Hergé

Faktaboks

Hergé
eg. Georges Prosper Remi
Uttale
ɛrʒˈe:
Født
22. mai 1907, Etterbeek, Belgia
Død
3. mars 1983, Woluwe-Saint-Lambert, Belgia

Artikkelstart

Hergé, belgisk tegneserieskaper, mest kjent for serien Les Aventures de Tintin (Tintins opplevelser), som han begynte å lage som føljetong i Le Petit Vingtième, barnebilaget til den katolske og høyrevridde belgiske avisen Le Vingtième Siècle i 1929. Serien, som henvender seg både til barn og voksne, er gjerne bygd over en kriminalintrige, og kombinerer spenning og humor med innslag av mystikk og eksotisme. I alt laget han 23 Tintin-album 1929–76 (det ufullførte albumet Tintin og alfabetkunsten ble utgitt etter hans død, i 1986.)

Som tegner var Hergé en stilskaper i europeisk tegneseriekunst, først og fremst gjennom Tintin-seriens strengt realistiske, minutiøst utformede bakgrunnstegninger, «den klare linje» (ligne claire). Tintin er universelt berømmet som en av de store klassikerne innen europeiske tegneserier, men har også vært kontroversiell, ikke minst fordi Le Petit Vingtième sympatiserte med fascismen før og under andre verdenskrig. Enkeltalbum som Tintin i Kongo og Tintin i Sovjet er blitt kritisert for å være både rasistisk og kolonialistisk, ikke minst på grunn av sine karikerte skildringer av ikkevestlige bifigurer.

Hergé laget også seriene Totor (1926-30, en forløper for Tintin), Les Exploits de Quick et Flupke (1930-40), Les Aventures de Popol et Virginie (1934) og Les Aventures de Jo, Zette et Jocko (1936-40), som i større grad enn Tintin er rene barneserier.

Tintin er oversatt til over 70 språk, albumene er solgt i over 200 millioner eksemplarer og var en av de første franske tegneseriene som ble oversatt til norsk, først som «Peik» i VG fra 22. september 1953 og siden i Alle barns blad fra 1957, i bladet Tempo fra 1967 og i albumformat fra 1972. Også populær i tegnefilmversjon, og i 2011 laget Steven Spielberg filmen The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn (På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet). En oppfølger er planlagt til 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg