Faktaboks

Offisielt navn
Solomon Islands
Norsk navn
Salomonøyene
Statsform
Konstitusjonelt monarki i Oseania
Hovedstad
Honiara
Innbyggertall
572 171
Landareal
27 990 km²
Totalareal
28 900 km²
Innbyggere per km²
20,44
Offisielt/offisielle språk
Engelsk
Religion
Protestantisk og katolsk kristendom
Nasjonaldag
7. juli
Statsoverhode
Elizabeth 2
Statsminister
Manasseh Sogavare
Mynt
Solomon Island Dollar à 100 cents
Valutakode
SBD
Nasjonalsang
God Save Our Solomon Islands
Flagg
Riksvåpen

Salomonøyene

Av /Store norske leksikon ※.
Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Salomonøyene, konstitusjonelt monarki i Oseania, i det sørvestlige Stillehavet sør for ekvator. Utgjør en del av Melanesia. Landet omfatter de fleste øyene i gruppen Solomon Islands (bortsett fra blant annet Bougainville) samt Ontong Java Islands, Rennell Island og Santa Cruz Islands. Mer enn 990 øyer fordelt på 900 kilometer nord-sør og 1800 kilometer vest-øst. Grenser til Nauru i nord, Tuvalu i øst, vanuatu i sør og Papua Ny-Guinea i vest. Hovedstad er Honiara.

Salomonøyene fikk full uavhengighet i 1978.

Salomonøyene (navnet) på øygruppen og staten er etter den israelske kongen Salomo fordi oppdageren de Neira antok at øyene inneholdt store rikdommer.

Nasjonalsang er ‘God Save Our Solomon Islands’ (‘Gud bevare våre Salomonøyer’).

Geografi og miljø

Det er åtte større vulkanske og skogdekte øyer i to parallelle nordvest-sørøstlige retninger og 992 mindre øyer og atoller. De store øyene er fjellrike og jordskjelv forekommer ofte. Høyeste punkt er Mount Popomanaseu på Guadalcanal, 2335 meter over havet.

Salomonøyene har tropisk regnklima med en gjennomsnittlig temperatur på 26,5 oC. Juli-august er den kjøligste perioden. Det er mest nedbør fra november til april og som er regel en syklon årlig. Årsnedbøren er på cirka 3050 milliliter, men sør på Guadalcanal er det målt 11 500 millimeter i løpet av ett år.

De store øyene har regnskog med blant annet bregner, palmer, ibenholt og fikentrær. Det er kokospalmer og mangrove ved kystene. Der regnskogen er fjernet er det savanneaktig landskap med gress.

Det er 54 pattedyrarter; mange er endemiske (stedegne) som flere arter av flaggermus og treklatrende nakenrotter. I havet ved kysten lever dugong (sjøku) og flere hvalarter. Det er beskrevet cirka 235 fuglearter; endemiske er blant annet kampugle, brunhavørn og hvithodefruktdue.

Det er cirka 70 krypdyr, derav fem arter av havskilpadder og deltakrokodille. Flere av de 20 slangeartene er giftige.

Folk og samfunn

95,3 prosent av befolkningen er melanesiere, 3,1 prosent er polynesiere og 1,2 prosent er mikronesere (2000). I tillegg finnes kinesere og europeere. 85 prosent av befolkningen bor i landsbyer. Mer enn 300 øyer er bebodd.

Forventet gjennomsnittlig levealder ved fødsel er 77,64 år for kvinner og 72,27 år for menn. 56,2 prosent av befolkningen er yngre enn 25 år (2014). Cirka 10 prosent av befolkningen har blondt hår på grunn av en genvariant.

Engelsk er offisielt språk. Det finnes omkring 70 lokale språk og dialekter samt pidgin-engelsk.

73,4 prosent av befolkningen er protestanter mens 16,5 prosent er romersk katolske. Resten tilhører kultiske trosretninger.

Stat og politikk

Salomonøyene er et parlamentarisk-demokratisk konstitusjonelt monarki med den britiske dronningen som statsoverhode. Hun er representert ved en generalguvernør. Regjeringen ledes av en statsminister valgt av Nasjonalparlamentets medlemmer. Han foreslår regjeringens 30 medlemmer som utnevnes av generalguvernøren.

Statsministeren og regjeringen er ansvarlig overfor Nasjonalparlamentet som har ett kammer med 50 medlemmer valgt ved allmenne valg. De velges for fem år og kan gjenvelges én gang.

Salomonøyene er inndelt i ni provinser og én by (hovedstadsområdet).

Landet er uten militære styrker. En politistyrke på nærmere 500 mann overvåker den økonomiske sonen.

Salomonøyene er blant annet medlem av FN, Commonwealth, Verdens handelsorganisasjon, Verdensbanken og Pacific Islands Forum.

Historie

Austronesere innvandret omkring 4000 fvt. og det såkalte Lapita-folket med spesiell keramikk kom fra Bismarckøyene mellom 1200 og 800 fvt. Den spanske sjøfareren Álvaro de Mendaña de Neira kom som første europeer til Salomonøyene i 1568, fant litt gull og ga øyene navn etter kong Salomo. Neira vendte tilbake i 1595, døde og etterlot en kortvarig bosetning.

Det varte 200 år før Salomonøyene, som var beryktet for hodejegere og kannibalisme, på nytt ble besøkt av europeere. På 1850-tallet innledet den anglikanske kirke misjon på øyene. I 1888 tok Storbritannia og Tyskland kontroll over hver sin del av Salomonøyene. I 1893 overlot Tyskland de fleste øyene til Storbritannia som opprettet et protektorat over de sørlige øyene. I 1900 ble protektoratet utvidet med resten av øygruppen bortsett fra Buka og Bougainville som forble en del av Tysk Ny-Guinea. I 1920 kom Salomonøyene under australsk jurisdiksjon.

I 1942 erobret japanerne Salomonøyene. Amerikanske styrkers landgang på Guadalcanal og Tulagi høsten samme år innledet førte til harde kamper. Etter den japanske flåtens nederlag ved Salomonøyene i november 1943, erobret amerikanske styrker øyene etter hvert. I februar 1944 var alle øyene gjenerobret og USA fikk kontroll over stillehavsområdet.

Etter krigen ble Salomonøyene britiske igjen. De fikk indre selvstyre i 1976 og ble en selvstendig stat i 1978.

En etnisk konflikt mellom to folkegrupper brøt ut i 1998. Borgerkrigslignende tilstander førte til dypere fattigdom. I juli 2003 gikk en flernasjonal styrke i land i den største militære aksjon i Stillehavet etter krigen og gjenopprettet ro og orden året etter. I 2005 gikk Australia i spissen for et sivilt gjenreisningsprogram. Etter ny uro i 2006, stabiliserte australske styrker forholdene.

En syklon som rammet Salomonøyene i april 2004, og en tsunami etter et jordskjelv i 2007 gjorde mange tusen hjemløse.

Økonomi og næringsliv

Rundt halvparten av den yrkesaktive befolkningen er helt eller delvis sysselsatt i jordbruket som drives på småbruk og på plantasjer (2013). Det produseres blant annet palmeolje, kopra, kakao og ris, søtpotet, taro, yams og frukt. Kveg og svin er de viktigste husdyrene. En kraftig avskoging siden 1980-årene har redusert skogarealet.

Utenfor kysten drives fiske blant annet etter tunfisk.

Salomonøyene har betydelige forekomster av gull, nikkel, sink og bly. Bergverk sysselsetter 10,6 prosent av yrkesbefolkningen (2013).

Industrien omfatter hovedsakelig foredling av varer fra jordbruk og fiske, blant annet hermetikk og frosset fisk.

De viktigste eksportproduktene er fisk, tømmer og palmeolje. De viktigste importproduktene er matvarer, maskiner, oljeprodukter og transportutstyr.

Tjenestenæringene sysselsetter 39,4 prosent av de yrkesaktive.

Kunnskap og kultur

Det er ikke obligatorisk skolegang. De fleste barna begynner i 6-årig grunnskole når de er seks år. Videregående skole er 7-årig. University of the South Pacific har en avdeling i Honiara og University of Papua New Guinea en avdeling på Guadalcanal.

Det er tre dagsaviser og ett nyhetsnettsted, to ukeaviser og to månedsaviser.

Solomon Islands Broadcasting Company (SIBC) ble grunnlagt i 1976 og har daglige radiosendinger på engelsk og pigdin-engelsk. SIBC innledet fjernsynssendinger i 1992.

Kjente forfattere er John Saunana (1945-), Rexford Orotaloa (1956-), Jully Makini (Jully Sipolo) (1953-) og Julian Maka’a (1957-).

Folkemusikken omfatter blant annet panfløyte-orkestre og bambus-musikk. Moderne musikk omfatter rock og reggae samt såkalt øymusikk som er påvirket av polynesisk og kristen musikk.

Salomonøyene og Norge

Det er ikke diplomatisk forbindelse mellom Salomonøyene og Norge.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg