Indokina

Indokina er i dag delt mellom statene Laos, Kambodsja og Vietnam.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Ho Chi Minh, president i Vietnam fra 1945, ved undertegningen av overenskomsten med Frankrike i mars 1946, da Frankrike måtte anerkjenne Den demokratiske republikk Vietnam som en fri stat innenfor Den fransk-indokinesiske union.

Ho Chi Minh
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Indokina, tidligere navn på de franske besittelsene i det sørøstlige Asia: kolonien Cochin-Kina og protektoratene Annam, Kambodsja, Tonkin og Laos. Området er i dag delt mellom statene Kambodsja, Laos og Vietnam.

Faktaboks

Også kjent som
Fransk Indokina fransk Indochine française

Navnet Indokina henspiller på at området har vært et møtested for kinesisk og indisk kulturpåvirkning, men dette har antakelig vært overdrevet av tidligere historikere.

Befolkning

Det franske koloniriket ble grunnlagt i årene 1747–1858 gjennom fransk handel og misjonsvirksomhet. Første traktat ble inngått mellom Frankrike og Cochin-Kina i 1787, og siste traktat i 1884 gjorde Annam til et protektorat. Den største befolkningsgruppen er vietnameserne (tidligere kalt annamesere). Deres kultur er sterkt kinesisk påvirket, og buddhismen har stått sterkt – en arv fra den tiden Annam var et kinesisk lydrike, fra cirka 50 evt. og nesten uavbrutt i 900 år.

Vietnameserne er antakelig et blandingsfolk av innflyttere fra Kina og lokale stammer i Tonkin, hvorfra de trengte videre sørover og fordrev cham-folket. De er nå i flertall også i Mekong-deltaet. Nest største folkegruppe er khmer med en indisk-preget kultur, som fulgte med handel fra cirka 120 evt. Brahmanisme og buddhisme er her nærmest likeverdige religioner. Det siste gjelder også befolkningen i øvre del av Mekong-dalen, laos (thai), som sannsynligvis er tidlige innvandrere fra Kina. I de indre skog- og fjellstrøk finnes en rekke forskjellige stammefolk, blant annet av thai, og videre man, muong, miao.

Uavhengighet

Franske planer om å opprette en føderasjon mellom Frankrike og Indokina etter andre verdenskrig strandet på at Vietnam erklærte seg som en uavhengig stat i mars 1945. Nasjonalistene var blitt oppmuntret til å gå til dette skrittet av den japanske okkupasjonsmakten. Etter fredsslutningen høsten samme år etablerte franskmennene seg på nytt i Indokina, men allerede i 1946 måtte Frankrike anerkjenne Den demokratiske republikk Vietnam som en fri stat innenfor Den fransk-indokinesiske union.

I 1946 angrep imidlertid Viet Minh-styrker Hanoi, og startet dermed fiendtligheter som pågikk i nesten åtte år, inntil franskmennene, etter nederlaget ved Dien Bien Phu juli 1954, måtte kapitulere og gå med på en deling av Vietnam. Samtidig fikk statene Kambodsja og Laos fullt selvstyre. Nord- og Sør-Vietnam ble formelt forent til Den sosialistiske republikk Vietnam i juli 1976.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg