Faktaboks

Også kjent som

La Réunion, Île de la Réunion

Uttale
reynjˈɔ
Hovedstad
Saint-Denis
Statsform
Fransk oversjøisk region
Landareal
2 510 km²
Innbyggertall
866 200 (nasjonalt estimat, 2021)
Offisielt/offisielle språk
Fransk
Valuta
Euro
Flagg
Kart
Av /Store norske leksikon ※.

Réunion er en øy og et fransk oversjøisk departement (siden 1946) i Det indiske hav, den vestligste av Maskarenene, cirka 800 kilometer øst for Madagaskar. Hovedstaden er Saint-Denis.

Øyene Juan de Nova, Europa, Bassas da India, Îles Glorieuses og Tromelin, som utgjør Îles Eparses, har til sammen et areal på 32 kvadratkilometer og ubebodde, ligger spredt i det indiske hav omkring Réunion og administreres herfra.

Natur

Réunion
Landskap på Réunion, kalderaen Mafate.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Réunion
Piton des Neiges (i bakgrunnen) er Réunions høyeste punkt med 3071 meter over havet.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Réunion er en vulkanøy oppstått i en nordvest–sørøstgående forkastningslinje. Vulkanene Piton des Neiges (3069 meter over havet) og Piton de la Fournaise (2631 meter over havet) er fremdeles aktive, og hadde blant annet flere utbrudd våren 2007. Klimaet er tropisk med stor nedbør på østsiden, der sørøstpassaten kommer inn. Réunion har verdens største registrerte nedbør på ett døgn, 1870 millimeter. Områdene i vest er tørrere. Øya hjemsøkes av sykloner som forårsaker store ødeleggelser. Av tropeskogen gjenstår bare rester, og de tørrere områdene har savanne.

Styresett

Rådhuset i Saint-Denis
Rådhuset i hovedstaden i Réunion, Saint-Denis.

Frankrike styrte Réunion som en koloni frem til 1946, da øya fikk status som oversjøisk departement, med rett til å velge fem medlemmer til den franske nasjonalforsamlingen, tre til senatet. Réunion, og de små ubebodde øyene som ligger inn under den, betraktes fortsatt som en integrert del av Frankrike (fem av øyene blir gjort krav på av naboøyene Madagaskar og Mauritius). Befolkningen på Réunion deltar i vanlige franske valg og velger dertil sitt eget generalråd (Conseil général) som lokal regjering. Flertallet i den 47 representanter store forsamlingen veksler mellom venstre- og høyresiden.

To partier har full selvstendighet som hovedsak, men kravet om løsrivelse har liten oppslutning i befolkningen – ikke minst fordi det overføres betydelige subsidier fra Frankrike. Et hovedspørsmål i det politiske liv på Réunion, som partiene står samlet om, er å sikre en standard på offentlige tjenester som er på nivå med Frankrikes.

Ved flere anledninger kom det i 1990-årene til uroligheter på Réunion, som blant annet har røtter i sosiale forhold. Et forslag om å dele Réunion inn i to departementer ble avvist av det franske senatet i 2000. Øya deltar i den regionale samarbeidsorganisasjonen Kommisjonen for Det indiske hav.

Historie

La Réunion var allerede kjent av arabiske sjøfarere under navnet Dina Morgabin da europeiske oppdagelsesreisende kom dit på 1500-tallet – med portugisere som de første. De fant øya ubebodd i 1513, og ga den navnet Santa Apollonia. Frankrike gjorde krav på den i 1642 og annekterte den i 1654. De kalte den Bourbon etter det franske kongehus, omdøpt til Réunion i 1793 etter kongehusets fall. Deretter skiftet øya navn ved flere anledninger, og het i perioden 1801–1810 Île Bonaparte, til den fra 1848 er blitt hetende Réunion.

Den første bosettingen fant sted etter at det franske selskapet Compagnie des Indes orientales (ostindiakompaniet) hadde sikret seg alle rettigheter og opprettet en handelsstasjon der. Med hjelp av importert slavearbeidskraft ble det skapt en plantasjeøkonomi. Under Napoleonskrigene (1810–1815) var øya okkupert av Storbritannia. Slaveriet ble opphevet i 1848, deretter ble arbeidskraft hentet fra Asia.

Økonomi og næringsliv

Tradisjonelt er Réunion et landbrukssamfunn, tuftet på en plantasjeøkonomi introdusert i kolonitiden, hvor det særlig dyrkes sukker for eksport, subsidiert av Frankrike. I begynnelsen av på 2000-tallet sto sukker for om lag 40 prosent av samlet eksportverdi, selv om jordbruket bare sysselsatte rundt 3 prosent av yrkesaktiv befolkning. Den andre viktige grøden er fôr. Det dyrkes også flere planter brukt i parfymeindustrien, samt vanilje, tobakk, grønnsaker og frukt. Ved øyene drives det også fiske, blant annet en del kommersielt dypvannsfiske. Det er også noe husdyrhold. Viktigste salgsprodukter fra jordbruket er sukkerrør, mais, vanilje, tobakk og planter som brukes som ingredienser i parfymeindustrien.

Industrien består mest av foredling av matvarer. Næringsmiddelindustri, særlig produksjon av sukker og rom, har stor betydning for økonomien. Ellers foregår det produksjon av bygningsmateriell, metallvarer, tekstiler og konfeksjon og elektronisk utstyr samt trykkerivirksomhet. Over 70 prosent av yrkesbefolkningen er sysselsatt i tjenesteytende virksomhet. Av stor betydning her er turistindustrien, som har ekspandert kraftig i senere år. Det er særlig den vakre naturen og det behagelige klimaet som tiltrekker turistene.

Réunion har etter afrikanske forhold en høy levestandard, vesentlig takket være statusen som fransk oversjøisk territorium – selv om inntektsnivå og levestandard ligger under Frankrikes. Økonomien er relativt moderne, med en utbygd servicesektor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg