(Cayman Islands) britisk koloni i Karibia, består av tre flate koralløyer (Grand Cayman, Cayman Brac, Little Cayman), ca. 290 km nordvest for Jamaica og 210 km sør for Cuba; 259 km2 med 57 570 innb. (Verdensbanken 2013). Hovedstaden: George Town (20 600 innb. 2000) på Grand Cayman.

Øyene har et behagelig tropisk klima med regntid fra mai til oktober; årlig nedbørmengde er 1500 mm. Ca. en tredjedel er dekket av mangroveskog.

Befolkningen er i hovedsak av europeisk opprinnelse, mens ca. 25 % er av afrikansk opprinnelse. Engelsk er mest utbredt, men spansk blir også benyttet.

Turisme er en godt utviklet næring, men øyene er fremfor alt velkjente som «skatteparadis». Med over 500 banker i virksomhet og svært gunstige skattelover er Caymanøyene vertsland for en aktiv finansvirksomhet. Levekostnadene er dermed også svært høye.

Internasjonal lufthavn på Grand Cayman; båtforbindelse med Costa Rica, Jamaica og Florida.

Oppdaget av Columbus i 1503, men først kolonisert av britene i 1734 som del av kolonien Jamaica. Vedtok å forbli koloni i 1959 og fulgte ikke Jamaica til uavhengighet. Det er lite som tyder på at øyene vil ha uavhengighet fra Storbritannia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.