Øl er en alkohol- og kullsyreholdig, udestillert drikk som i Norge er fremstilt av hovedsakelig maltet korn, humle, gjær og vann.
Faktaboks
- Etymologi
-
norrønt ǫl
Øl er inndelt i følgende skatteklasser etter volumprosent alkohol:
- klasse A: 0–0,7
- klasse B: 0,7–2,75
- klasse C: 2,75–3,75
- klasse D: 3,75–4,75
- sterkøl: 4,75 og over
Klasse A betegnes som alkoholfritt, klasse B er lettøl, mens pils, bayer og de fleste sorter spesialøl er i klasse D. Sterkøl selges bare gjennom Vinmonopolet og på skjenkesteder med slik bevilling. Pils og spesialøl utgjør rundt 90 % av forbruket.
Etter at renhetsloven ble opphevet, økte importen av øl kraftig, men importøl utgjør fortsatt bare en liten andel av samlet norsk ølforbruk.

Ølbrygging.
Kommentarer (3)
skrev Peter Aalen
skrev Svein Askheim
skrev Svein Askheim
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.