Vallonere er en folkegruppe som særlig bor sør og sørøst i Belgia – i regionen Vallonia – og i tilstøtende områder i Frankrike.

Faktaboks

Uttale
vallˈoner

Deres språk er en fransk dialekt oppblandet med germanismer. De franske dialektene i Sør-Belgia kalles vallonsk. De egentlig vallonske målfører tales i provinsene Liège, Namur og belgisk Luxembourg, mens språket i Hainaut står nær pikardisk og språket i Semois-dalen slutter seg til målførene i Lorraine. Av Belgias drøye 10 millioner innbyggere er ca. 39 % fransktalende, og av disse bruker de fleste, bortsett fra Stor-Brussels over 1 million innbyggere, i stor utstrekning vallonsk dialekt.

En del gammelfranske litterære verker, bl.a. Aucassin et Nicolette, røper ved visse dialekttrekk i språket at de må være oppstått på vallonsk område. Den egentlige dialektlitteratur begynner på 1600-tallet. Fra 1700-tallet er fire komiske operaer (Le Théâtre Liégeois) særlig kjent. På 1800- og 1900-tallet omfatter litteraturen både lyrikk, romaner og skuespill, og stykker på dialekt oppføres stadig, særlig i Liège. I 1856 ble Société de langue et de littérature wallonnes dannet, og fungerer som provinsakademi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Karl Robin Vidén

Det hadde vært interessant å se noe om den vallonske migrasjon til Sverige (nåtidens Sverige og Finland) under 1500- og 1600-tallet. Der er jo mange svensker og finlendere som ennå er stolte over å være av vallonerætt, med egne foreninger i både Sverige og Finland (Sällskapet Vallonättlingar, i Sverige, og Finlands Vallonättlingar, i Finland). Jeg vil også gjøre dere oppmerksomme på at det heter en valloner - flere vallonere på bokmål (men ein vallon - fleire vallonar på nynorsk). Det ser ut som at dere har brukt 'valloner' som flertallsform i artikkelen (en valloner kan jo ikke være en folkegruppe, og i andre artikler om folkegrupper blir jo flertallsformene brukt som oppslagsord).

svarte Andreas Tjernshaugen

Takk for kommentaren, og for nyttig endringsforslag som jeg nå har godkjent. Jeg har også endret oppslagsordet til flertallsformen "vallonere"så leseren lettere kan se hvordan ordet skrives. Vi skal se om vi får inn noe om migrasjon til Sverige og Finland etter hvert.

skrev Sverre Olav Lundal

Provinsen Vallonsk Brabant skulle kanskje ha vore nemnt i denne artikkelen?

skrev Sverre Olav Lundal

Provinsen Vallonsk Brabant skulle kanskje ha vore nemnt i denne artikkelen?

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg