Skole og utdanning i Belgia

Artikkelstart

Grunnskolen i Belgia er 6-årig, den videregående skolen er delt i tre 2-årige trinn.

8 års skoleplikt ble innført i 1914 for barn i alderen fra 6 til 14 år. Siden er skolepliktig alder hevet til 18 år.

Fra 1989 er utdanningen desentralisert, og kommuner og regioner har selvstyre og budsjettansvar i utdanningsspørsmål. Undervisningsspråket er nederlandsk i det nederlandskspråklige området i nord (Flandern), fransk i det franskspråklige området i sør (Vallonia) og tysk i de tyskspråklige distrikter i øst. Brussel er offisielt tospråklig med både nederlandsk og fransk.

De offentlige skolene er religiøst nøytrale. Ved siden av de offentlige skolene finnes også private skoler, i hovedsak i den fransktalende delen av Belgia, som drives av organisasjoner og kirkesamfunn med offentlig støtte. De katolske skolene utgjør størstedelen av de private skolene og blir ansett å ha meget høy kvalitet. Omtrent halvparten av elevene går på katolske skoler i Vallonia. I Flandern er privat utdanning lite utbredt.

For å komme inn på høyere utdanning kreves en egen opptaksprøve etter avsluttet videregående skole. Det er 4 nederlandskspråklige og 4 franskspråklige universiteter, i tillegg finnes mange fakulteter og høyskoler på universitetsnivå.

Det katolske universitetet i Leuven er landets eldste, grunnlagt 1425. I 1970 ble det etter hard politisk strid delt i to uavhengige universiteter, et nederlandskspråklig i Leuven og et franskspråklig i Louvain-La-Neuve. Den samme delingen skjedde med universitetet i Brussel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg