Liège - by i Belgia

Liège er Vallonias kulturelle hovedstad og administrasjonssenter for provinsen Liège, ved Ourthes utløp i Meuse, 85 km sørøst for Brussel; 197 900 innbyggere, med forsteder 622 800 innbyggere (2017). Liège er det kommersielle sentrum for den sterkt industrialiserte Meusedalen, og et betydelig vei- og jernbaneknutepunkt med en viktig strategisk beliggenhet. Byen er det østlige endepunkt for Albertkanalen, med en av de største innlandshavnene i Vest-Europa.

Faktaboks

uttale:
liˈɛ:ʒ
også kjent som:
nederl. Luik
ty. Lüttich

Byen ligger i et gammelt kullfelt og har stor jern- og stålindustri, særlig fremstilling av våpen (bl.a. i forstaden Herstal), maskiner og maskinverktøy. Liège-området er blant verdens største produsenter av raffinert sink, og har videre stor kjemisk industri og glassindustri, samt aluminium-, gummi- og papirvareindustri, garverier og møller.

Byen er sete for et universitet, grunnlagt 1817, teknisk høyskole, musikkhøyskole, handelshøyskole, to kunstmuseer, arkeologisk museum, vallonsk museum m.m. I den eldste bydelen ligger St. Paul-katedralen, delvis fra 1200-tallet, St. Denis-kirken fra 900-tallet, St. Jacques-kirken og fyrstbiskopenes palass fra 1500–1700-tallet, nå justispalass.

Historie

Liège ble 721 bispesete og etter hvert et viktig politisk og kulturelt sentrum. Biskopene av Liège slo fra 1200- til 1600-tallet ned mange oppstander fra borgerne, som ønsket uavhengighet. Handel og håndverk blomstret. 1795 ble Liège formelt innlemmet i Frankrike, kom 1815 til Nederland som suverent fyrstedømme, 1830 til Belgia. Fra 1886 ble byen sterkt befestet, men den ble likevel forholdsvis raskt inntatt under den første og den annen verdenskrig.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg