Faktaboks

Hubert og Jan van Eyck

Hubert van Eyck, Jan van Eyck

Uttale
ˈeik
Levetid - kommentar
Død henholdsvis 1426 og 1441
Dobbeltportrett av Jan og Hubert van Eyck, av Jan l'Admiral, 1764

Hubert van og Jan van Eyck var nederlandske malere og brødre. De var banebrytere for nordeuropeisk renessansemaleri.

Hubert og Jan van Eyck var nederlandske malere og brødre, som var banebrytere for nordeuropeisk renessansemaleri. Om Hubert vet man lite. Enkelte forskere har til og med betvilt hans eksistens, men antagelig har han vært den yngre Jans lærer og arbeidet i Gent.

Om Jan vet man at han arbeidet i Haag i 1422–1424 som Johan av Bayerns hoffmaler. I 1425–1428 arbeidet han i Lille som Filip den gode av Burgunds hoffmaler og reiste for ham fra 1428–1429 i diplomatisk oppdrag til Portugal og Spania. I 1430 bosatte han seg i Brugge, hvor han også døde elleve år seinere.

Stiltrekk

Ekteparet Arnolfini

Brødrene Hubert og Jan van Eyck ble lenge regnet som oljemaleriets oppfinnere. De brukte oljefarger i stedet for de gamle temperafargene, og fikk frem sterkere farger og bløtere modellering med finere nyanser og overganger. Arnolfinis bryllup fra 1434, National Gallery i London.

Opprinnelsen til brødrene van Eycks kunst er uviss, men Limburg var for lengst et sentrum for nederlandsk-tysk maleri med fransk påvirkning. Deres kunst har også forbindelse med franske miniatyrmalerier.

Mens Hubert van Eyck synes å ha arbeidet i en forenklet, middelaldersk bundet stil med monumentale trekk, arbeidet Jan i en langt mer «realistisk» stil, med psykologisk menneskeskildring og et konsekvent gjennomført perspektiv.

Brødrene ble lenge regnet som oljemaleriets oppfinnere. Deres fremskritt ligger imidlertid først og fremst i fargenes lysstyrke, i deres sammensmeltende teknikk og i måten de oppnådde bløtere modellering og finere nyanser og overganger. Takket være bruken av oljefarger, som tørket fortere enn de gamle temperafargene, kunne Jan lettere male etter levende modell.

Gentalteret

Det eneste verket som regnes som sikkert utført av Hubert, er det berømte Gentalteret, som Jan fullførte etter hans død, malt for Johanneskirken 1420–1432 (nå St. Bavo i Gent). Det er et hovedverk i nordeuropeisk malerkunst på 1400-tallet, som i kraft av sin naturgjengivelse markerer et endelig brudd med middelalderens fremstillingsform. Adam og Eva på fløydørene er de første naturtro aktmaleriene i renessansen. Tema i verket er syndens utryddelse og menneskets forsoning med Gud ved offerlammets død, fremstilt fra syndefallet til saligheten.

Hvem av brødrene som har gjort hva, er ikke fastslått med sikkerhet, men mye taler for at Hubert, blant annet med Claus Sluters skulpturer som forbilde, har skissert opp hele komposisjonen og utført de tre feltene i midttavlens øverste rekke med Vårherre, Maria og Johannes døperen og en del av feltet nedenunder med Lammets tilbedelse. Størsteparten av de 26 billedfeltene skulle derfor være fullført av Jan.

Altertavlen i Ghent
Altertavlen i Ghent, 1432.
Av .

Malerier av Jan

Madonna med barnet og kansleren

Brødrene van Eyck innførte det begynnende luftperspektivet.

Jan van Eycks viktigste signerte og daterte bilder (de fleste av lite format) er

  • Madonna med barnet (1433, National Gallery i Melbourne)
  • Selvportrett (1433, National Gallery i London)
  • Giovanni Arnolfinis forlovelse (1434, National Gallery i London)
  • Kanonikus van der Paeles madonna (1436, Brugge)
  • Jan de Leeuwes portrett (1436, Wien)
  • Den hellige Barbara (1437, Antwerpen)
  • Madonna ved brønnen (1439, Antwerpen)
  • Kunstnerens hustru (1439, Brugge)

Av andre bilder som stilkritisk tillegges ham, kan nevnes Mannen med nelliken, Giovanni Arnolfinis portrett, Kansler Rolins madonna (Louvre) og Madonna fra Lucca.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Hubert og Jan van Eyck

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg