Det er obligatorisk og gratis skolegang for barn fra seks til 15 år. Barneskolen er seksårig. Når barna er tolv år, må de velge mellom å fortsette i allmennfaglig videregående skole eller å ta en teknisk og yrkesrettet utdannelse. Universitetet i Luxembourg er landets eneste. Mange unge studerer i utlandet.
Luxembourg har to store og noen mindre dagsaviser. De største er de tyskspråklige avisene Luxemburger Wort og Tageblatt. Det er flere radio- og fjernsynsstasjoner, som Radio Luxembourg og RTL-gruppen.
Codex Mariendalensis er et manuskript fra tidlig på 1300-tallet som ble oppdaget i 1999. Det er et versedikt på 5963 linjer om Yolanda av Vianden som trolig ble skrevet av Hermann von Veldeutz.
Litteraturen skrives på de tre språkene tysk, fransk og letzeburgesch (luxembourgsk). Lyrikken har en fremtredende plass og har internasjonalt ry med navn som Gregor Stein (pseudonym for Pierre Gregoir), Anise Koltz, Jean Portante og Jean Krier. Viktige romanforfattere etter siste krig er Guy Rewenig og Roger Manderscheid.
Folkemusikken har røtter i middelalderen, blant annet med instrumenter som munnharpe og sekkepipe. I middelalderen ble det skrevet kirkemusikk ved abbediet i Echernau. I 1794 ble det første filharmoniske selskapet stiftet i Wiltz. Luxembourgs nasjonalkomponist er Laurent Menager (1835–1902).
Siden 1999 har Luxembourg Sinfonietta-orkesteret fremmet samtidsmusikk også internasjonalt. Den nasjonale radiostasjonen Radio Luxembourg har lyttere i hele Europa. I hovedstaden er det et blomstrende jazzmiljø.
Den rikeste perioden i luxembourgsk maleri representeres av impresjonister og ekspresjonister tidlig på 1900-tallet. Abstrakt kunst kom i fokus etter andre verdenskrig. Fremstående navn innen samtidskunst er maleren Gust Graas, skulptøren Lucien Wercollier og videokunstneren Su-Mei Tse.
Innen byggekunst kan middelalderslottet i Vianden, en rekke kirker og flere broer fremheves.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.