Chagosøyene

Diego Garcia er den største av Chagosøyene. Arealfoto fra 2003.

Artikkelstart

Chagosøyene, en gruppe koralløyer i Indiske hav, i britisk besittelse, omtrent midt mellom det afrikanske fastland og Indonesia (Sumatra) og sør for ekvator, ca. 5° s.br.; 60 km2, fordelt over et havområde på 54 000 km2, uten fast bosetning. I 2004 er det stasjonert ca. 3500 personer her, hovedsakelig personer tilknyttet øygruppens sivile administrasjon og amerikansk militærpersonell.

Faktaboks

Uttale
tʃˈeigəs a:kipˈeləgou
Også kjent som
Chagos Archipelago

Sentralt ligger den 100 km brede Great Chagos Bank med sine sand- og korallbanker. Sør for denne ligger atollen Diego Garcia (44 km2) og i nord atollene Peros Banhos (5 km2) og Salomon (10 km2).

Den opprinnelige befolkningen, ca. 1000–2000 ilois (det råder uenighet om antallet), ble i 1970-årene forvist til Mauritus for å gi plass til utbyggingen av militære anlegg. Innbyggerne ble også fratatt retten til å vende tilbake. En stor del av ilois-folket lever i dag i stor fattigdom i Mauritius. En høyesterettsdom i London høsten 2000 avgjorde at forvisningen var ulovlig, og at innbyggerne kan vende tilbake, i første omgang til Peros Banhos og Salomon. Ilois-folket, som opprinnelig ble forvist fra den største øya, Diego Garcia, krever å komme tilbake til dit. Ilois-folket har etter 2002 rett til britisk pass.

Bosatt første gang 1776 av franskmenn. Britisk 1814. Øyene tilhørte opprinnelig den tidligere britiske kolonien Mauritius, men ble i 1965 overført til det nyopprettede British Indian Ocean Territory. I 1970-årene ble Diego Garcia, som er utleid til USA, bygd ut til en amerikansk militærbase.

Mauritius gjør krav på øyene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg