Kamtsjatka
Kamtsjatka har mye vulkansk aktivitet og varme kilder. Her er vulkankomplekset Tolbatsjik, med Ostrij ('spisse') Tolbatsjik til venstre og Plosky ('flate') Tolbatsjik til høyre. Komplekset hadde et større utbrudd i 2012–2013.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Petropavlovsk-Kamtsjatskij
Eldre boligblokk i Kamtsjatkas hovestad Petropavlovsk-Kamtsjatskij.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Kamtsjatka er et føderasjonssubjekt i Russland, som inngår i Fjernøsten føderale krets. Kamtsjatka er en halvøy i det nordøstlige Asia, mellom Beringhavet i øst og Okhotskhavet i vest. Regionen har et areal på 370 000 kvadratkilometer og har 316 000 innbyggere (2018). Administrasjonssenteret er Petropavlovsk-Kamtsjatskij.

Faktaboks

Uttale
kamtsjˈatka

Natur

Bjørn i Kamtsjatka
Kamtsjatka har en stor populasjon av bjørner, og ofte kommer de svært nært på folk.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Gjennom den 1200 kilometer lange halvøya går to parallelle fjellkjeder. Den østlige når i Kljutsjevskaja Sopka opp i 4750 meter over havet, den vestlige i Itsjinskaja Sopka 3621 meter over havet. De høyeste toppene er vulkaner, som det finnes 120 av; i underkant av 30 er aktive. Vulkanen Sjivelutsj, 3283 meter over havet, har hatt flere kraftige utbrudd på 2000-tallet. Kamtsjatka fortsetter sørover i Kurilenes vulkanrekke. Halvøya har tallrike varme kilder. Kamtsjatkaelva (758 kilometer lang) går i en lengdedal mot nord mellom fjellryggene, og bøyer mot øst ut i havet, i et stort delta.

Vinteren er hard, sommeren kjølig, med tåke langs kysten. Petropavlovsk i sør har en middeltemperatur på −9 °C i februar, 13 °C i august og 770 millimeter årsnedbør. Best er klimaet i Kamtsjatkaelvas dal. Snøgrensen er 1500–1700 meter over havet, og det er store isbreer i nord (til sammen 866 kvadratkilometer). Elvene er islagte halve året. I nord og øst er det tundra, lenger sør skog av gran, lerk og bjørk. Bjørn og ulv er vanlig, likeså verdifulle pelsdyr som sobel, røyskatt og sjøoter. Rein finnes vill, og i fjellene lever snøsauen. Fuglelivet er meget rikt. Kamtsjatkakrabben, kjent som kongekrabbe i Norge, kommer herfra.

Befolkning og næringsliv

Petropavlovsk-Kamtsjatskij
Hovedstaden Petropavlovsk-Kamtsjatskij har en god havn med lite is, og er viktig både for fiskeflåten og hovedbase for den russiske marinens stillehavsflåte.

Befolkningen bor vesentlig i byene, største by er Petropavlovsk-Kamtsjatskij med 181 200 innbyggere (2018), og driver fiske, særlig etter krabbe og laks. Konservesindustri, sagbruk, torvutvinning og reindrift. Pelsdyrjakten er betydelig. Petroleums- og kullforekomstene er foreløpig ikke utbygd.

Historie

Kosakken Dezjnjov kom til Kamtsjatka fra nord i 1648. Seinere kom andre russere fra Lena-området over Anadyr. I 1714 ble veien over Okhotsk funnet, og det russiske herredømmet ble befestet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg