Georges Simenon. Foto fra 1978.

Georges Simenon av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Georges Simenon, belgisk franskspråklig forfatter. Han forlot Belgia i 1922 og bodde senere i Frankrike, USA og Sveits. Særlig viktig for forfatterskapet hans var oppholdet i Arizona fra 1945 til 1955. Simenon var svært produktiv. Under eget navn utgav han cirka to hundre romaner og over hundre noveller. I tillegg utgav han en lang rekke romaner og noveller under pseudonym.

Simenon er særlig kjent for de omtrent syttifem bøkene og tjuefem kortere fortellingene i serien om kriminalfullmektig Maigret. Den første romanen med Maigret som hovedperson, utkom i 1931. Da denne detektiven ble skapt, representerte han noe nytt i kriminallitteraturen. I motsetning til mange av heltene hos for eksempel Arthur Conan Doyle og Agatha Christie, løser ikke Maigret mysteriene først og fremst ved å trekke logiske slutninger, men ved psykologisk og nesten «dikterisk» innlevelse i de mistenktes sinn. Simenon var en meget god miljøtegner, og atmosfæren i bøkene var ofte viktigere for ham enn selve kriminalgåten.

Maigret-skikkelsen har vært hovedperson i en rekke filmer. Særlig kjent er Jean Gabins Maigret i flere spillefilmer fra slutten av 1950-årene og Rupert Davies i en britisk fjernsynsserie fra 1960-årene. I den nyeste engelske fjernsynsserien om Maigret (2016–), blir kriminalfullmektigen spilt av Rowan Atkinson.

De fleste av Simenons øvrige romaner skildrer de samme samfunnslag som Maigret-bøkene. De har ofte selvbiografiske elementer; særlig gjelder dette bøkene fra tiden etter cirka 1970. Simenons romaner er oversatt til en lang rekke språk, og mange, både av Maigret-bøkene og av de øvrige, finnes i norsk oversettelse. Simenon har ved flere anledninger blitt valgt ut blant Belgias mest kjente personer fra det tjuende århundre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.