Faktaboks

flamsk
Språkkoder
vls (VLS)
ISO-639:3
vls
Belgia, språkstrid

Den belgiske språkstriden kan til tider bli heftig. Bildet viser flamlendere som demonstrerer for sitt språk nederlandsk i Antwerpen i 1967.

Av /KF-arkiv ※.
Jan Frans Willems
Kampen for kulturell og språklig likestilling begynte blant de flamske intellektuelle under ledelse av filologen Jan Frans Willems.
Jan Frans Willems
Av .

Flamsk brukes på den ene side om det som gjelder landskapet Flandern, og på den annen side om den nederlandskspråklige delen av Belgia.

Språk

Flamsk er en vanlige betegnelse for det nederlandske språket i Belgia. En årsak til at flamsk har fått gjennomslag som betegnelse for det nederlandske språket i Belgia, er at Belgia i 1830 ble opprettet som en ettspråklig fransk stat, hvor det ikke ble tillatt for de nederlandskspråklige flamlenderne å ha sitt eget offisielle språk. De nederlandske dialektene de snakket, hadde bare dialektstatus (fransk flamand 'flamsk'). Etter den språklige likestillingen mellom de to språkene i 1898 er imidlertid den offisielle betegnelsen nederlandsk.

Språkvitenskapelig betegner flamsk den nederlandske dialekten som i Nederland tales i den zeelandske delen av Flandern (Zeeuws Vlaanderen), i Belgia i de to provinsene Oost-Vlaanderen og West-Vlaanderen og i Frankrike i området omkring Dunkerque (fransk Flandern).

Se nederlandsk.

Det flamske kultursamfunn

I videre betydning brukes «flamsk» om det flamske kultursamfunn som omfatter den nederlandskspråklige delen av Belgia, og om den flamske delstaten Flandern i forbundsstaten Belgia (til forskjell fra Vallonia, den franskspråklige delstaten).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg