Samoa

Faktaboks

Uttale
samˈoa
Offisielt navn
Malo Sa'oloto Tuto'atasi o Samoa i Sisifo (samoansk), Independent State of Samoa (engelsk)
Norsk navn
Staten Samoa
Statsform
Monarki i Oseania
Hovedstad
Apia
Innbyggertall
202 506
Landareal
2 830 km²
Totalareal
2 840 km²
Innbyggere per km²
67,79
Offisielt/offisielle språk
Samoansk, engelsk
Religion
Kristendom
Nasjonaldag
1. juni
Statsoverhode
Tuimalealiifano Va'aletoa Sualauvi 2
Statsminister
Naomi Mata'afa
Mynt
Tala à 100 sene
Valutakode
WST
Flagg
Riksvåpen

Samoa

Av /KF-arkiv ※.
Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Samoa, monarki i Oseania, på den sørlige halvkule i Stillehavet. Samoa ligger rundt 3000 kilometer nordøst for New Zealand og omtrent midtveis mellom New Zealand og Hawaii. Utgjør den vestlige del av Samoaøyene. Staten omfatter hovedøyene Savai’i (1707 km2), Upolu (1119 km2), de mindre øyene Manono og Apolima samt ubebodde småøyer.

Samoa ble i 1962 den første stat i Oseania (het Vest-Samoa til 1997). Landet ligger vest for datolinjen (siden 2011). Hovedstad er Apia.

Samoa (navnet) er av ukjent opphav og betydning.

Nasjonalsang er ‘O le Fu’a ole Sa’olotoga o Samoa’ / ‘The Banner of Freedom’ (‘Frihetens banner’).

Geografi og miljø

De to hovedøyene Savai’i (Salafal) i vest og Upolu er toppene av vulkaner og klippefulle øyer med bratte kyster delvis omgitt av korallrev; de er adskilt av Apolima-stredet. Berggrunnen er lava og tuff. De andre øyene utgjør om lag én prosent av landarealet og er mindre og lavere; Rose Island er en atoll. Det er korallrev utenfor kystene. Fra flere kratersjøer renner det vassdrag med fosser. Høyeste punkt er Mauga Silisili 1858 meter over havet, på Savai’i.

De to hovedøyene har fruktbare daler med tett eviggrønn regnskog med blant annet kokospalmer, skruepalmer og bregner. Mye lavlandsskog er gått tapt ved hogst. Sumper og mangrove-vegetasjon finnes i lavereliggende områder. Det er store ufruktbare lavaområder på Savai’i. 28 prosent av landplantene er endemiske (stedegne).

De eneste pattedyr med naturlig forekomst er flygehunder og små flaggermus. Rotter og svin er innført av mennesker. Det er 37 arter av landfugler, hvorav 84 prosent er endemiske, blant annet tanndue. Ved kystene er det mange arter av sjøfugler, deriblant fregattfugler, tropikfugler og noddier. Det er 19 krypdyrarter, blant annet havskilpadder, og en kvelerslange (boa) på land. Amfibier mangler. Det er mer enn 400 fiskearter ved kystene.

Samoa har tropisk regnklima med en årlig gjennomsnittstemperatur på 26,5 oC og regntid fra november til april. I Apia er årsnedbøren cirka 3000 millimeter; i fjellskråninger kan den nå opp i 6000-7000 millimeter. Tropiske orkaner kan inntreffe i desember-mars og føre til store ødeleggelser.

Folk og samfunn

Ifølge folketelling (2001) var 92,6 prosent samoanere, sju prosent euronesere (av blandet polynesisk og europeisk opphav) og 0,4 prosent europeere. (The World Factbook 2015)

19,1 prosent av befolkningen er urban (2015). Nær ¾ av befolkningen bor på Upolu og de små øyene Apolima og Manono.

Forventet gjennomsnittlig levealder ved fødsel er 76,48 år for kvinner og 70,58 for menn (2015). Fødselstallene er høye, men det er relativt stor utvandring. Majoriteten av etniske samoanere bor i dag i andre land.

57,4 prosent av befolkningen var protestanter fordelt på ulike kirkesamfunn og 19,4 prosent var romersk-katolikker; mormonerne utgjør 15,2 prosent. 13,7 prosent var metodister (2011). (The World Factbook 2015)

De offisielle språkene er samoansk og engelsk.

Stat og politikk

Samoa er et konstitusjonelt og parlamentarisk-demokratisk monarki preget av en blanding av samoanske og engelske tradisjoner.

Statsoverhodet, ‘O le Ao o le Malo’, velges etter forgjengerens død blant fire med tittelen ‘kongelig sønn’, av parlamentet for fem år. Den utøvende makt ligger hos statsministeren, som velges av parlamentet, og en regjering utnevnt av denne. Parlamentet, ‘Fono’, har 49 medlemmer; 47 er valgt for fem år fra distrikter av samoanere og to av ikke-samoanske borgere. Det er to fire politiske partier.

Samoa er inndelt i elleve politiske disktrikter kalt ‘itumalo’.

Landet har ikke forsvar, men en politistyrke, ‘Samoa Police Force’. Siden 1962 har Samoa en forsvars- og vennskapsavtale med New Zealand.

Samoa er medlem av blant annet FN og de fleste av FNs særorganisasjoner, Commonwealth, Pacific Islands Forum og Cotonou-avtalen.

Historie

Kong Malietoa Tanumafili 2 (1913–2007) ble valgt til monark i 1963, og var Samoas statssjef på livstid. Han ble dermed en av verdens lengst-sittende monarker.
Av .

Samoa ble befolket fra Indonesia, Malaysia og Filippinene fra cirka 1500 f. Kr. Nederlenderen Jacob Roggeveen oppdaget Samoa i 1722. Louis de Bougainville utforsket øyene i 1768. Kristen misjon tok til i 1830-årene; misjonærene ble fulgt av amerikanske og europeiske handelsmenn. I 1899 ble Samoa delt mellom Tyskland og USA; Tyskland fikk Vest-Samoa. New Zealand okkuperte Vest-Samoa i 1914. Nærmere en femtedel av befolkningen døde under influensaepidemien 1918-19. New Zealand ble tildelt mandatet over øyene i 1920.

I 1946 ble mandatet over Samoa fornyet som tilsynsområde under FN. Øyene fikk et stadig mer utvidet selvstyre og etter et opprør i 1961 ble Samoa i 1962 det første polynesiske territorium som ble en uavhengig stat. Malietoa Tanumafili 2 ble valgt til monark (1963-2007). Vest-Samoa sluttet seg til Commonwealth i 1970.

Allmenn stemmerett ble innført i 1990. I 1997 endret landet navn fra Vest-Samoa til Samoa. Antall turister økte betydelig på 1990-tallet. Samoa ble rammet av katastrofale sykloner i 1990 og 1991 og antallet tropestormer har på grunn av klimaendringer økt i senere år.

Økonomi og næringsliv

De viktigste jordbruksproduktene er kokosnøtter, kakao, kaffe, ananas, papaya, bananer og taro, dessuten blant annet brødfrukt, yams og mais. Storfe, geit, svin og høns er de viktigste husdyrene. Fiske har stor betydning.

Industrien omfatter produksjon av kopra og konfeksjon samt produksjon av kabler og bildeler.

Siden midten av 1990-årene har turisme vært i sterk vekst og står for cirka 95 prosent av BNP. Samoas viktigste handelspartnere er Australia, New Zealand og USA.

Kunnskap og kultur

Det er 10-årig obligatorisk skolegang. Barneskolen er 6-årig og videregående skole 7-årig. Høyere utdannelse gis ved The National University of Samoa (NUS), The University of the South Pacific (USP) og The Oceania University of Medicine (OUM) samt Australia Pacific Technical College (APTC).

Det utkommer to dagsaviser og to ukeaviser. Det er to radiokanaler og én fjernsynskanal; deler av befolkningen ser fjernsyn fra American Samoa.

Albert Wendt (1939-) skriver romaner, skuespill og poesi. En annen kjent poet er Sapa’u Ruperake Petaia (1951-) og poeten og romanforfatteren og maleren Sia Figiel (1967-).

Sang står sentralt i samoansk musikkliv. Typiske musikkinstrumenter er konklylie, uthulte tretrommer, gitra (kitara) og ukulele. Under andre verdenskrig ble amerikansk musikk populært. I dag er pop, rock, rap og hiphop populære sjangere. Bandet ‘Past to Present/Ilanda’ (1990-2006) fikk stor internasjonal suksess.

Den tradisjonelle dansen er ‘siva’ med grasiøse hånd- og fotbevegelser til musikk. ‘Sasa’, ‘malu’ulu’ og ‘fa’ataupatit’ er gruppedanser.

Både kvinner og menn tatoveres. Mønstre eller bilder males på kleder (‘siapo’) av bark. Fatu Akelei Feu’u (1946-) er en kjent maler.

‘The Orator’ (‘O Le Tulafale’) fra 2011 var den første samoanske spillefilmen.

De mest populære sportsgrenene er rugby, samoansk cricket (kirikiti) og volleyball.

Samoa og Norge

Det er ikke diplomatiske forbindelser mellom Samoa og Norge.

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Torstein Sørbotten

Oppført uttale: samˈoaer ikke i tråd med uttalen slik jeg kjenner den.Uttales samoa rett frem. Se også lenken:http://inogolo.com/pronunciation/SamoamvhTorstein Sørbotten

svarte Redaksjonen for geografi 2005-2007

Hei. Takk for kommentar, men ' er ment å markere trykk på etterfølgende bokstav, altså trykk på o'en. Blir det ok da, eller mener du fortsatt at det er feil? Mvh. Kirsten Halvorsen /red.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg