Sør-Georgia, britisk øy i Sør-Atlanterhavet på ca. 54° sørlig brredde og 37° vestlig lengde, 3756 km2. Administreres sammen med Sør-Sandwichøyene av guvernøren på Falklandsøyene

Sør-Georgia er uten fast bosetning, men det finnes en mindre militær garnison og en havneadministrator på King Edward Point.

Det indre av øya er berglendt med store jøkler og breer. Høyeste fjell er Mount Paget, 2934 moh. Klimaet er subantarktisk, med gress- og tundravegetasjon.

Sjøfugllivet er meget rikt med fem pingvinarter, fire albatrossarter og en rekke andre stormfugler. Av sjøpattedyr finnes et stort antall kerguelenpelssel, ekte seler og sjøelefanter; bl.a. har fredning ført til at bestanden av den tidligere utdøende kerguelenpelssel har økt.

En liten flokk reinsdyr ble innført fra Norge i 1911, og bestanden økte jevnt fram til 2011; da ble det besluttet å avlive dyrene på grunn av skadene den store bestanden påførte den sårbare naturen.

Sør-Georgia ble besøkt, navngitt og innlemmet i Storbritannia av James Cook i 1775. Tidligere flere faste landstasjoner for hvalfangst, bl.a. Grytviken.

Sør-Georgia var innlemmet i Falkland Islands Dependencies 1908–85. Siden 1985 har øya fått ny forfatning, styrt av en kommisjonær.

Argentina forsøkte 1982 en okkupasjon av øyene i forbindelse med Falklandskrigen.

 • Basberg, Bjørn L.: The shore whaling stations at South Georgia : a study in Antarctic industrial archaeology, 2004, isbn 82-7099-394-8, Finn boken

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.