Brunei er et lite sultanat i Sørøst-Asia. Det ligger på nordvestkysten av Borneo og består av to deler adskilt av Limbang-distriktet i den malaysiske delstaten Sarawak, som landet er omsluttet av. Brunei har kystlinje mot Sørkinahavet.

Brunei er litt større enn Østfold fylke og er den eneste uavhengige stat som i sin helhet ligger på Borneo. Landet består av enklaven Temburong i øst og størstedelen av arealet i vest. Hovedstad er Bandar Seri Begawan.

Brunei, som ble selvstendig i 1984, er på grunn av olje- og gassressurser verdens 5. rikeste land målt i bruttonasjonalprodukt per innbygger.

Den statlige ideologien er tuftet på malayiske islamske verdier. Kongehuset, ledet av sultan Hassanal Bolkiah, styrer eneveldig og disponerer over en enorm privat formue.

Bruneis nasjonalsang er ‘Allah Peliharakan Sultan’ (‘Gud velsigne sultanen’).

Brunei (navnet) har uavklart opprinnelse.

Brunei består av to deler som ikke grenser til hverandre. Kystlinjen, som for det meste er lite innskåret, er 161 kilometer lang. Mesteparten av Brunei er lavland, mens det er lave fjell i innlandet.

Den vestlige delen har store områder med sumper og åser, og dreneres av flere elver mens den østlige delen har høydedrag. Høyeste fjell er Bukit Pagon, 1850 meter over havet.

Mesteparten av Brunei har tett lavlandsskog mens det i innlandet er områder med fjell-regnskog. Ved kysten og nedre elveløp finnes mangroveskog. Mer enn 80 prosent av landet er skogdekt. Bare 2 prosent av arealet er dyrkbart, halvparten er oppdyrket.

Dyrelivet er rikt. Av pattedyr finnes blant annet tiger, flere apearter, sambarhjort og skjelldyr. Det yrende fuglelivet omfatter blant annet neshornfugl og argusfasan. Det er mange reptilarter, blant annet nettpyton.

Klimaet er varmt og fuktig året rundt og har liten årstidsvariasjon. Gjennomsnittstemperaturen er 27 grader. Den årlige nedbøren er cirka 2500 millimeter ved kysten og 3500 millimeter i innlandet; enkelte innlandsstrøk har mer enn 7000 millimeter årlig nedbør. Det er mest nedbør fra oktober til mars.

Les mer om Naturgeografi i Brunei, Klima i Brunei og Plante- og dyreliv i Brunei.

Omtrent tre fjerdedeler av befolkningen bor langs kysten og 97 prosent i landets vestlige del. Mer enn halvparten bor i byer. Brunei har stor arbeidsinnvandring fra andre asiatiske land.

Malayerne er den største folkegruppen med 67 prosent av befolkningen, dernest følger kinesere med 15 prosent. Resten er asiatiske og europeiske kontraktsarbeidere.

Brunei har en av de høyeste forventede levealdre i Asia: 78,5 år for kvinner og 74,1 år for menn (2012).

Ca. 65 prosent av befolkningen bekjenner seg til islam, resten er buddhister, konfusianere og kristne.

Salg og offentlig inntak av alkohol er forbudt.

Les mer om Bruneis befolkning.

Brunei er et uavhengig muslimsk sultanat. Sultanen er statsoverhode og statsminister, finansminister og forsvarsminister. Et statsråd med 14 medlemmer som er utvalgt av sultanen, assisterer ham.

Det finnes ikke et valgt parlament og politisk opposisjon er forbudt.

Landet er inndelt i 4 distrikter: Belait, Brunei og Madura, Tutong og Temburong.

Brunei har frivillig militærtjeneste. Forsvaret består av hær, marine og flyvåpen. Det suppleres av en halvmilitær reservestyrke og en britisk gurkha-infanteribataljon.

Brunei er medlem blant annet av FN, ASEAN, APEC, Verdens helseorganisasjon og Organisasjonen for islamsk samarbeid.

Les mer om Bruneis politiske system og Bruneis forsvar.

På 1500-tallet var Brunei en mektig stat med kontroll over Borneo og deler av Suluøyene og Filippinene. I 1578 erobret spanierne Brunei, men ble senere fordrevet. Etter hvert ble sultanatet svekket først av portugiserne og senere av nederlenderne; på begynnelsen av 1800-tallet omfattet Brunei bare de nordlige deler av Borneo.

Brunei ble britisk protektorat i 1888, var okkupert av japanerne 1941-1945 og fikk indre selvstyre i 1959. Olje ble påvist i 1929 og senere ble naturgass funnet utenfor kysten. Siden 1980-årene har Brunei bygd ut også annen industri.

I 1984 ble Brunei en selvstendig stat. 1985-1988 var ett politisk parti tillatt, men etter at det foreslo å redusere sultanens makt, ble det forbudt. I 1990 kunngjorde sultanen at landets lover skal være fundert på islam. I 1991 ble dans, alkohol og hasardspill forbudt.

I 2007 ble oppviglerloven skjerpet slik at forbudene mot å kritisere sultanen eller den nasjonale ideologi ble enda mer vidtrekkende.

Les mer om Bruneis historie.

Olje- og gassproduksjon bidrar til mer enn 60 prosent av bruttonasjonalproduktet og har gjort Brunei til et av Asias rikeste land. Petroleumsproduksjonen står for mer enn 80 prosent av eksportverdien.

Omtrent 40 prosent av landets arbeidskraft er sysselsatt innen petroleums- og annen industri som omfatter blant annet produksjon av matvarer og sement.

Landbruket har liten betydning og sysselsetter, sammen med fiske, under 1 prosent av arbeidskraften. De viktigste produktene er kassava, ris, bananer og ananas.

Matvarer, andre forbruksvarer og maskiner må importeres. Japan er viktigste handelspartner.

Brunei har ikke inntektsskatt.

Brunei profilerer seg som et finansielt sentrum og som en destinasjon for økoturisme.

Les mer om Økonomi og næringsliv i Brunei og Mynt, mål og vekt i Brunei.

Brunei har 12-årig obligatorisk skole. Mer enn 30 prosent av skolene er privatskoler. I tillegg finnes islamske religiøse institutter som elever besøker frivillig etter skoletid. Brunei har ett universitet.

Sajak kalles den tradisjonelle poesien. Mest kjent er det episke diktverket Sya’ir Awang Simawn.

Tradisjonelt kunsthåndverk utgjør en viktig del av Bruneis kulturarv.

Aduk-aduk er en seremonidans akkompagnert av trommer, og folkedansen Joget Baju Putik fremføres under festivaler.

Kjente byggverk er Omar-moskeen (fullført 1958) og Istana Nurul Iman (1983), verdens største palass med 1788 værelser, begge i Bandar Seri Begawan. Kampung Ayer i Brunei-elven er verdens største landsby på vann; den har 39 000 beboere.

Mediene betraktes som sultanens talerør. Ytrings- og organisasjonsfriheten er begrenset og kvinners rettigheter er innskrenket. Radio Television Brunei er det eneste radio- og fjernsynsselskapet.

Les mer om Skole og utdanning i Brunei.

Norge har ikke ambassade i Brunei; Norges ambassade i Kuala Lumpur er sideakkreditert til Brunei. Brunei har ikke ambassade i Norge, men et ulønnet konsulat i Bandar Seri Begawan.

Det er lite samhandel mellom Brunei og Norge. De fleste nordmenn som bor i Brunei arbeider i petroleumsvirksomhet for Brunei Shell Petroleum eller en underleverandør.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.