Belgias nasjonalsang

Belgias nasjonalsang er La Brabançonne, som ble til i 1830 under belgiernes oppstand mot Nederland. Den belgiske revolusjon i 1830 var en reaksjon på den franske julirevolusjonen. Maleri av Gustaaf Wappers.

Artikkelstart

Belgias nasjonalsang er La Brabançonne, som ble til i 1830 under belgiernes oppstand mot Nederland. Den ble gjort til nasjonalsang etter at stormaktene samme år hadde anerkjent Belgias uavhengighet. Den opprinnelige teksten er skrevet av den belgiske skuespiller L. A. H. Dechez (kalt Jenneval), som falt i frihetskampen. Melodien ble komponert samme år av François van Campenhout. I 1860 skrev Charles Rogier en ny tekst, som nå brukes. Fra 1938 har La Brabançonne også en offisiell nederlandsk (flamsk) tekst.

De Vlaamse Leeuw (Den flamske løve), skrevet 1847 av Hippoliet van Peene med melodi av Karel Miry ble i 1973 av det flamske kulturråd antatt som sang for den flamske folkegruppen i Belgia.

Le Chant des Wallons (Vallonernes sang), med vallonsk tekst av Théophile Bovy (1900) og melodi av Louis Hillier (1901), ble i 1998 offisielt antatt av den vallonske regionforsamling som sang for den fransktalende folkegruppen, men med en noe endret, fransk tekst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg