Georges Simenon. Foto fra 1978.

Georges Simenon av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Georges Simenon, belgisk franskspråklig forfatter. Han forlot Belgia i 1922 og bodde senere i Frankrike, USA og Sveits. Særlig viktig for forfatterskapet hans var oppholdet i Arizona fra 1945 til 1955. Simenon var svært produktiv. Under eget navn utgav han cirka to hundre romaner og over hundre noveller. I tillegg utgav han en lang rekke romaner og noveller under pseudonym.

Simenon er særlig kjent for de omtrent syttifem bøkene og tjuefem kortere fortellingene i serien om kriminalfullmektig Maigret. Den første romanen med Maigret som hovedperson, utkom i 1931. Da denne detektiven ble skapt, representerte han noe nytt i kriminallitteraturen. I motsetning til mange av heltene hos for eksempel Arthur Conan Doyle og Agatha Christie, løser ikke Maigret mysteriene først og fremst ved å trekke logiske slutninger, men ved psykologisk og nesten «dikterisk» innlevelse i de mistenktes sinn. Simenon var en meget god miljøtegner, og atmosfæren i bøkene var ofte viktigere for ham enn selve kriminalgåten.

Maigret-skikkelsen har vært hovedperson i en rekke filmer. Særlig kjent er Jean Gabins Maigret i flere spillefilmer fra slutten av 1950-årene og Rupert Davies i en britisk fjernsynsserie fra 1960-årene. I den nyeste engelske fjernsynsserien om Maigret (2016–), blir kriminalfullmektigen spilt av Rowan Atkinson.

De fleste av Simenons øvrige romaner skildrer de samme samfunnslag som Maigret-bøkene. De har ofte selvbiografiske elementer; særlig gjelder dette bøkene fra tiden etter cirka 1970. Simenons romaner er oversatt til en lang rekke språk, og mange, både av Maigret-bøkene og av de øvrige, finnes i norsk oversettelse. Simenon har ved flere anledninger blitt valgt ut blant Belgias mest kjente personer fra det tjuende århundre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.