Sør-Georgia

Grytviken ble navngitt av svenske Johan Gunnar Andersson i 1902. Hvalfangststasjonen ble grunnlagt av den norske kapteinen Carl Anton Larsen i 1904, og de påfølgende årene ble det fanget store mengder hval. På det meste var det bosatt 300 mennesker på stasjonen.

Grytviken
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Britiske territorier i Sør-Atlanteren
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Sør-Georgia er en britisk øy i Sør-Atlanteren som administreres sammen med Sør-Sandwichøyene av guvernøren på Falklandsøyene. Øya ligger på 54,4° sørlig bredde og 36,7° vestlig lengde og omfatter et areal på 3756 km2.

Faktaboks

Uttale
sauþ dʒˈå:dʒiə
Etymologi

James Cook kalte øya «the Isle of Georgia» etter kong Georg III av Storbritannia.

Også kjent som

Syd-Georgia

engelsk South Georgia

Sør-Georgia er uten fast bosetting, men det finnes en mindre militær garnison og en havneadministrator på odden King Edward Point.

Natur

Det indre av øya er berglendt med store jøkler og breer. Høyeste fjell er Mount Paget, 2934 meter over havet. Klimaet er subantarktisk, med gress- og tundravegetasjon.

Sjøfugllivet er meget rikt med fem pingvinarter, fire albatrossarter og en rekke andre stormfugler. Av sjøpattedyr finnes et stort antall kerguelenpelssel, ekte seler og sjøelefanter; blant annet har fredning ført til at bestanden av den tidligere utdøende kerguelenpelssel har økt. I farvannet driver kommersielle fiskefartøyer fangst av patagonisk tannfisk, isfisk og antarktisk krill.

En liten flokk reinsdyr ble innført fra Norge i 1911, og bestanden økte jevnt fram til 2011, da ble det besluttet å avlive dyrene på grunn av skadene den store bestanden påførte den sårbare naturen.

Historie

Sør-Georgia ble besøkt, navngitt og innlemmet i Storbritannia av James Cook i 1775. På 1800-tallet fantes flere faste landstasjoner for hvalfangst, og norske Carl Anton Larsen grunnla en hvalfangststasjon i Grytviken 1904. Hvalfangsten opphørte i 1965.

Storbritannia annekterte Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene formelt i 1908, hvorpå Argentina gjorde krav på Sør-Georgia i 1927. Argentinske marinestyrker annekterte øya i 1982 i forbindelse med Falklandskrigen, for så å bli gjenerobret av britiske styrker samme år.

Sør-Georgia var innlemmet i Falkland Islands Dependencies i perioden 1908–85. Siden 1985 har øya fått ny forfatning, styrt av en kommisjonær.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Basberg, Bjørn L.: The shore whaling stations at South Georgia : a study in Antarctic industrial archaeology, 2004, isbn 82-7099-394-8, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg