Sør-Georgia

Grytviken ble navngitt av svenske Johan Gunnar Andersson i 1902. Hvalfangststasjonen ble grunnlagt av den norske kapteinen Carl Anton Larsen i 1904, og de påfølgende årene ble det fanget store mengder hval. På det meste var det bosatt 300 mennesker på stasjonen.

Grytviken av . CC BY SA 3.0
Britiske territorier i Sør-Atlanteren av . CC BY SA 3.0

Sør-Georgia, britisk øy i Sør-Atlanterhavet på ca. 54° sørlig brredde og 37° vestlig lengde, 3756 km2. Administreres sammen med Sør-Sandwichøyene av guvernøren på Falklandsøyene.

Faktaboks

Uttale
sauþ dʒˈå:dʒiə
Etymologi

James Cook kalte øya «the Isle of Georgia» etter kong Georg III av Storbritannia.

Også kjent som

Engelsk South Georgia. 

Sør-Georgia er uten fast bosetning, men det finnes en mindre militær garnison og en havneadministrator på King Edward Point.

Natur

Det indre av øya er berglendt med store jøkler og breer. Høyeste fjell er Mount Paget, 2934 moh. Klimaet er subantarktisk, med gress- og tundravegetasjon.

Sjøfugllivet er meget rikt med fem pingvinarter, fire albatrossarter og en rekke andre stormfugler. Av sjøpattedyr finnes et stort antall kerguelenpelssel, ekte seler og sjøelefanter; bl.a. har fredning ført til at bestanden av den tidligere utdøende kerguelenpelssel har økt.

En liten flokk reinsdyr ble innført fra Norge i 1911, og bestanden økte jevnt fram til 2011; da ble det besluttet å avlive dyrene på grunn av skadene den store bestanden påførte den sårbare naturen.

Historie

Sør-Georgia ble besøkt, navngitt og innlemmet i Storbritannia av James Cook i 1775. Tidligere flere faste landstasjoner for hvalfangst, bl.a. Grytviken.

Sør-Georgia var innlemmet i Falkland Islands Dependencies 1908–85. Siden 1985 har øya fått ny forfatning, styrt av en kommisjonær.

Argentina forsøkte 1982 en okkupasjon av øyene i forbindelse med Falklandskrigen.

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg