Buka, Bougainville av /Flickr. CC BY SA 3.0

Bougainville

Flagg
Av .
Lisens: Public domain

Bougainville i rødt, resten av Papua Ny-Guinea i grønt.

Bougainville
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Menn med det tradisjonelle upe-hodeplagget på Bougainville i kø for å avgi stemme under folkeavstemningen i 2019 om øygruppa skal bli selvstendig eller forbli en del av Papua Ny-Guinea. 98 prosent stemte for uavhengighet.

Fra folkeavstemningen om selvstendighet i 2019
Av /NTB Scanpix.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Bougainville, øy i Stillehavet, den største av Salomonøyene, tilhører Papua Ny-Guinea. Øya danner sammen med Buka Island og noen atoller The Autonomous Region of Bougainville (tidlligere North Solomons Province), med et areal på 10 049 kvadratkilometer og med 249,358 innbyggere (2011). Den viktigste byen er Arawa. Det snakkes både austronesiske (16) og papuanske (9) språk i Bougainville, og engelsk og Tok Pisin er offisielle språk. I en folkeavstemning i 2019 stemte Bougainvilles befolkning med overveldende flertall for å bli en selvstendig stat.

Faktaboks

Uttale
bugɛvˈil

Bougainville er en fjellrik øy av vulkansk opprinnelse, omgitt av korallrev. Fjellkjeden Emperor i nord hever seg opp til 2743 meter over havet (Balbi). Eksport av kopra, kakao og tømmer er viktig. Store kobberforekomster i et av verdens største dagbrudd ved Pangua.

Historie

Bougainville har fått navn etter franskmannen Loius Antoine de Bougainville, som oppdaget øya i 1768. Øya kom under tysk administrasjon 1898. Den ble okkupert av australske tropper i 1914, og ble en del av det australske mandatområdet i 1920. Bougainville var under japansk okkupasjon i 1942–1944, under andre verdenskrig.

Bougainville ble i 1975 en del av Papua Ny-Guinea, til tross for agitasjon for selvstendighet. Separatistbevegelsen Bougainville Revolutionary Army (BRA) har siden 1988 kjempet for løsrivelse. Striden førte i 1989 til stengning av den rike australsk-eide kobbergruven Panguna. BRA erklærte i 1990 Bougainville for selvstendig, men Papua Ny-Guinea svarte med militær blokade. Papua-hæren erobret i 1992 den viktigste byen, Arawa. Kampene kostet flere hundre menneskeliv. En våpenhvileavtale ble undertegnet i 1998.

I 2001 ble en fredsavtale underskrevet, og det første valget i den autonome regionen ble holdt i 2005.

Folkeavstemningen i 2019

I en folkeavstemning avholdt mellom 23. november og 7. desember 2019 stemte et overveldende flertall av øyas befolkning (98 prosent av 181 000 avgitte stemmer) for at Bougainville løsrives fra Papua Ny-Guinea og blir en selvstendig stat.

Avstemningen var kun rådgivende, myndighetene i Papua Ny-Guinea må godkjenne resultatet før Bougainville kan oppnå full uavhengighet. Det kan ta flere år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Jon Vidar Bergan

Jeg savner dette i artikkelen: Hvilket språk man snakker på Bougainville.

svarte Astrid Anderson

Takk for tilbakemeldingen. Jeg har oppdatert artikkelen med kort informasjon om språk (se mer om språk i artikkelen om Papua Ny-Guinea).

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg