Helt til 1950-årene var det døgnets lengde som ble brukt som enhet. Den naturlige måten å definere dette på er ved hjelp av den virkelige sol. Da snakker man om sann soltid. Men dette tidsmålet vil ikke ha konstant lengde. Sett fra Jorden beveger Solen seg omkring én grad per døgn i forhold til stjernene, og denne bevegelsen er ikke helt jevn. I januar, når Jorden er nærmest Solen, går den fortere enn vanlig, og i juli flytter den seg langsommere. Dessuten går Solen i en bane (ekliptikken) som heller 23½ grad mot Jordens ekvatorplan, samtidig som Jorden roterer omkring polaksen, som står normalt på ekvatorplanet. Dette fører til tidsjevningen, differansen mellom sann soltid og middelsoltid.
Middelsoltiden er definert ved at det innføres en tenkt middelsol som går i himmelens ekvator i stedet for i ekliptikken, og som går med konstant fart. Våre klokker stilles etter middelsolen. Da denne bare er en tenkt sol, blir vi nødt til å bestemme middelsoltiden ved å observere stjernene. Ved hjelp av stjernene kan man måle en tid som kalles stjernetiden, og siden vi vet at Solen bare har gått én gang rundt stjernehimmelen på 365,2422 middelsoldøgn, vil stjernehimmelen i samme tidsrom ha dreid seg rundt oss 366,2422 ganger. Det er altså en forbindelse mellom middelsoltid og stjernetid, og dette blir benyttet til å finne middelsoltiden.
På et sted som ligger øst for oss, vil Solen stå opp før og gå ned før, mens den for et sted som ligger vestenfor, står opp og går ned senere enn hos oss (forutsatt samme bredde). Det betyr at bare de steder som ligger på samme lengdegrad, vil ha samme tid. Etter at man på 1800-tallet begynte å benytte samme tid for større landområder, var det i bruk mange forskjellige definisjoner på døgnets begynnelse. I Frankrike benyttet man for eksempel tiden som gjaldt for Paris-observatoriet, i Storbritannia den som gjaldt for Greenwich-observatoriet. Etter flere internasjonale konferanser i siste halvdel av 1800-tallet ble man enige om å inndele Jorden i tidssoner med 15 graders utstrekning i lengde, og innenfor en slik sone bruker man (med enkelte unntagelser) samme tid. Utgangssonen er den som ligger like langt på hver side av Greenwich-meridianen.
Felles «jernbanetid», basert på soltiden i Greenwich utenfor London (Greenwich Mean Time, GMT), ble innført i England i 1847. Felles tid over hele Norge kom først i 1895. Før dette hadde hver landsdel sin egen tid basert på når Solen stod i sør. Det var fire minutters tidsforskjell mellom Kristiania og Drammen, 22 minutter mellom Kristiania og Bergen. Togføreren måte stille om klokken mellom stasjonene.
Det tidsmål som her er beskrevet, er knyttet til Jordens rotasjonstid om sin egen akse; alle klokker ble stilt i forhold til den. På begynnelsen av 1900-tallet ble man oppmerksom på at solformørkelsene ikke inntraff presist på beregnet tidspunkt. Grunnen er at jordrotasjonen varierer svakt, av og til i plutselige sprang, og dessuten i perioder som henger sammen med årstidene, jordskjelv med mer. For å bøte på dette innførte astronomene i 1958 en ny tidsenhet: årets lengde. Men siden årets lengde også er litt variabel, valgte man det tropiske års lengde i år 1900. Denne tiden ble kalt efemeridetid, siden det var den man skulle bruke i formlene for Solens, Månens og planetenes bevegelse for å få observasjonene til å stemme med de forutberegnede tabellene – efemeridene. Dette var en stor forbedring, men har den ulempe at man egentlig aldri vet nøyaktig hva riktig tid er før noen måneder senere. Man må nemlig benytte observasjoner særlig av Månen, for å finne det ut. Fra 1975 ble legal tid basert på atomtid, og efemeridetid er senere erstattet av terrestrisk tid som er lik atomtid pluss 32,184 sekunder. Terrestrisk tid er dermed gjort uavhengig av observasjoner.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.