(Cayman Islands) britisk koloni i Karibia, består av tre flate koralløyer (Grand Cayman, Cayman Brac, Little Cayman), ca. 290 km nordvest for Jamaica og 210 km sør for Cuba; 259 km2 med 57 570 innb. (Verdensbanken 2013). Hovedstaden: George Town (20 600 innb. 2000) på Grand Cayman.

Øyene har et behagelig tropisk klima med regntid fra mai til oktober; årlig nedbørmengde er 1500 mm. Ca. en tredjedel er dekket av mangroveskog.

Befolkningen er i hovedsak av europeisk opprinnelse, mens ca. 25 % er av afrikansk opprinnelse. Engelsk er mest utbredt, men spansk blir også benyttet.

Turisme er en godt utviklet næring, men øyene er fremfor alt velkjente som «skatteparadis». Med over 500 banker i virksomhet og svært gunstige skattelover er Caymanøyene vertsland for en aktiv finansvirksomhet. Levekostnadene er dermed også svært høye.

Internasjonal lufthavn på Grand Cayman; båtforbindelse med Costa Rica, Jamaica og Florida.

Oppdaget av Columbus i 1503, men først kolonisert av britene i 1734 som del av kolonien Jamaica. Vedtok å forbli koloni i 1959 og fulgte ikke Jamaica til uavhengighet. Det er lite som tyder på at øyene vil ha uavhengighet fra Storbritannia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.