Georges Simenon

Faktaboks

Georges Simenon
Uttale
simnˈɔ
Født
13. februar 1903
Død
4. september 1989

Georges Simenon. Foto fra 1978.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Georges Simenon er en franskspråklig belgisk forfatter. Han er særlig kjent som en av de fremste skaperne av kriminallitteratur på 1900-tallet, og han har i stor grad bidratt til å videreutvikle denne sjangeren. Simenon var svært produktiv. Under eget navn utgav han omtrent to hundre romaner og over hundre noveller. I tillegg utgav han en lang rekke romaner og noveller under pseudonym.

Belgier og verdensborger

Simenon kom fra et borgerlig miljø i Liège. Faren arbeidet i et forsikringsselskap. Georges sluttet på den videregående skolen før han hadde avlagt eksamen og begynte å utforske belastede miljøer i de store belgiske og franske byene. I 1922 forlot han Belgia og bodde senere aldri fast i landet. Men han la likevel alltid vekt på at han var belgier, og i siste del av sitt liv ble han i Belgia hyllet som en av landets store sønner.

På slutten av 1920- og ved begynnelsen av 1930-tallet foretok Simenon lange reiser jorden rundt. Deretter bodde han i Frankrike frem til opphøret av andre verdenskrig. Det har vært en del diskusjon omkring Simenons posisjon under krigen. Enkelte kritikere har hevdet at han støttet den tyske okkupasjonen av Belgia, men under krigen påstod også en del kritikere med nazistisk orientering at Simenon var jøde, og at han hadde forandret navnet sitt, som egentlig var «Simon», for å skjule dette. Det finnes neppe noe belegg for denne påstanden. I dag mener de fleste at Simenon ikke ønsket å ta politisk stilling under krigen, men bare konsentrere seg om forfatterskapet sitt.

Fra 1945 til 1955 var Simenon i USA. Han bodde i en rekke amerikanske stater. Særlig viktig for forfatterskapet hans var oppholdene i Arizona og i Connecticut. I den siste delen av livet sitt bodde han hovedsakelig i Lausanne i Sveits.

Kriminalfullmektig Maigret

Simenon er særlig kjent for de 75 bøkene og 28 kortere fortellingene om «commissaire» eller kriminalsjef Jules Maigret som arbeider i Paris. Den første romanen med Maigret som hovedperson utkom i 1931. Da denne detektivhelten ble skapt, representerte han noe nytt i kriminallitteraturen. I motsetning til mange av heltene hos for eksempel Arthur Conan Doyle (1859–1930) og Agatha Christie (1890–1976) løser ikke Maigret mysteriene bare ved å trekke logiske slutninger, men også ved psykologisk og nesten «dikterisk» innlevelse i de mistenktes sinn. Simenon var også en meget god miljøtegner, og atmosfæren i bøkene var ofte viktigere for ham enn selve kriminalgåten.

Jules Maigret er i forholdsvis liten grad et portrett av forfatteren selv. I mye av kriminallitteraturen og i mange kriminalfilmer er detektiven en ensom og asosial type, eller en slags bohem som på ulike måter bryter samfunnsnormene. Maigret preges i liten grad av slike karaktertrekk. Et viktig punkt i den forbindelse er plassen hans kone har i historiene. I moderne kriminallitteratur er det mest vanlig at detektiven ikke har familie eller har et eller flere brutte forhold. I Maigret-bøkene lever detektiven i et tradisjonelt, borgerlig ekteskap som synes å fungere godt. Madame Maigret er ikke bare en støtte for ham i dagliglivet, men gir ham også gode råd i forbindelse med etterforskningen. Disse trekkene er desto mer påfallende siden Simenon selv ved mange anledninger hadde utenomekteskapelige forhold i full åpenhet og levde sammen med flere kvinner på samme tid.

Oversettelser, filmer og TV-serier

Simenons romaner er oversatt til en lang rekke språk, og mange, både av Maigret-bøkene og av de øvrige, finnes i norsk oversettelse. Bøkene om Maigret er også blitt filmet ved mange anledninger. Blant de mest kjente tolkningene av detektivhelten er Jean Gabins Maigret i flere spillefilmer fra slutten av 1950-årene. I Frankrike er det også blant annet blitt laget en TV-serie på 88 filmer med Jean Richard i hovedrollen (1967–1990). Det finnes videre flere britiske film–og TV-versjoner, blant annet en serie fra 1960-årene med Rupert Davies som Maigret. I den nyeste engelske TV-serien om Maigret (fra 2016), blir detektiven spilt av Rowan Atkinson. Videre finnes det tyske og italienske fjernsynsserier som bygger på bøkene om Maigret, og også TV-versjoner fra Spania, Russland og Australia.

Et omfattende og populært forfatterskap

De fleste av Simenons bøker der Maigret ikke er helten, er også spenningsromaner. De skildrer i enda større grad sosialt belastede miljøer og groteske forbrytelser. I løpet av sitt forfatterskap brukte Simenon over tjue pseudonymer. De fleste bøkene utgitt under pseudonym kom ut på 1920- og 1930-tallet. Både i 1940-årene og i 1981 utgav han selvbiografier. Simenons forfatterskap omfatter i alt omtrent 550 romaner. Man går ut fra at han, da han var aller mest produktiv, i gjennomsnitt skrev mellom seksti og åtti sider hver dag.

Simenon har ved flere anledninger fått høye belgiske utmerkelser. Han er også blitt valgt ut blant Belgias mest kjente personer fra 1900-tallet. I 2003 ble det i Belgia utgitt en sølvmynt med Simenons portrett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg