Faktaboks

Persiabukta
Persiabukten, Den persiske bukt, Persiagolfen, Den persiske gulf, Arabiske bukt Golfen/Gulfen
Saudi-Arabia (Hovedkart)

Persiabukta ligger mellom Den arabiske halvøy og Iran, til høyre i bildet.

Av /Store norske leksikon ※.

Persiabukta er en havbukt eller middelhav til Indiahavet. Den ligger mellom Den arabiske halvøy og Iran, og omfatter et område på omtrent 240 000 km².

Den offisielle norske benevnelsen er Persiabukta, men Golfen er mye brukt etter innflytelse fra engelsk (Persian Gulf, eller Arabian Gulf), og bruken av denne benevnelsen knyttet til Golfkrigene. Navnet har også et politisk aspekt idet området ligger mellom de rivaliserende arabiske og persiske kulturene.

Bukta er forbundet med Indiahavet gjennom Hormuzstredet, Omanbukta og Arabiahavet. Vannets sirkulasjon har en vertikal natur. Det strømmer inn gjennom Hormuzstredet på overflaten og deretter ut i dypere lag, før det strømmer ut igjen i Indiahavet under overflatevannet.

Persiabukta er et svært grunt hav. Det er sjeldent dypere enn 90 meter, og området langs den arabiske kysten er som regel under 35 meter dypt. På grunn av det varme og tørre klimaet får vannet høy temperatur (opptil 32 grader) og høy saltholdighet (38–41 promille).

Det er betydelig petroleumsutvinning i Persiabukta og stor skipstrafikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg