Tintin

Tintin og hans gode venn Terry. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Tintin er en belgisk tegneserie laget i årene 1929–1976 av Georges Remi under pseudonymet Hergé. I alt laget han 23 album om Tintin i løpet av de 47 årene han arbeidet med serien.

Persongalleri

Serien handler om en ung journalist, som sammen med sin hund Milou (på norsk Terry) blir blandet inn i forskjellige spennende eventyr.

Etter hvert ble humoren i serien stadig mer fremtredende, og Remi innførte en rekke morsomme bipersoner, blant andre den koleriske kaptein Haddock, som er Tintins følgesvenn på hans mange turer, og dessuten den distré professoren Tournesol, de mislykkede detektivene Dupond og Dupont, erkeskurken Rastapopoulous, den søramerikanske generalen, og tidvis diktatoren Alcazar og operasangerinnen Bianca Castafiore.

Betydning og utbredelse

Tintin har betydd mye som forbilde for europeiske serietegnere, både tegnestilen, fortellerstilen og den speiderguttaktige eventyreren i hovedrollen. Enkeltalbum som Tintin i Kongo og Tintin i Sovjet er blitt kritisert for å være både rasistiske og kolonialistiske, ikke minst på grunn av sine karikerte skildringer av ikkevestlige bifigurer.

Serien er oversatt til over 70 språk, og var en av de første franske tegneseriene som ble oversatt til norsk, først som «Peik» i VG fra 22. september 1953, deretter i Alle barns blad fra 1957 og i bladet Tempo fra nummer 31, 1967. Det første albumet ble først utgitt på norsk i 1972, og alle albumene er oversatt til norsk.

Det er også blitt laget spillefilmer, animasjonsfilmer, tv-serier og skuespill om Tintin. I 2011 laget Steven Spielberg filmen The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn (På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev David Olsen

Jeg syns det kunne tilføyes noe om vennene til Tintin og at han har en hund.

svarte Jon Gisle

Det har du rett i - jeg skal gjøre noe med det :-)Hilsen Jon

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg