Belgia består av tre geografiske hovedregioner: et flatt og lavtliggende sletteland nærmest Nordsjøen, det sentrale Belgia, hvor slettelandet veksler med lave åser, og de høyereliggende Ardennene i sør og øst.

Lavlandet består av et smalt sumpområde beskyttet av diker, polderlandet. Polderlandet er i gjennomsnitt ca. 12 km bredt, og går over i sandsletter som omfatter Flandern og Kempenland. Den nordlige del av Flandern består av finkornet sand, den sørlige av en mer fruktbar blanding av sand og leire som ble avsatt i tertiær og kvartær-tiden. Kempenland er en bred sandslette, og i motsetning til Flandern tynt befolket. Store arealer er tilplantet med skog, mest nåleskog.

Det sentrale Belgia omfatter platåer som Hainaut i vest og Haspengouw (fr. Hesbaye) i øst som omfatter deler av provinsene LiègeLimburgBrabant og Namur. Disse platåer har høyder på mellom 50 og 300 moh., og er bygd opp av tertiære leire- og sandlag, mot sør også av kalkstein.

I det sørøstlige Belgia ligger Ardennene, som er en del av de rhinske skiferfjell. De består av sterkt foldete devonske, i nord også karbonske skifre, sandstein og kalkstein. Høyden er i gjennomsnitt 300–600 moh., høyeste punkt er Botrange (692 moh.) i Hohes Venn (fr. Hauges Fagnes, nederl. Hoge Venen). Området deles opp av steile, dype daler, med helning mot nord mot Meuse-dalen. Ardennene gjennomskjæres fra sør mot nord av Meuse, som svinger østover ved Namur, hvor den går sammen med Sambre som kommer fra vest.

Les mer om Plante- og dyreliv i Belgia.

Belgia har et temperert kystklima, dominert av maritime luftmasser fra vest. Vintrene er jevnt over milde, somrene kjølige. Klimaet viser forholdsvis små regionale variasjoner, selv om det er en merkbar forskjell mellom de kjølige og nedbørrike Ardennene og det varmere og tørrere Flandern.

Middeltemperatur i januar er 2,5 °C i Oostende ved nordsjøkysten, 1,5 °C i Ukkel (Uccle) ved Brussel og 0 °C i Bastogne i Ardennene. Tilsvarende tall for juli er 17 °C i Oostende og Ukkle, 15 °C i Bastogne. Årsnedbøren varierer fra 1000 mm i Bastogne, til 850 mm i Ukkle og 600 mm i Oostende.

Detaljert klimainformasjon om Belgia på Den meteorologiske verdensorganisasjonens hjemmesider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.