Dans i Belgia

Artikkelstart

Det første profesjonelle ballettensemble i Belgia ble dannet alt i 1705 ved Théâtre de la Monnaie i Brussel. Blant de mest kjente ballettmestrene der, var Jean Antoine Petipa (1787–1855) og hans sønn Lucien Petipa (1815–98), begge kjente navn innen europeisk balletthistorie. En annen sønn, Marius Petipa (1818-1910), var ballettmester ved den keiserlige ballett i St. Petersburg. Men balletten stagnerte i siste halvdel av 1800-tallet, og spilte en ubetydelig rolle innen belgisk teater i nyere tid.

Først etter den annen verdenskrig skulle dansen på nytt vekke oppmerksomhet og begeistring. Maurice Béjart etablerte sitt kompani Ballet du XXe Siècle i 1960. Et kompani som snart ble et av Europas mest kjente blant annet gjennom Béjarts fremstilling av Vårofferet. Ikke lenge etter ble ensemblet under Béjarts ledelse knyttet til det kjente Théâtre Royal de la Monnaie. Men i 1987 gikk både kompaniet og den tilknyttede skolen, Mudra, i oppløsning da Béjart brøt med teateret og flyttet til Sveits. Hans etterfølger, amerikaneren Mark Morris, ledet et mindre ensemble i årene 1988–91. Jean-Yves Langlais ble ballettdirektør i 1992 og knyttet til seg koreografen Anne Teresa De Keersmaeker og hennes dansegruppe Rosas.

Det viktigste kompaniet i det fransktalende Belgia, Ballet Royal de Wallonie i Charleroi, gikk også i oppløsning i 1990 etter den kunstneriske sjef Jorge Lefèbres død. Kompaniet, som var dannet i 1966 under ledelse av Hanna Voos, var et av Belgias største, med vel 35 dansere og med et repertoar som bestod av både klassikere og moderne verk. Et mindre ensemble av 14 dansere under ledelse av Frédéric Flamand og med et postmodernistisk repertoar, ble etterfølgeren under navnet Charleroi Danses. Koninklijk Ballet van Vlaanderen i Antwerpen, grunnlagt av Jeanne Brabant i 1969 og med mer enn 50 dansere, ivaretar den klassiske ballettradisjon. Belgiske koreografer har de senere år spilt en innflytelsesrik rolle innen moderne europeisk dans. Det eksisterer flere mindre, moderne dansegrupper og dessuten holdes det i Belgia flere dansefestivaler med vekt på moderne dans.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg