Indokina

Indokina
Indokina er i dag delt mellom statene Laos, Kambodsja og Vietnam.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Ho Chi Minh

Ho Chi Minh, president i Vietnam fra 1945, ved undertegningen av overenskomsten med Frankrike i mars 1946, da Frankrike måtte anerkjenne Den demokratiske republikk Vietnam som en fri stat innenfor Den fransk-indokinesiske union.

Ho Chi Minh
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Indokina, tidligere navn på de franske besittelsene i det sørøstlige Asia. Området er i dag delt mellom statene Kambodsja, Laos og Vietnam.

Faktaboks

Også kjent som
Fransk Indokina fransk Indochine française

Navnet Indokina henspilte på at området har vært et møtested for kinesisk og indisk kulturpåvirkning. Dette tar ikke hensyn til regionale kulturelle tradisjoner, og navnet er mest brukt i historisk sammenheng i dag.

Fransk kolonistyre

Frankrike hadde drevet handel og misjon i området siden 1700-tallet. I en serie kriger og traktater mellom 1858 og 1893 ble regionen gradvis lagt under fransk styre. Dette skjedde i den imperialistiske perioden, da europeiske stormakter konkurrerte om kontroll over landområder i Afrika og Asia. Cochin-Kina ble forvaltet direkte som koloni, mens Annam, Kambodsja, Tonkin og Laos var protektorater, det vil si at de ble styrt av lokale herskere som hadde fransk støtte og stod under fransk kontroll. I 1940 ble Indokina besatt av japanske og thailandske styrker, men ble fortsatt forvaltet av franske myndigheter som var lojale mot den tysk- og japanskvennlige Vichy-regjeringen.

Uavhengighet

Etter andre verdenskrig ønsket Frankrike å integrere Indokina i den nye Franske Union, men Vietnam erklærte seg som en uavhengig stat i mars 1945, med støtte fra den japanske okkupasjonsmakten. Etter fredsslutningen samme høst etablerte franskmennene seg på nytt i Indokina, men allerede i 1946 måtte Frankrike anerkjenne Den demokratiske republikken Vietnam som en fri stat innenfor unionen. Samme år angrep Viet Minh-styrker Hanoi, og startet dermed fiendtligheter som pågikk i nesten åtte år. Etter nederlaget ved Dien Bien Phu i juli 1954 måtte Frankrike gå med på en deling av landet. Kambodsja trådte ut av unionen med Frankrike i 1953 og Laos i 1954. Nord- og Sør-Vietnam ble formelt forent til Den sosialistiske republikken Vietnam i juli 1976.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg