Wales. Den har et areal på 14,55 kvadratkilometer og har 382 innbyggere (2016). I tillegg er det kun tillatt med 400 besøkende på øya til enhver tid.

Øya er 11 km lang og 2,8 km bred. Den er av vulkansk opprinnelse. Landskapet preges av to vulkanske fjell, hvor av det høyeste er Mount Gower, 875 meter over havet. Det er mulig å gå til topps på Mount Gower, men det er påbudt å ha med lokal guide. Sammen med noen mindre øyer ble Lord Howe Island i 1982 oppført på UNESCOs verdensarvliste på grunn av den særpregede floraen og faunaen.

Havet rundt Lord Howe Island består av en unik blanding av varme, tropiske og kaldere, tempererte havstrømmer. Området er hjem for over 450 fiskearter og 90 arter av koraller, hvorav mange er endemiske.

Det er et begrenset antall biler på øya, og fartsgrensen er 25 kilometer i timen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg