julirevolusjonen

Friheten fører folket (La Liberté guidant le peuple)

Eugène Delacroix. Falt i det fri (Public domain)

Julirevolusjonen var et revolusjonært opprør i Paris mellom den 26. og 29. juli 1830, rettet mot Karl 10s reaksjonære regjering.

Julirevolusjonen ble fulgt av julikongedømmet.

De dypereliggende årsaker til julirevolusjonen finnes i regimets anstrengelser for å føre forholdene i Frankrike tilbake til situasjonen før revolusjonen i 1789. Særlig var denne prosessen blitt markert etter at Karl 10 overtok tronen i 1824. Nasjonalgarden var oppløst, adelen var blitt tilkjent erstatning for tapene under revolusjonen, og prestene var begynt å undervise i skolene. Adelen og geistligheten preget samfunnet. Revolusjonens kjernetropper var byborgerne i Paris, håndverkere og arbeidere.

Den utløsende årsaken til revolusjonen var de såkalte juliordonnansene, som ble fremlagt 25. juli 1830. De innebar blant annet innskrenkning av stemmeretten, det nyvalgte kammeret ble oppløst før det hadde rukket å tre sammen, og det ble vesentlige innskrenkninger i ytrings- og trykkefriheten.

De første sammenstøtet fant sted da politiet begynte å beslaglegge opposisjonelle avisers lokaler og trykkpresser. Etter tre dager abdiserte kongen og flyktet til England.

Resultatet av julirevolusjonen var at Frankrike konsoliderte seg i samsvar med restaurasjonen i 1815. Det konstitusjonelle monarkiet fikk bestå. Stemmeretten ble noe utvidet og den katolske religionen var ikke lenger statsreligion, men «religionen til de alle fleste franskmenn». Men det nye styret ble preget av finansborgerskapet, og «borgerkongen» Ludvig Filip klarte ikke å løse Frankrikes problemer. Julirevolusjonen peker derfor fremover mot den store revolusjonen i 1848, februarrevolusjonen.

Julirevolusjonen var den utløsende årsaken til Belgias selvstendighet fra Nederland i 1832 og førte også til stemmerettsreform i Storbritannia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.