Réunion

Kart av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

La Réunion, øy og fransk oversjøisk departement (siden 1946) i Indiske hav, den vestligste av Maskarenene, ca. 800 km øst for Madagaskar; 2512 km2 med 775 000 innb. (2005). Hovedstad: St. Denis.

Faktaboks

Uttale
reynjˈɔ

Øyene Juan de Nova, Europa, Bassas da India, Îles Glorieuses og Tromelin som utgjør Îles Eparses; til sammen 32 km2 og ubebodde, ligger spredt i Indiske hav omkring Réunion og administreres herfra.

Natur

Vulkanøy oppstått i en nordvest–sørøstgående forkastningslinje. Vulkanene Piton des Neiges (3069 moh.) og Piton de la Fournaise (2631 moh.) er fremdeles aktive, og har bl.a. hatt flere utbrudd våren 2007. Klimaet er tropisk med stor nedbør på østsiden, der sørøstpassaten kommer inn. Réunion har verdens største registrerte nedbør på ett døgn, 1870 mm. Områdene i vest er tørrere. Øya hjemsøkes av sykloner som forårsaker store ødeleggelser. Av tropeskogen gjenstår bare rester, og de tørrere områdene har savanne.

Næringsliv

Viktigste salgsprodukter fra jordbruket er sukkerrør, mais, vanilje, tobakk og planter som brukes som ingredienser i parfymeindustrien. En del husdyrhold og fiske. Næringsmiddelindustri, særlig produksjon av sukker og rom, har stor betydning for økonomien. Ellers produksjon av bygningsmateriell, metallvarer, tekstiler og konfeksjon og elektronisk utstyr samt trykkerivirksomhet. Over 70 % av yrkesbefolkningen er sysselsatt i tjenesteytende virksomhet. Av stor betydning her er turistindustrien, som har ekspandert kraftig i senere år. Det er særlig den vakre naturen og det behagelige klimaet som tiltrekker turistene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg