Flamsk, brukes på den ene side om det som gjelder landskapet Flandern, og på den annen side om den nederlandskspråklige delen av Belgia.

Språk

Flamsk er en vanlige betegnelse for det nederlandske språket i Belgia. En årsak til at flamsk har fått gjennomslag som betegnelse for det nederlandske språket i Belgia, er at Belgia i 1830 ble opprettet som en ettspråklig fransk stat, hvor det ikke ble tillatt for de nederlandskspråklige flamlenderne å ha sitt eget offisielle språk. De nederlandske dialektene de snakket, hadde bare dialektstatus (fr. flamand 'flamsk'). Etter den språklige likestillingen mellom de to språkene i 1898 er imidlertid den offisielle betegnelsen nederlandsk.

Språkvitenskapelig betegner flamsk den nederlandske dialekten som i Nederland tales i den zeelandske delen av Flandern (Zeeuws Vlaanderen), i Belgia i de to provinsene Oost-Vlaanderen og West-Vlaanderen og i Frankrike i området omkring Dunkerque (fransk Flandern).

I videre betydning brukes "flamsk" om det flamske kultursamfunn som omfatter den nederlandskspråklige delen av Belgia, og om den flamske delstaten Flandern i forbundsstaten Belgia (til forskjell fra Vallonia, den franskspråklige delstaten).

Se også flamske bevegelse og nederlandsk.

    Foreslå endringer i tekst

    Foreslå bilder til artikkelen

    Kommentarer

    Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

    Du må være logget inn for å kommentere.