Liège, Vallonias kulturelle hovedstad og administrasjonssenter for provinsen Liège, ved Ourthes utløp i Meuse, 85 km sørøst for Brussel; 185 600 innb. (2005), med forsteder 585 700 innb. (2002). Liège er det kommersielle sentrum for den sterkt industrialiserte Meusedalen, og et betydelig vei- og jernbaneknutepunkt med en viktig strategisk beliggenhet. Byen er det østlige endepunkt for Albertkanalen, med en av de største innlandshavnene i Vest-Europa.

Byen ligger i et gammelt kullfelt og har stor jern- og stålindustri, særlig fremstilling av våpen (bl.a. i forstaden Herstal), maskiner og maskinverktøy. Liège-området er blant verdens største produsenter av raffinert sink, og har videre stor kjemisk industri og glassindustri, samt aluminium-, gummi- og papirvareindustri, garverier og møller.

Byen er sete for et universitet, grunnlagt 1817, teknisk høyskole, musikkhøyskole, handelshøyskole, to kunstmuseer, arkeologisk museum, vallonsk museum m.m. I den eldste bydelen ligger St. Paul-katedralen, delvis fra 1200-tallet, St. Denis-kirken fra 900-tallet, St. Jacques-kirken og fyrstbiskopenes palass fra 1500–1700-tallet, nå justispalass.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.