Faktaboks

Uttale
ˈakre

Acre er en delstat i nordvestlige Brasil i Amazonasregnskogen. Delstaten dekker et areal på 164 123 km2 og har 881 935 innbyggere (IBGE, estimat for 2019). Den grenser til Peru og Bolivia samt til delstatene Amazonas og Rondônia. Hovedstaden er Rio Branco.

Natur

Acre kan deles i to topografisk atskilte områder: Juruádalen (Vale do Juruá) i nordvest og Acredalen (Vale do Acre) i sørøst. Dalene omfatter de fleste av de øvre kildeelvene til henholdsvis Juruá og Purus; begge tilhørende Amazonasvassdraget. Høyeste punkt er 609 meter over havet i vest, på grensen mot Peru. Amazonasregnskogen dekket opprinnelig hele området, men i enkelte områder er over halvparten nedhogget. Artsmangfoldet er blant verdens rikeste.

Befolkning

Det bor flere ulike urfolksgrupper i Acre, hvorav noen fremdeles lever isolert fra omverden. Flyfoto av et ukontaktet stammesamfunn, 2008.
/Governo do Acre.
Lisens: CC BY 2.0

Mange er etterkommere etter tørkerammede bønder fra Brasils Nordøst-region (hovedsakelig Ceará), som innvandret i 1877. Produksjon av naturgummi gav dem et utkomme stort nok til å overleve. En ny innvandringsbølge kom i 1970-årene da militærregimet oppmuntret folk fra Paraná og Rio Grande do Sul til å etablere virksomheter i Acre. Om lag 70 prosent av befolkningen bor i byer og tettsteder. Største byer er hovedstaden Rio Branco og Cruzeiro do Sul. 30 prosent av befolkningen bor i Juruádalen, hvor majoriteten bor på landsbygda. De sosiale levekårene er relativt dårlige.

Næringsliv

Rågummi og paranøtter er viktige eksportartikler. Acre er blitt et symbol på problematikken rundt bevaring av regnskogen og bærekraftig utvinning av regnskogens naturressurser. Konflikten nådde klimaks gjennom mordet på gummitapperleder og miljøaktivist Chico Mendes i 1988. Mordet, som fikk stor internasjonal oppmerksomhet, førte etter hvert til opprettelse av reservater hvor regnskogen blir utnyttet kommersielt på en bærekraftig måte. Det utvinnes tropiske frukter og andre fødevarer, naturmedikamenter og råstoffer for kosmetikkindustrien. Blant annet produserer yawanawáfolket fargestoffer for amerikanske kosmetikkprodusenter.

Acredalen med hovedstaden Rio Branco er den mest utviklede delen. Her dyrkes også maniok, ris, mais og en rekke frukter. Cruzeiro do Sul er det økonomiske senteret i den mer tilbakeliggende Juruádalen. Tjenestesektoren utgjør 3/4 av økonomien. Over 60 prosent av dem med lønnet arbeid, er ansatt i offentlig sektor. Elvene er viktigste transportårer. Veiforbindelsen med omverdenen kan være helt ufremkommelig i regntiden fra november til juni.

Historie

I takt med økende avskoging mot slutten av 1900-tallet ble oppdaget geoglyfer som antyder at området har vært befolket av ulike sivilisasjoner gjennom flere tusen år. På 1700-tallet ble området som i dag utgjør delstaten Acre kolonisert av spaniere og innlemmet i Visekongedømmet Peru. Etter Perus og Bolivias frigjøring fra Spania ble området en del av Bolivia. Gummiboomen på midten av 1800-tallet tiltrakk mange brasilianske nybyggere. Disse gjorde revolusjon i 1899 og proklamerte Acre som en selvstendig republikk. Separatistbevegelsen vant imidlertid ikke fram, og i 1903 ble Acre overført til Brasil mot en kontant erstatning på to millioner pund. Acre fikk status som delstat i 1962.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg