Faktaboks

Liège
nederlandsk: Luik, tysk: Lüttich, vallonsk: Lidje
Uttale
liˈɛ:ʒ

Liège er en by i Belgia, som er regionen Vallonias kulturelle hovedstad og administrasjonssenter for provinsen Liège. Byen ligger ved elven Ourthes utløp i Meuse, 85 kilometer sørøst for Brussel. Byen hadde 197 355 innbyggere i 2018 og har et areal på 69,4 kvadratkilometer. Med forsteder har Liège om lag 750 000 innbyggere. Liége har norsk konsulat.

Som Vallonias kulturelle sentrum har Liège en rekke konsertsaler, teatre, en opera og mange flotte museer. Liège er videre kommersielt og økonomisk sentrum for den sterkt industrialiserte Meusedalen og et betydelig vei- og jernbaneknutepunkt med en viktig strategisk beliggenhet. Byen er det østlige endepunktet for Albertkanalen, med en av de største innlandshavnene i Vest-Europa.

Næringsliv

Byen var tidligere en av de viktigste industrisentrene i Europa, særlig innen stålproduksjon og har tradisjoner for våpensmie helt tilbake til middelalderen. Byen ligger i et gammelt kullfelt og har fortsatt stor jern- og stålindustri, særlig fremstilling av våpen, blant annet i forstaden Herstal, i tillegg til maskiner og maskinverktøy. Liège-området er blant verdens største produsenter av raffinert sink, og har videre stor kjemisk industri og glassindustri, samt aluminium-, gummi- og papirvareindustri, garverier og møller. Selv om byen fortsatt er et stort industrisenter, har økonomien blitt mer diversifisert og nye næringer har kommet til, så som fly- og romfartsteknologi, informasjonsteknologi, bioteknologi og vitenskapspark. Kjente bedrifter som holder til her er Techspace Aero som produserer deler til Airbus og Arianeraketten, bryggeriet Juliper og sjokoladefabrikken Galler.

Byen er sete for universitet Université de Liège som ble grunnlagt i 1817, teknisk høyskole, musikkhøyskole, handelshøyskole, to kunstmuseer, arkeologisk museum og flere vallonske museer. I den eldste bydelen ligger St. Paul-katedralen, delvis fra 1200-tallet, St. Denis-kirken fra 900-tallet, St. Jacques-kirken og fyrstbiskopenes palass fra 1500–1700-tallet som i dag er justispalass.

Kultur

St. Paul
Byens romersk-katolske katedral St. Paul er bygd på 1200-1400-tallet.

Liège er kjent for sine mange populære festivaler, hvorav 15.august-festivalen er den mest kjente av dem, og der publikum samles i kvartalet Outre-Meuse med alle sine smågater og små torg. Andre årlige festivaler er elektro-rockfestivalen Les Ardentes og jazzfestivalen Jazz à Liège. Byen er også kjent for et betydelig natteliv. Liège er hjemsted for Opéra Royal de Wallonie og Orchestre Philharmonique Royal de Liège. Langs elven Meuse tiltrekker et stort ukentlig utendørsmarked besøkende fra hele Belgia.

Historie

Liège ble 721 bispesete og etter hvert et viktig politisk og kulturelt sentrum. Biskopene av Liège slo fra 1200- til 1600-tallet ned mange oppstander fra borgerne, som ønsket uavhengighet. Handel og håndverk blomstret.

1795 ble Liège formelt innlemmet i Frankrike, kom 1815 til Nederland som suverent fyrstedømme, og i 1830 til Belgia.

Fra 1886 ble byen sterkt befestet, men den ble likevel forholdsvis raskt inntatt under første og andre verdenskrig.

Etter andre verdenskrig begynte en økonomisk nedgangstid fordi de utdaterte fabrikkene innen gruve- og stålindustrien ikke kunne konkurrere med de nye aktørene fra nye industriområder. Samtidig sto arbeidsgivere og fagforeninger steilt mot hverandre og hindret tilpasningen til nyere tider. Arbeidsledigheten ble høy, og en generalstreik vinteren 1960-1961 førte til store opptøyer som kulminerte i regelrette gatekamper. Den økonomiske krisen førte til store omstruktureringer, blant annet kommunesammenslåinger, og da EUs grenser åpnet, snudde den negative utviklingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg