Faktaboks

Offisielt navn
Negara Brunei Darussalam
Norsk navn
Brunei Darussalam
Også kjent som

Brunei Darussalam

Uttale
brunˈei
Hovedstad
Bandar Seri Begawan
Statsform
Absolutt monarki (sultanat)
Statsoverhode
Hassanal Bolkiah (stats- og regjeringssjef)
Statsminister
-
Landareal
5 270 km²
Totalareal
5 770 km²
Innbyggertall
430 000 (folketelling, 2021)
Offisielt/offisielle språk
Malayisk
Religion
Islam
Nasjonaldag
23. februar
Valuta
Dollar à 100 cents
Flagg
Riksvåpen
Brunei, plassering
Brunei (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Brunei, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av Brunei med naboland rundt, kart
Brunei og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Brunei er et lite land i Sørøst-Asia som er et sultanat. Det ligger på nordvestkysten av øya Borneo og består av to deler adskilt av Limbang-distriktet i den malaysiske delstaten Sarawak, som landet er omsluttet av. Brunei har kystlinje mot Sørkinahavet.

Brunei er litt større enn Østfold fylke og er den eneste uavhengige staten som i sin helhet ligger på Borneo. Landet består av enklaven Temburong i øst og størstedelen av arealet i vest. Hovedstad er Bandar Seri Begawan.

Brunei, som ble selvstendig 1. januar 1984, er på grunn av olje- og gassressurser verdens tiende rikeste land målt i bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger. Av ASEAN-landene er det bare Singapore som har høyere BNP per innbygger.

Den statlige ideologien er tuftet på malayiske islamske verdier. Kongehuset, ledet av sultan Hassanal Bolkiah, styrer eneveldig og disponerer over en enorm privat formue.

Bruneis nasjonalsang er ‘Allah Peliharakan Sultan’ (‘Gud velsigne sultanen’). Navnet Brunei har uavklart opprinnelse.

Geografi og miljø

Brunei

Brunei

Av /Store norske leksikon ※.

Brunei består av to deler som ikke grenser til hverandre. Kystlinjen, som for det meste er lite innskåret, er 161 kilometer lang. Mesteparten av Brunei er lavland, mens det er lave fjell i innlandet.

Den vestlige delen har store områder med sumper og åser, og dreneres av flere elver mens den østlige delen har høydedrag. Det høyeste fjellet er Bukit Pagon, 1850 meter over havet, i distriktet Temburong i den østlige delen av landet, på grensen til Sarawak.

Mesteparten av Brunei har tett lavlandsskog, mens det i innlandet er områder med fjell-regnskog. Ved kysten og nedre elveløp finnes mangroveskog. Mer enn 80 prosent av landet er skogdekt. Bare to prosent av arealet er dyrkbart, halvparten er oppdyrket.

Dyrelivet er rikt. Av pattedyr finnes blant annet tiger, flere apearter, sambarhjort og skjelldyr. Det yrende fuglelivet omfatter blant annet neshornfugl og argusfasan. Det er mange reptilarter, blant annet nettpyton.

Klimaet er varmt og fuktig året rundt og har liten årstidsvariasjon. Gjennomsnittstemperaturen er 27 grader. Den årlige nedbøren er cirka 2500 millimeter ved kysten og 3500 millimeter i innlandet; enkelte innlandsstrøk har mer enn 7000 millimeter årlig nedbør. Det er mest nedbør fra oktober til mars.

Folk og samfunn

Omtrent tre fjerdedeler av befolkningen bor langs kysten og 97,7 prosent i landets vestlige del. 78,6 prosent av befolkningen bor i urbane strøk (2021). Brunei har stor arbeidsinnvandring fra andre asiatiske land.

Malayerne er den største folkegruppen med 67,5 prosent av befolkningen. Bruneis malayer er hovedsakelig opprinnelig lokale folkeslag (dekayan og melanau) som i dag er sunnimuslimer. Cirka seks prosent av befolkningen er ibanere og andre ikke-muslimske stammefolk som lever i innlandet, og som til dels har innvandret i nyere tid. Etter malayene er kineserne den største gruppen (10,3 prosent av befolkningen).

Brunei har en av de høyeste forventede levealdre ved fødsel i Asia: 80,63 år for kvinner og 75,75 år for menn (2021).

Islam er offisiell religion. 80,9 prosent av befolkningen er muslimer. 7,1 prosent er kristne og 7,1 prosent er buddhister. Resten av befolkningen er tilknyttet andre trossamfunn, blant annet konfutsianisme.

Salg og offentlig inntak av alkohol er forbudt.

Stat og politikk

Hassanal Bolkiah

Sultan Hassanal Bolkiah under 50-årsjubileet for hans regjeringstid i 2017.

Av .
Lisens: CC BY 3.0

Brunei er et uavhengig muslimsk sultanat. Sultanen er statsoverhode og statsminister, finansminister og forsvarsminister. Et statsråd med 14 medlemmer som er utvalgt av sultanen, assisterer ham.

Det finnes ikke noe valgt parlament, og politisk opposisjon er forbudt.

Landet er inndelt i fire distrikter: Belait, Brunei og Madura, Tutong og Temburong.

Brunei har frivillig militærtjeneste. Forsvaret består av hær, marine og flyvåpen. Det suppleres av en halvmilitær reservestyrke og en britisk gurkha-infanteribataljon.

Brunei er medlem blant annet av FN, ASEAN, APEC, Verdens helseorganisasjon og Organisasjonen for islamsk samarbeid.

Historie

På 1500-tallet var Brunei en mektig stat med kontroll over Borneo og deler av Suluøyene og Filippinene. I 1578 erobret spanierne Brunei, men ble senere fordrevet. Etter hvert ble sultanatet svekket, først av portugiserne og senere av nederlenderne; på begynnelsen av 1800-tallet omfattet Brunei bare de nordlige delene av Borneo.

Brunei ble britisk protektorat i 1888, var okkupert av japanerne under andre verdenskrig, i 1941–1945, og fikk indre selvstyre i 1959. Olje ble påvist i 1929, og i 1972 ble naturgass funnet utenfor kysten. Siden 1980-årene har Brunei bygd ut også annen industri. 1. januar 1984 ble Brunei en selvstendig stat.

I 1985–1988 var ett politisk parti tillatt, men etter at det foreslo å redusere sultanens makt, ble det forbudt. I 1990 kunngjorde sultanen at landets lover skal være fundert på islam. I 1991 ble dans, alkohol og hasardspill forbudt. For nærmere omtale av forbudet mot dans se eget avsnitt om dans i kapitlet Kunnskap og kultur nedenfor.

I 2007 ble oppviglerloven skjerpet, slik at forbudene mot å kritisere sultanen eller den nasjonale ideologien ble enda mer vidtrekkende.

Økonomi og samfunnsliv

Brunei
Brunei er et strengt muslimsk land styrt av en sultan. Her er den karakteristiske Sultan Omar Ali Saifuddien-moskeen i hovedstaden Bandar Seri Begawan.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Brunei er på tiende plass over land med høyest BNP per innbygger. Av ASEAN-landene er det bare Singapore som har høyere BNP per innbygger. Industrien, som i hovedsak dreier seg om olje- og gassproduksjon, bidrar med 56,6 prosent av brutto nasjonalproduktet (BNP). Petroleumsproduksjonen står for 95 av landets samlede eksport.

Brunei hadde i 2019 et overskudd på handelsbalansen med utlandet på 1,05 milliarder amerikanske dollar. Japan, Singapore, Malaysia og Kina er de fire største handelspartnere.

56,6 prosent av landets yrkesaktive befolkning er sysselsatt innen petroleums- og annen industri som omfatter blant annet produksjon av tekstiler, sement og møbler.

Landbruket har liten betydning og sysselsetter, sammen med fiske, 4,2 prosent av den yrkesaktive arbeidskraften (2017). De viktigste jordbruksproduktene er ris, grønnsaker, frukt, kyllinger, vannbøfler og geiter.

Brunei har ikke inntektsskatt for landets statsborgere, som også har gratis helsetjenester og utdanning fra barneskole til universitet/høyskole.

Brunei profilerer seg som et finansielt sentrum og som en destinasjon for økoturisme.

Kunnskap og kultur

Utdanning

Brunei har 12-årig obligatorisk skole. Mer enn 30 prosent av skolene er privatskoler. I tillegg finnes islamske religiøse institutter som elever besøker frivillig etter skoletid. Brunei har ett universitet.

Litteratur

Sajak kalles den tradisjonelle poesien. Mest kjent er det episke diktverket Sya’ir Awang Simawn.

Kunsthåndverk

Tradisjonelt kunsthåndverk utgjør en viktig del av Bruneis kulturarv.

Arkitektur

Moskeen Sultan Omar Ali Saifuddin i Bandar Seri Begawan ble bygd i 1958 og er den største moskeen i Sørøst-Asia. Sultanens palass, Istana Nurul Iman, er verdens største residens for et statsoverhode. Kampung Ayer i Brunei-elven er verdens største landsby på vann; den har cirka 30 000 beboere.

Medier og rettigheter

Mediene betraktes som sultanens talerør. Ytrings- og organisasjonsfriheten er begrenset, og kvinners rettigheter er innskrenket. Radio Television Brunei er det eneste radio- og fjernsynsselskapet.

Dans

Dans er ikke uttrykkelig forbudt i Brunei når det er en del av et privat arrangement. For eksempel er det vanlig at det er dans i bryllup. Aduk-aduk som er en tradisjonell dans av urfolksgruppen kedayan, ble tradisjonelt danset ved bursdager og anledninger som innhøsting. Joget er en relativt populær dans i bryllup og andre private sammenkomster. Det er spesielle regler og forskrifter for dans ved offentlige underholdningsarrangementer. Slike arrangementer krever lisens fra innenriksdepartementer. Under festivaler og kulturelle arrangementer er seremonidansen Aduk-aduk og folkedansen Joget Baju Putik blitt tillatt.

Brunei og Norge

Norges ambassade i Kuala Lumpur er sideakkreditert til Bandar Seri Bewgawan. Brunei er representert i Norge ved sin ambassade i Berlin. I Bandar Seri Begawan er det et norsk honorært konsulat.

Norges eksport til Brunei utgjorde 1875 millioner norske kroner. Det var i 2020 ingen import fra Brunei. De fleste nordmenn som bor i Brunei arbeider i petroleumsvirksomhet for Brunei Shell Petroleum eller en underleverandør.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg