Liège, provins i Belgia, grenser i nord mot Nederland og i øst mot Tyskland; 3862 km2 med 1 102 500 innbyggere (2017). Hovedstad er Liège. Befolkningen er til størstedelen fransktalende, men provinsen omfatter også de tyske språkområdene omkring Eupen-Malmédy.

Provinsen er gjennomskåret fra sørvest mot nordøst av Meuse, som danner et sterkt industrialisert dalføre. Industrien, som tidligere var basert på de store kullfeltene langs Meuse–Sambre, domineres her av tungindustri med jern- og stålverk, støperier, maskinfabrikker, glassverk, foredlingsverk for sink og kobber m.m. Verviers er, sammen med de øvrige industribyene i Vesdredalen, sentrum for Belgias ullindustri. Den vestlige delen av provinsen omfatter deler av det fruktbare Hesbaye-platået. Her dyrkes bl.a. korn og sukkerbeter, og det drives et betydelig storfehold. Den østlige delen av provinsen domineres av Ardennene, med Botrange (692 moh.) i Hohes Venn, Belgias høyeste punkt.

Provinsen ble dannet i 1815 etter Nederlandenes frigjøring fra Frankrike. I tillegg til det tidligere fyrstbispedømmet, fikk provinsen de sørøstlige områder av det gamle hertugdømmet Limburg, men mistet i 1815 noen tyskspråklige områder (Eupen-Malmédy) som Wienerkongressen gav til Preussen. Disse ble ført tilbake igjen etter den første verdenskrig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.