Faktaboks

Også kjent som

Fransk: Wallonie

Nederlandsk: Wallonië

Tysk: Wallonien

Uttale
vallˈonia

Vallonia er en autonom region (fra 1993) som utgjør den sørlige delen av Belgia, og omfatter de fem provinsene Hainaut, Namur, Liège, Luxembourg og Vallonsk Brabant. Regionen hadde 3 633 795 innbyggere i 2019 og har et areal på 16 901 kvadratkilometer. Hovedstaden er Namur. Vallonia er franskspråklig med autonom tysk minoritet.

Landskapet i Vallonia er en blanding av bakkete skogsområder og fruktbare landsbruksområder kombindert med sterkt industrialserte byområder fra tiden under og etter den industrielle revolusjon. Vallonien grenser mot Frankrike i sør, Luxembourg og Tyskland i øst, samt Nederland og den belgiske delstaten Flandern i nord. Elven Meuse deler Vallonia i omtrent to like deler, øst for elven ligger de bratte og skogrike Ardennene, den relativt tynt befolkede provinsen Luxembourg og Belgias høyeste punkt Hautes Fagnes, 694 meter over havet. Vest for Meuse er landskapet langt flatere.

De største byene er Charleroi, Liège, Namur, Mons og La Louvière.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg