Mikronesiaføderasjonen

Faktaboks

Uttale
mikronˈesiaføderasjonen (fsm)
Offisielt navn
Federated States of Micronesia
Norsk navn
Mikronesias fødererte stater
Statsform
Republikk i Oseania
Hovedstad
Palikir
Innbyggertall
104 044
Landareal
700 km²
Totalareal
700 km²
Innbyggere per km²
148,63
Offisielt/offisielle språk
Intet. Engelsk er hovedspråk
Religion
Protestantisk og katolsk kristendom
Nasjonaldag
3. november
Statsoverhode
Peter M. Christian (stats- og regjeringssjef)
Statsminister
-
Mynt
US dollar à 100 cents
Flagg
Riksvåpen

Mikronesiaføderasjonen

Av /Store norske leksikon ※.

Mikronesiaføderasjonen

Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Mikronesiaføderasjonen, føderal republikk i Oseania; består av de sentrale og østlige delene av øygruppen Karolinene i Stillehavet omtrent 1000 kilometer nordøst for Ny-Guinea. Mikronesiaføderasjonen består av 607 små øyer og atoller som strekker seg øst-vest over om lag 2900 kilometer.

Øyene er inndelt i 4 delstater, Chuuk, Pohnpei, Kosrae og Yap. Mikronesiaføderasjonen ligger i et havområde som er fem ganger større enn Frankrike.

Hovedstad er Palikir. Befolkningen er på 111 542 innbyggere (2011).

Mikronesiaføderasjonens nasjonalsang er ‘Patriots of Micronesia’.

Geografi og miljø

Den største øya er Pohnpei (tidligere Ponape), med hovedstaden Palikir, og utgjør nesten halvparten av Mikronesiaføderasjonens landareal. Pohnpei, Khosrae (tidligere Kosaie) og øyene i Chuuk-lagunen (tidligere Truk) er fjellrike og av vulkansk opprinnelse. De andre øyene er flate koralløyer.

Klimaet er tropisk med varme og høy luftfuktighet hele året. Det er mye nedbør, særlig i øst. Området er blant de med mest nedbør i verden. Øyene rammes av orkaner (juni-desember) og tørke.

De eneste stedegne pattedyr er 6 arter av flaggermus. Flere pattedyr er innført. Det er mer enn 30 hekkende sjøfuglarter. I havet lever flere hvalarter, 4 havskilpaddearter og mer enn 1000 fiskearter.

På de høyereliggende øyene er det regnskog og på atollene vokser palmer og tropiske busker.

Folk og samfunn

Det er ni etniske mikronesiske og polynesiske folkegrupper. Det har vært en innvandring hovedsakelig av japanere, kinesere og filippinere. Stor utvandring har gitt en negativ flyttebalanse. Omkring 100 øyer er bebodd. 50 prosent av befolkningen bor på Chuuk. Weno er største by.

Det finnes ikke noe offisielt språk. Engelsk brukes mest; i tillegg er det ni austronesiske språk.

Det er ingen offisiell religion. De fleste er katolikker (53 prosent) og protestanter (42 prosent).

De fire hovedøyene har hver sin internasjonale flyplass.

Stat og politikk

Mikronesiaføderasjonen er en føderal republikk med en fri tilknytning til USA. Øyene deles i fire grupper som utgjør delstater. Formelle politiske partier mangler. Det er et ettkammerparlament med 14 medlemmer, 4 velges av delstatene. Parlamentet sitter i 4 år.

Delstatene, som har en høy grad av selvstyre med egne forfatninger, valgte delstatsforsamlinger og guvernører. Presidenten er både statsoverhode og regjeringssjef; president siden 2019 er David W. Panuelo (1964–).

Rettsvesenet omfatter delstatlige retter og en høyesterett.

Utenrikspolitikken ligger nær opp til USAs. USA har ansvaret for forsvaret. Mikronesiaføderasjonen er medlem av bl.a. FN og Pacific Islands Forum.

Historie

Mikronesia ble trolig befolket fra det østlige Melanesia for ca. 3000 år siden. Portugiseren Diego da Rocha oppdaget to av øyene i 1527. Øyene fikk navnet Karolinene etter kong Karl 2 av Spania 1686. Spania tok kontroll over øyene i 1886 og solgte dem til Tyskland i 1899. Japan overtok øyene i 1914; de ble inntatt av amerikanske styrker i 1944-45.

I 1947 ble øyene et territorium under FN administrert av USA. Karolinene fikk selvstyre under navnet Mikronesiaføderasjonen i 1979.

3. november 1986 ble øyene selvstendige og ble en suveren stat med en avtale om fri assosiasjon med USA (Compact of Free Association); en revidert avtale trådte i kraft i 2003 og skal gjelde til 2023.

Økonomi og næringsliv

Grunnlaget for økonomien er økonomisk bistand fra USA, en voksende fiskeindustri, økende turisme og jordbruk samt fiske til selvforsyning og en voksende fiskeindustri. Bistanden fra USA er blitt gradvis redusert siden 1986. Offentlig virksomhet er viktigste drivkraft i økonomien.

Fisk er den viktigste naturressursen. Jordbruket drives nesten bare for selvforsyning, dekker 60 prosent av landets behov og sysselsetter nærmere halvparten av innbyggerne; viktigste produkter er bananer, kopra, kassava, søtpoteter og pepper. Industrien er svært lite utviklet og hovedsakelig basert på kokosnøttprodukter. På Kosrae finnes en fiskeforedlingsbedrift. Håndverksproduksjonen er liten. Veksten i privat sektor er langsom.

Store avstander hemmer næringsutviklingen.

Mesteparten av importen (blant annet ferdigvarer, matvarer og medisiner) er fra USA. Viktigste eksportland er USA og Japan.

Kunnskap og kultur

Det er obligatorisk 8-årig grunnskole og en videregående skole delt i 2 + 2 år. Det finnes en lærerhøyskole på Pohnpei og Micronesia Maritime and Fisheries Academy på Yap.

Det utgis 4 aviser, to fjortendaglige og to månedlige.

Det statlige kringkastingsselskapet har regionale sendinger i 4 kanaler. Det er ett statlig og tre kommersielle fjernsynsselskap.

Mikronesiaføderasjonens film, kunst og litteratur er lite bemerket internasjonalt. Danseritual-tradisjonene er blitt trukket inn i teaterkulturen som har fått økt oppmerksomhet.

Mikronesiaføderasjonen og Norge

Det er ingen norsk utenriksstasjon i Mikronesia, og føderasjonen er ikke representert i Norge.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg