Faktaboks

Ardennene

Nederlandsk: Ardennen

Fransk: Ardennes

Uttale
ardˈennene
Ardennene

Ardennene.

Ardennes
Landsby i Ardennene.

Ardennene er et skogkledt fjellplatå delt mellom det sørøstlige Belgia, nordlige Luxembourg og nordøstlige Frankrike, avgrenset mot nord av elvene Meuse og Sambre. Området har et areal på om lag 11 200 kvadratkilometer.

Ardennene er høyest i sør og øst med Botrange på 694 meter over havet som høyeste punkt, og lavere i nord, opp til 200–350 meter over havet. Fjellplatået er gjennomskåret av dype daler langs Meuse med flere bielver. Ardennene består mest av gamle sedimenter. På nordskråningen finnes rike forekomster av steinkull.

Ardennene har stor betydning som ferie- og rekreasjonsområde og har blitt et stadig viktigere turistmål. Regionen er rik på mineraler og tømmer og byene Liège og Namur er store industrisentre.

Ardennene var åsted for harde kamper i begge verdenskriger. Under andre verdenskrig ble et av de siste store slagene utkjempet her, den tyske Ardenneroffensiven.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg