Sukkerbete, dyrket varietet av strandbete. Hører til amarantfamilien og inneholder opptil 20 prosent sukker. Sukkerinnholdet ble oppdaget i 1747. Fremstilling av sukker fra bete er av forholdsvis ny dato; den første sukkerroefabrikken ble etablert i Tyskland 1802. Roten er hvit, forholdsvis liten, kjegleformet, ofte grenet. Den sitter dypt og fast i jorden, idet den er dannet mest av den egentlige roten og ikke (som hos andre varieteter) mest av stengeldeler. Særlig dyrket i Mellom-Europa, også Danmark og Sør-Sverige. I Norge ble en del dyrket under andre verdenskrig, men dyrkingen er ikke lønnsom hos oss.

Fôrsukkerbete er krysninger mellom sukkerbete og fôrbete. Det finnes alle overgangsformer med hensyn til størrelse, farge, form, stoffinnhold og voksemåte. Se også bete, sukker, samt produksjonstabell for sukkerrør og sukkerbete (sukker (produksjon)).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.