nullmeridian

På Meridiankonferansen i Washington i 1884 ble det blant annet bestemt at nullmeridianen skulle gå gjennom Greenwich i London. Den svenske greven Carl Lewenhaupt representerte Norge-Sverige på konferansen.
Meridiankonferansen 1884
Av .
Nullmeridianen markert i Greenwich
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Nullmeridian er en vilkårlig valgt meridian som den geografiske lengde regnes fra. Siden 1884 er det meridianen gjennom Greenwich i Storbritannia som brukes som nullmeridian for hele Jorden.

Faktaboks

uttale:
nˈullmeridiˈan
etymologi:

fra latin meridianus (circulus) 'middags(sirkel)', avledet av meridies 'middag'

Nullmeridianen er altså punkter på jordoverflaten i et astronomisk meridianplan for et utvalgt sted. Her blir astronomisk lengde satt lik null. Astronomisk lengde for andre steder blir da vinkelen mellom stedenes astronomiske meridianplan og nullmeridianplanet.

Flere nullmeridianer, også kalt utgangsmeridianer, har vært i bruk, bl.a. en gjennom Oslo observatorium (system NGO1948). I 1884 ble det vedtatt på International Meridian Conference å bare bruke Greenwich nullmeridian for lengde- og tidsangivelse.

I 1884 ble også polvandringen oppdaget av F. Küstner, og i årene 1900–05 ble det bestemt en midlere pol (CIO-pol) som meridianene kunne refereres til. Nå regnes lengde og tid relativt til den såkalte International Reference Meridian (IRM), som er definert av International Earth Rotational and Reference Systems Service (IERS). Denne ligger drøyt 100 m øst for Greenwich-nullmeridianen av 1884.

Jordens koordinatsystem

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg