Faktaboks

Chagosøyene

Chagos Archipelago

Uttale
tʃˈeigəs a:kipˈeləgou
Diego Garcia
Diego Garcia er den største av Chagosøyene. Arealfoto fra 2003.
Det britiske territoriet i Indiahavet (B.I.O.T)
Chagosøyene, Det britiske territoriet i Indiahavet (BIOT)
Det britiske territoriet i Indiahavet (B.I.O.T)
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Chagosøyene, en gruppe med 58 koralløyer i Indiahavet som ligger omtrent midt mellom det afrikanske fastland og Indonesia (Sumatra) og cirka seks grader sør for ekvator. Øyene utgjør det britiske territoriet i Indiahavet.

Landområdet dekker bare 60 kvadrat-kilometer, men territoriet dekker et havområde på cirka 640 000 kvadratkilometer. Sentralt ligger den 100 kilometer brede Great Chagos Bank med sine sand- og korallbanker. Sør for denne ligger atollen Diego Garcia (44 kvadratkilometer) og i nord atollene Peros Banhos (5 km2) og Salomon (10 km2).

Suverenitet

Chagosøyene ble bosatt første gang i 1776 av franskmenn, og ble britiske fra 1814. Øyene tilhørte opprinnelig den tidligere britiske kolonien Mauritius, men ble i 1965 overført til det nyopprettede British Indian Ocean Territory før Mauritius fikk uavhengighet i 1968. I 1970-årene ble Diego Garcia, som er utleid til USA, bygd ut til en britisk-amerikansk militærbase.

Mauritius gjør krav på øyene og har fått internasjonal støtte for dette siden 2019, blant annet fra FN. I 2022 startet forhandlinger mellom Mauritius og Storbritannia om suvereniteten.

Bosetning

Det er ingen fast bosetning, men mellom 1500 og 4000 personer tilknyttet øygruppens sivile administrasjon og amerikansk militærpersonell tjenestegjør på militærbase på Diego Garcia.

Den opprinnelige befolkningen ble brakt til øygruppen som slaver, hovedsakelig fra Mauritius som da var fransk, fra 1793 for å arbeide på kopraplantasjer (kokos). Tidlig på 1970-tallet ble øyboerne, kalt chagossere eller îlois («øyfolk»), tvangsflyttet til Mauritius for å gi plass til utbyggingen av det militære anlegget på Diego Garcia. De ble i tillegg fratatt retten til å vende tilbake. En stor del av îlois-folket lever i dag i fattigdom i Mauritius, mens en del bor i England. En høyesterettsdom i London høsten 2000 avgjorde at forvisningen var ulovlig, og at innbyggerne kan vende tilbake, i første omgang til Peros Banhos og Salomon. Îlois-folket som opprinnelig ble forvist fra den største øya, Diego Garcia, krever å komme tilbake dit. Îlois-folket har etter 2002 hatt rett til britisk pass.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jeffery, Laura (2013): Chagos Islanders in Mauritius and the UK. Forced displacement and onward migration, Manchester University Press

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg