Faktaboks

Uttale
uruguˈay
Offisielt navn
República Oriental del Uruguay
Norsk navn
Republikken øst for Uruguay
Statsform
Republikk i Sør-Amerika
Hovedstad
Montevideo
Innbyggertall
3 419 516
Landareal
175 020 km²
Totalareal
176 220 km²
Innbyggere per km²
19,54
Offisielt/offisielle språk
Spansk
Religion
Katolsk kristendom
Nasjonaldag
25. august
Statsoverhode
Tabaré Vázquez (stats- og regjeringssjef)
Statsminister
-
Mynt
Ny peso à 100 centésimos
Valutakode
UYU
Flagg
Riksvåpen
Til tross for sin lille størrelse er Uruguay en historisk fotballstormakt. Landet vant fotball-VM på hjemmebane i 1930, og i Brasil i 1950. Her feirer Uruguays største stjerne de seneste årene, Luis Suárez, landets første VM-mål i 2018 mot Russland, en kamp Uruguay vant 3-0.
Luis Suárez av /Reuters. Gjengitt med tillatelse

Plassering

av . Begrenset gjenbruk
Uruguay (Hovedkart) av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Uruguay er en republikk i det sørøstlige Sør-Amerika. Landet ligger som en kjegle som grenser til Brasil i nord og øst, Argentina i vest og til Atlanterhavet i sør og sørøst. Uruguay er Sør-Amerikas nest minste land og er et økonomisk velutviklet demokrati. Mer enn halvparten av innbyggerne bor i hovedstaden Montevideo.

Navnet (Uruguay) kan være sammensatt av de tupianske ordene ‘uru’ (fugl) og ‘guay’ (hale) som også er navnet på en vanlig fugleart i landet.

Nasjonalsang er ‘Himno Nacional’ (‘Nasjonalsang’).

Geografi og miljø

Landet består hovedsakelig av en lavtliggende steppe. Langs grensen til Brasil er det åser; herfra strekker to høydedrag seg gjennom landet i retning nordøst-sørvest (Cuchilla Grande med Uruguays høyeste topp Cerro Catedral, 514 meter over havet) og Cochilla del Haedo.

Mot vest senkes terrenget fra Cuchilla Grande mot Río Negro som renner gjennom slettelandet og munner ut i Río Uruguay som danner grensen mot Argentina. Langs Río de la Platas nedre løp er det en kystslette med sandbanker og sandstrender. Lengst i øst mot Brasil er det laguner og sumpområder. I nordvestlige områder er det bratte skråninger av vulkanske bergarter.

Klimaet er relativt fuktig og subtropisk med nedbør hele året. Middeltemperatur i kaldeste måned (juli) er 10-12 oC, i varmeste måned (januar) 22-24 oC. Årlig middelnedbør overstiger vanligvis 1000 millimeter. Av og til kan kald luft fra sørvest (pamperos) gi sterke temperaturfall, stormer og tordenvær.

En treløs gress-steppe (pampa) utgjør cirka 85 prosent av arealet; skog langs elvene dekker omlagt 3 prosent av arealet. I sørøst er det savanne med spredte palmer.

Det finnes 85 arter av pattedyr, blant annet noen aper, stinkdyr og beltedyr. Av de cirka 400 fugleartene kan nevnes kolibrier, parakitter og hegrer og ibiser i våtmarkene. Det er 70 krypdyrarter, blant annet kaimaner, og 40 amfibiearter.

Stat og politikk

Uruguay er en republikk med en president som statsoverhode og statsminister. Sammen med regjeringen har presidenten, som velges i allmenne og direkte valg for 5 år, den øverste utøvende makt.

Kongressen har et representantkammer med 99 medlemmer og et senat med 31 medlemmer (30 valgt for 5 år og visepresidenten som president i senatet.)

Uruguay er inndelt i 19 departementer.

Forsvaret består av hær, luftvåpen og marine. Militærtjeneste er frivillig for kvinner og menn.

Uruguay er medlem av blant annet FN og FNs særorganisasjoner, Verdens Helseorganisasjon, Verdens handelsorganisasjon, OAS og Mercosur.

Folk og samfunn

Kulturen til gauchoen, Uruguays og Argentinas svar på USAs cowboyer, står sterkt i Uruguay. Ryttere møtes i konkurranse om å gjøre de mest halsbrekkende stuntene på hesteryggen.

Gaucho av . CC BY NC SA 2.0

Cirka 88 prosent er hvite av blandet spansk og italiensk avstamning, 8 prosent er mestiser, i tillegg finnes mindre grupper afrikanere og mennesker av blandet europeisk/afrikansk opphav (CIA World Factbook 2015). 95,2 prosent av befolkningen bor i urbane strøk (2014).

Det offisielle språket er spansk som nesten alle taler. Et annet språk er portunol eller brazilero, et blandingsspråk av portugisisk og spansk i grenseområdene mot Brasil.

Uruguay har ingen offisiell religion. 47,5 prosent er romerske katolikker, 9,0 prosent er ikke-katolske kristne, 30,1 prosent tror på Gud men er uten religion, 14 prosent er ateister eller agnostikere, 0,6 prosent er animister og 0,4 prosent har jødisk tro.

Forventet gjennomsnittlig levealder er 80,06 år for kvinner og 73,67 år for menn (2014).

Historie

En tradisjonell uruguayansk gaucho.
Gaucho av . CC BY NC ND 2.0

Før spanierne kom i 1516, var det nåværende Uruguay tynt befolket av nomadiske charrua-folk. Portugisere fra Brasil opprettet Colonia del Sacramento ved Río de la Plata i 1680. Da spaniere grunnla Montevideo i 1726, fordrev de portugiserne fra deres koloni. I 1776 ble Uruguay en del av visekongedømmet Río de la Plata. Nesten hele Uruguays opprinnelige befolkning ble utryddet under den spanske koloniseringen.

Uruguay ble involvert i uavhengighetskrigene i de spansk-amerikanske koloniene i 1811. Væpnet opprør ble slått ned av argentinske styrker i 1816, og landet var okkupert av Brasil fra 1817 til 1828, før det med argentinsk hjelp løsrev seg og ble en selvstendig republikk i 1828. Fra 1839 til 1851 var det borgerkrig med motsetninger mellom de store jordeierne og handelsborgerskapet som organiserte seg i partiene Blanco (de hvite) og Colorado (de røde). Fra 1865 til 1870 var Uruguay alliert med Brasil og Argentina i Trippelalliansekrigen mot Paraguay. En blodig konflikt mellom Blancos og Colorados ble bilagt ved forsoning i 1904.

En lang periode med politisk, sosial og økonomisk utvikling ble innledet av reformatoren José Battle y Ordóñez og preget tiden fram til hans død i 1929. Under den andre verdenskrig var Uruguay nøytralt, og landet fikk ny grunnlov i 1951. Presidentembetet var fra 1952 til 1966 erstattet av et nimannsråd. Sterkt synkende eksportinntekter og høy inflasjon førte til politisk uro og fremvekst av ekstremistgrupper, deriblant den venstreorienterte bygeriljaen Tupamaros.

I 1966 ble en sterk presidentmakt gjeninnført. Makten ble overført til de militære ved et kupp i 1973 og en brutal forfølgelse av regiments motstandere ble innledet. 1980-årene ble preget av store devalueringer og stor utenlandsgjeld.

I 1984 ble overgang til demokrati innledet. Etter at en sivil regjering ble innsatt året etter, ble mange politiske fanger løslatt og fulle politiske og sivile rettigheter gjenopprettet. Økonomiske reformer ble gjennomført og utenlandsk handel og kapital stabiliserte økonomien.

En tidligere geriljakrigeren i Tupamaros, José Mujica, ble valgt til president og innsatt i embetet i 2010. I 2013 ble Uruguay det første landet i verden som legaliserte marijuana. Tabaré Vásquez ble i 2014 valgt til president for femårsperioden 2015–2020.

Økonomi og næringsliv

I Uruguays hovedstad Montevideo ligger Uavhengighetsplassen (Plaza Independencia) og det kjente landemerket Palacio Salvio.
Montevideo av /iStock. Gjengitt med tillatelse

Petroleum som raffineres i Uruguay importeres fra Argentina. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Uruguay av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Nær tre fjerdedeler av arealet er beiteland. Den dominerende sektor i jordbruket er fedrift og sauehold. Produksjonen av kjøttvarer som viktigste eksportprodukt, levende dyr, huder og skinn samt produksjon av ull er storm og meieriprodukter er økende. I senere år er åkerbruk blitt stadig viktigere. Ved Uruguay-elven og på kystslettene i sør dyrkes blant annet korn, mais, ris, linfrø, druer til vinproduksjon, tobakk og sitrusfrukter.

Det meste av avvirket tømmer går til brensel, tømmer og tremasse.

Fiskerinæringen har stor betydning og mye fisk eksporteres.

Mineralproduksjonen har begrenset betydning da mengdene ofte er for små til at utvinning er lønnsomt. I nord utvinnes jernmalm, bly og kobber, i sør blant annet granitt, kalkstein og marmor. Elektrisitet generert av det store damanlegget Embalie del Río Negro har redusert behovet for import av olje.

Det er tekstil-, beklednings-, metall- og sementindustri samt kjemisk industri og oljeraffinering. Mesteparten av industrien er i Montevdeo.

Turismen er betydelig og økende. Ved flotte badestrender fra Montevideo og østover er det bygd ut badesteder og hoteller. Punta del Este er det største turiststedet.

Kunnskap og kultur

Det er 14-årig obligatorisk skole for barna fra de er 4 år. All utdannelse, også ved universitet, er gratis. Det er 6 universiteter. Uruguay har den laveste andel av analfabetisme, 2 prosent, i Latin-Amerika.

Det er 16 dagsaviser og et stort antall ukeaviser. Det er mer enn 100 radiokanaler og mer enn 20 TV-kanaler, hvorav fem er riksdekkende. Med visse begrensninger er ytringsfrihet garantert av grunnloven.

Folkemusikk og populærmusikk er preget av gaucho-røtter felles med Argentina; dette gjelder også tango. Folkedansen candombe har afrikansk opphav og fremføres blant annet under karneval. Det er en rekke populære rockband. Jorge Drexler (1964-) er en internasjonalt berømt musiker og skuespiller.

Uruguays mest kjente romanforfatter er José Enrique Rodó (1871-1917) og Florencio Sánches (1875-1920) regnes som den største dramatikeren. Betydelige poeter var blant annet Juan Zorrilla de San Martin (1855-1931) og Idea Vilariño (1920-2009). I nyere tid har Edùardo Galeano (1940-2015) nådd et stort publikum, med blant annet «Latin-Amerikas åpne årer» og trebindsverket «Ildens erindring», begge utgitt på norsk.

Den første uruguayske kunstner som ble internasjonalt kjent var Juan Manuel Blanes (1830-1901) som malte historiske begivenheter. Páez Vilaró (1923-2014) er landets mest anerkjente abstrakte maler og skulptør.

Fotball har sterke historiske røtter i landet, og er den mest populære sporten. Uruguay ble verdensmester i fotball på hjemmebane i 1930 og i Brasil i 1950.

Uruguay og Norge

Uruguay er representert i Norge ved ambassaden i Stockholm. Norge er representert i Uruguay ved ambassaden i Buenos Aires i Argentina og generalkonsulat i Montevideo.

Flere norske bedrifter, blant annet rederier, er representert i Uruguay.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg