Faktaboks

Offisielt navn
Choson Minjujuui In'min Konghwaguk
Norsk navn
Den demokratiske folkerepublikken Korea
Hovedstad
Pyongyang
Statsform
Republikk (grunnlovsfestet ettpartistat)
Statsoverhode
Kim Jong-un (stats- og regjeringssjef)
Statsminister
Kim Tok-hun
Landareal
120 410 km²
Totalareal
120 540 km²
Innbyggertall
26,1 millioner (FN-estimat (FAO), 2022)
Offisielt/offisielle språk
Koreansk
Religion
Buddhister, konfusianister, enkelte kristne og mindre religiøse grupper
Nasjonaldag
9. september
Mål og vekt
Det metriske system
Valuta
Won à 100 jun
Nasjonalsang
Aegukka (Den patriotiske sang)
Flagg
Riksvåpen
Nord-Korea, plassering
Nord-Korea (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Nord-Korea, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av Nord-Korea med naboland rundt, kart
Nord-Korea og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Nord-Korea er en republikk på den nordlige delen av den koreanske halvøy. I nord grenser Nord-Korea mot Kina og Russland, i sør mot Sør-Korea via den såkalte «demilitariserte sonen» (DMZ). Mot vest ligger Gulehavet og Koreabukten, og mot øst ligger Østhavet (Japanhavet).

Nord-Korea var en del av Korea frem til etter andre verdenskrig, da landet ble delt. Historisk er Korea et gammelt kulturland, og halvøyens beliggenhet nærmest som en bro mellom de to kjempene Japan og Kina har gitt landet en spesiell betydning i regionen, og preget dets historie. Etter delingen i 1945 ble Kim Il-sung leder for arbeiderpartiet i kommunistiske nord. Siden har makten gått i arv, og hans sønnesønn Kim Jong-un er nå øverste leder. Grensen mellom Nord- og Sør-Korea er verdens tyngst militariserte, og Nord-Korea er et ytterst lukket og isolert land. Nord-Koreas nasjonalsang er Aegukka (Den patriotiske sang).

Geografi og miljø

Korea, Nord- (hovedkart)

Nord-Korea

Av /Store norske leksikon ※.
Kumgang
Kumgangfjellet (1638 meter).
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Nord-Korea dekker et areal på 120 538 kvadratkilometer. Det er et fjelland, rundt 80 prosent av landarealet utgjøres av fjell. De høyeste fjellene ligger i nordøst, med Paektusan (2744 meter over havet) som det høyeste. Det som finnes av lavland og dyrkbar mark ligger primært mot Gulehavet og Koreabukten. Her ligger også landets største by, hovedstaden Pyongyang. Langs østkysten ligger det også viktige byer, som den nest største byen Hanhung og havnebyen Chongjin.

Nord-Korea har et kontinentalt klima med fire distinkte årstider, med en kort fuktig sommer og kald vinter med noe snøfall. Det er regntid på slutten av sommeren.

Folk og samfunn

Bryllupsgjester
Noen bryllupsgjester i tradisjonelle kjoler lar seg fotografere i en park.
Bryllupsgjester
Lisens: CC BY SA 3.0
1. mai-markering
En folkemengde markerer 1. mai i Nord-Korea.
1. mai-markering
Lisens: CC BY SA 3.0

Nord-Korea har en befolkning estimert til 26,1 millioner (FN-estimat (FAO), 2022). Myndighetene har stimulert til høye fødselstall, men hungersnød ledet av matmangel og naturkatastrofer har ført til en begrenset befolkningsvekst de siste tiårene.

Befolkningen er etnisk svært homogen og består av koreanere, et mongolsk blandingsfolk som innvandret i forhistorisk tid.

Folketettheten er i gjennomsnitt 195 per kvadratkilometer, men bosetningen er sterkt konsentrert til kystområdene og til lavlandsområdene i sørvest. Industrialiseringen etter 1945 har skapt en betydelig flytting fra landsbygda til byene, og rundt 60 prosent av befolkningen er bosatt i byer og tettsteder.

Ifølge grunnloven er det religionsfrihet, men religioner undertrykkes, og noe større organisert religiøst liv finner neppe sted. Cirka 68 prosent av befolkningen oppgis å være ateister eller ikke-religiøse. Det finnes tilhengere av tradisjonelle religioner samt buddhister og kristne. Etter Koreakrigen er en del kirker og templer gjort om til annet bruk. Konfucianisme påvirker tanke- og levesett.

Nasjonalspråket er koreansk, som skrives med et eget alfabet (chosungul, kalles hangul i Sør-Korea). De kinesiske skrifttegnene (sinokoreanske tegn) ble offisielt avskaffet i 1949, i motsetning til i Sør-Korea der de fortsatt benyttes noe ved siden av det koreanske skriftspråket.

Stat og politikk

Kim Jung-un
Statsminister Kim Jong-un vinker fra balkongen etter en militærparade til ære for hans bestefar, Kim Il Sungs, fødsel 100 år tidligere. 15. April, 2012.
Kim Jung-un
Av /SCANPIX.
Kim Il Sung-monument
Kim Il Sung (1912-94) inntok i 1948 en suveren maktposisjon som statsleder og ble gjenstand for en ekstrem personkultus som fortsatte selv etter hans bortgang.
Kim Il Sung-monument
Lisens: CC BY SA 3.0

Kim Il-sung (1912–1994) inntok i 1948 en suveren maktposisjon som statsleder og ble gjenstand for en ekstrem personkultus som fortsatte selv etter hans bortgang. Sønnen Kim Jong-il tok over makten i 1994, og ble etter hvert objekt for samme persondyrkelse. Da Kim Jong-il døde i 2012, ble den suverene maktposisjonen ført videre til sønnesønnen Kim Jong-un. Nord-Korea er derfor blitt kalt «det første kommunistiske dynasti».

Offisielt gjennomføres det valg hvert femte år, der det rapporteres om en valgoppslutning på 99 prosent med enstemmig støtte til regimet. Det er imidlertid estimert at om lag 200 000 politiske fanger lever i konsentrasjonsleirer under grusomme forhold.

Siden 1980-tallet har Nord-Korea blitt mistenkt for å ha intensjoner om å utvikle atomvåpen, og har mottatt store motytelser for å love å avstå fra et slikt program. I 2005 erklærte like fullt Nord-Korea seg som atommakt, og USA, Japan, Sør-Korea, Russland og Kina har uten hell forsøkt å snu utviklingen gjennom felles forhandlinger.

Nord-Korea er medlem av FN (fra 1991) og flere av FNs særorganisasjoner. Landet var observatør i den økonomiske samarbeidsorganisasjonen Comecon frem til oppløsningen i 1991.

Historie

Korea, Nord- (Historie) (propagandaplakat, Kim Il Sung)

Propagandaplakat som viser Kim Il Sung (i hvit dress) og sønnen Kim Jong Il (i brun dress). Ved farens død i 1994 arvet Kim Jong Il farens tittel «Den store leder», og i likhet med sin far er han gjenstand for en ekstrem personkultus med religiøse trekk.

Da Japan kapitulerte og måtte trekke seg ut av Korea i 1945, rykket sovjetiske styrker inn i nord, mens amerikanske styrker gikk i land fra sør, og slik ble landet delt omtrent langs den 38. breddegrad. Kim Il-sung ble leder for det sovjetvennlige og kommunistiske Nord-Korea, som tok det offisielle navnet «Den demokratiske folkerepublikken Korea». I 1950 fikk Kim Il-sung Josef Stalins velsignelse til å invadere Sør-Korea. Med ønske om å gjenforene landet, gikk nordkoreanske styrker til angrep på Sør. Amerikansk-ledede FN-styrker kom først sørkoreanerne til unnsetning, og siden gikk Kina inn på Nord-Koreas side. Etter tre års krig med enorme ødeleggelser og tap på begge sider inngikk partene en våpenstillstandsavtale omtrent ved den opprinnelige grensen.

Forholdet til Sør-Korea har vært anspent, preget av sporadiske væpnede sammenstøt og gjensidige anklager. Det bedret seg gradvis fra nittitallet, ikke minst takket være den sørkoreanske presidenten Kim Dae-Jungs «solskinnspolitikk», som kulminerte med et historisk toppmøte mellom lederne for de to koreanske statene i 2000.

Etter valget av den konservative Lee Myung Bak som president i Sør-Korea (2008–2013) har imidlertid forholdet mellom de to landene igjen blitt svært anspent. I 2008 bombarderte Nord-Korea den sørkoreanske øya Yeonpyeong, angivelig som svar på en stor felles amerikansk-sørkoreansk militærøvelse like før.

Økonomi og næringsliv

Juchetårnet
Juche-tanken, nordkoreansk selvbergingsideologi, utarbeidet av Kim Il Sung er det teoretiske fundamentet for den nasjonale koreanske kommunismen. Den vektlegger selvberging i økonomien, selvtilstrekkelighet i det militære forsvaret og uavhengighet i utenrikspolitikken.
Juchetårnet
Lisens: CC BY SA 3.0

Nord-Korea er et av verdens mest lukkede land, med et sterkt sentralisert økonomisk og politisk system. Økonomien er isolert, både som følge av juche-ideologien til Kim Il-sung, som idealiserer det å være selvberget, og som følge av handelssanksjoner fra vestlige land. Kina og Sør-Korea er de viktigste handelspartnerne.

Tidligere fikk Nord-Korea betydelig økonomisk hjelp fra Sovjetunionen og Kina, men etter den kalde krigen og Sovjetunionens oppløsning i 1991 har landet vært avhengig av humanitær hjelp. Mislykket planøkonomi med satsing på kollektivt jordbruk, mangel på kunstgjødsel og lite modernisert jordbruk har siden 1990-tallet ført til stor matmangel, og underernæring er utbredt. Når landet i tillegg har blitt rammet av tørke- og flomkatastrofer har den påfølgende hungersnøden krevd mange menneskeliv.

Nord-Korea har rike forekomster av blant annet kull, jernmalm og sink. Landet har satset stort på industri, men dette har delvis gått i stå grunnet energimangel.

I forsøk på å tiltrekke seg utenlandske investorer og promotere handel ble det opprettet spesielle økonomiske soner med skattefordeler. I nordøstre del av landet ble Ranjin-Sunbong opprettet i 1996, og Kaesung ble opprettet i sør i 2002 for å tiltrekke seg sørkoreanske selskaper. Investorene har imidlertid vært avventende.

Nord-Korea har også en viss våpeneksport, og har blant annet solgt raketter til Iran, Syria, Egypt, Jemen, De forente arabiske emirater og Pakistan.

Det er også noe strengt kontrollert turisme. Turistene plikter å følge sin guide til enhver tid, og kan ikke bevege seg utenfor godkjente ruter.

Kunnskap og kultur

Dans
Koreansk danseforestilling.
Dans
Lisens: CC BY SA 3.0
Rodong Sinmun fra 2015
Mediene i Nord-Korea blir i stor grad kontrollert av kommunistpartiet. 10 av landets 12 aviser utgis av staten eller partiorganisasjoner, bare fem aviser utkommer daglig. Størst er kommunistpartiets avis Rodong Sinmun (Arbeidets dagblad).

Koreas kultur skiller seg fra både den japanske og kinesiske, samtidig som de også har påvirket hverandre. Etter delingen av Korea har kommunismen og forherligelse av regimet satt sitt preg på livet og kulturen. Massemedier såvel som litteratur og kunst er strengt kontrollert av sentrale myndigheter, som i stor grad benytter det som et middel for å legitimere regimet og holde liv i kulten rundt Kim Il-sung, Kim Jong-il og Kim Jong-un.

Det er elleve års obligatorisk skolegang. Undervisningen er kontrollert og betalt av staten. Læreplanen inneholder både akademiske og politiske temaer. For eliteelever finnes det to universiteter i Pyongyang; Kim Il-sungs Universitet og Pyongyangs universitet for vitenskap og teknologi.

Nord-Korea og Norge

Norges ambassade i Seoul (Sør-Korea) har vært sideakkreditert til Nord-Korea siden 2004. Nord-Koreas ambassade i Oslo ble nedlagt i 1992 av sparehensyn. I 2007 beløp den norske humanitære bistanden seg til rundt 27 millioner NOK, fordelt på ulike programmer i regi av Verdens matvareprogram (WFP) og Røde Kors.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg