Réunion

Av /Store norske leksikon ※.

Réunion er en øy og et fransk oversjøisk departement (siden 1946) i Indiske hav, den vestligste av Maskarenene, cirka 800 kilometer øst for Madagaskar. Øya har et areal på 2512 kvadratkilometer med 775 000 innbyggere (2005). Hovedstaden er St. Denis.

Faktaboks

uttale:
reynjˈɔ
også kjent som:

Île de la Réunion

Øyene Juan de Nova, Europa, Bassas da India, Îles Glorieuses og Tromelin, som utgjør Îles Eparses, har til sammen et areal på 32 kvadratkilometer og ubebodde, ligger spredt i Indiske hav omkring Réunion og administreres herfra.

Natur

Réunion er en vulkanøy oppstått i en nordvest–sørøstgående forkastningslinje. Vulkanene Piton des Neiges (3069 meter over havet) og Piton de la Fournaise (2631 meter over havet) er fremdeles aktive, og hadde blant annet flere utbrudd våren 2007. Klimaet er tropisk med stor nedbør på østsiden, der sørøstpassaten kommer inn. Réunion har verdens største registrerte nedbør på ett døgn, 1870 millimeter. Områdene i vest er tørrere. Øya hjemsøkes av sykloner som forårsaker store ødeleggelser. Av tropeskogen gjenstår bare rester, og de tørrere områdene har savanne.

Næringsliv

Viktigste salgsprodukter fra jordbruket er sukkerrør, mais, vanilje, tobakk og planter som brukes som ingredienser i parfymeindustrien. En del husdyrhold og fiske. Næringsmiddelindustri, særlig produksjon av sukker og rom, har stor betydning for økonomien. Ellers foregår det produksjon av bygningsmateriell, metallvarer, tekstiler og konfeksjon og elektronisk utstyr samt trykkerivirksomhet. Over 70 prosent av yrkesbefolkningen er sysselsatt i tjenesteytende virksomhet. Av stor betydning her er turistindustrien, som har ekspandert kraftig i senere år. Det er særlig den vakre naturen og det behagelige klimaet som tiltrekker turistene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg