Villsvin er en partået klovdyrart i svinfamilien. Villsvinet er et mellomstort dyr med stort hode, kort hals og kraftig, men bevegelig kropp. Pelsen er korthåret, stri og børsteaktig, brungrå av farge. Vinterpelsen er tett og korthåret. Kroppslengde 90–180 cm, hale 30–40 cm med en hårdusk i enden, vekt 50–200 kg. Øynene er små. Snuten er lang med et flatt tryne. Hjørnetennene i underkjeven vokser ut til krumme støttenner.

Arten er mest aktiv om natten og i skumrings- og demringstid, men er til dels også dagaktiv. Forekommer i løvskog og på stepper. Hunner og ungdyr opptrer i mindre flokker; hannen lever stort sett alene utenom parringstiden. Hunnen føder typisk 4–6 unger, etter en drektighetsperiode på cirka fire måneder. I forbindelse med fødselen lager hunnen et «fødereir» i form av en grop i bakken kledd med vegetasjon.

Villsvinet er stort sett altetende, men plantekost utgjør størsteparten av føden. På leting etter føde kan de rote kraftig opp i det øverste jordlaget, og kan på den måten gjøre skade i avlinger.

Villsvinet er utbredt i Europa, Nord-Afrika, Asia, Sumatra, Java og Taiwan. Forvillede bestander finnes blant annet i Australia, New Zealand og Nord- og Sør-Amerika. Forekommer i mange underarter. Villsvinet er stamformen for tamsvinet.

Villsvinet hørte tidligere til vår fauna, men regnes ikke som viltlevende i Norge i dag. Flere enkeltdyr er observert og skutt gjennom de senere årene, særlig i sørlige grensetrakter. Dyrene har rømt fra innhegninger eller har vandret inn fra Sverige, hvor det har etablert seg en ganske kraftig bestand av rømte tamdyr, antakelig bestående av flere titusen dyr. Farmdyr er ofte oppblandet med tamsvin.

Jakt på villsvin kan foregå som gluggjakt, smygjakt eller trykkjakt/drivjakt. I Norge er jakt på villsvin tillatt i hele landet, hele året. Med dagens regelverk har eier av villsvinfarm et betydelig ansvar for å fange inn og avlive dyr som har rømt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.