Faktaboks

Også kjent som
Nederlandsk: Luik Tysk: Lüttich Vallonsk: Luik
Uttale
liˈɛ:ʒ

Liège er en provins i Belgia, i regionen Vallonia. Liège grenser i nord mot Nederland og i øst mot Tyskland. Provinsen hadde 1 106 992 innbyggere i 2019 og har et areal på 3857 kvadratkilometer. Hovedstad er byen Liège. Befolkningen er til størstedelen fransktalende, men provinsen omfatter også de tyske språkområdene omkring Eupen-Malmédy. Liège er delt inn i de fire distriktene Borgworm, Hoei, Luik og Verviers med i alt 84 kommuner.

Geografi

Provinsen er gjennomskåret fra sørvest mot nordøst av elven Meuse, som danner et sterkt industrialisert dalføre. Industrien, som tidligere var basert på de store kullfeltene langs Meuse–Sambre, domineres her av tungindustri med jern- og stålverk, støperier, maskinfabrikker, glassverk og foredlingsverk for sink og kobber. Verviers er, sammen med de øvrige industribyene i Vesdredalen, sentrum for Belgias ullindustri. Den vestlige delen av provinsen omfatter deler av det fruktbare Hesbaye-platået. Her dyrkes blant annet korn og sukkerbeter og det drives et betydelig storfehold. Den østlige delen av provinsen domineres av Ardennene, med Belgias høyeste punkt Botrange i Hohes Venn, 692 meter over havet.

Historie

Provinsen ble dannet i 1815 etter Nederlandenes frigjøring fra Frankrike. I tillegg til det tidligere fyrstbispedømmet, fikk provinsen de sørøstlige områder av det gamle hertugdømmet Limburg, men mistet i 1815 noen tyskspråklige områder (Eupen-Malmédy) som Wienerkongressen gav til Preussen. Disse ble ført tilbake igjen etter første verdenskrig. Lièges grense mot Tyskland førte til harde kamper i begge verdenskrigene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg