barnehage i Asse i Flamsk Brabant
I 2021 ble en språktest for siste trinnet i de flamske barnehagene innført for å fange opp språkproblemer. Hvis problemene vedvarer, får barna gå et år lenger i barnehage eller – hvis de begynner i skolen – besøke et språklig integrasjonskurs i første klasse. Her tar barna i GBS De Springplank-barnehagen i Asse testen i oktober 2021.
Universitetsbiblioteket i Leuven
Studenter jobber i universitetsbiblioteket ved Belgias største og eldste universitet og verdens eldste katolske universitet i Leuven, grunnlagt i 1425.

Utdanningssystemet i forbundsstaten Belgia følger et 1-6-6-løp bestående av ett år barnehage, seks år barneskole og seks år videregående opplæring. Videregående opplæring er delt inn i tre trinn på to år (2+2+2). Retten til utdanning er grunnlovsfestet. Utdanning er gratis og obligatorisk for barn fra de fyller fem år til de er 18 år.

Fra 1989 er utdanningen desentralisert, og kommuner og regioner har selvstyre og budsjettansvar i utdanningsspørsmål. Undervisningsspråket er nederlandsk i det nederlandskspråklige området i nord (Flandern), fransk i det franskspråklige området i sør (Vallonia) og tysk i de tyskspråklige distrikter i øst. Brussel er offisielt tospråklig med både nederlandsk og fransk.

De offentlige skolene er religiøst nøytrale. Ved siden av de offentlige skolene finnes også private skoler som drives av organisasjoner og kirkesamfunn med offentlig støtte. De katolske skolene utgjør størstedelen av de private. De blir ansett å ha høy kvalitet og tiltrekker seg ikke bare katolske, men for eksempel også muslimske elever. I Flandern er 62 prosent av alle barneskoler og 74 prosent av alle videregående skoler private; i Vallonia gjelder det 42,5 prosent av barneskolene og 61 prosent av de videregående skolene.

Skoleåret begynner 1. september. Belgia bruker 6,6 prosent av landets BNP på utdanning, et høyt tall i EU-kontekst (EU-gjennomsnitt: 5,0 prosent, 2020).

Førskolen

For barn mellom null og tre år finnes det forskjellige tilbud med tanke på barnepass. Foreldrebetalingen er inntektsavhengig. 55 prosent av barna under tre år har en slik form for barnepass (2020).

Barn kan begynne i barnehage når de er 2,5 år gamle. Barnehagetilbudet er gratis, og så å si alle tre- til femåringer går i barnehage (98,5 prosent i 2020). Når barna blir fem år gamle, er barnehagen obligatorisk.

Grunnskolen

Barneskolen er seksårig; barna begynner i skolen når de er seks år gamle.

Det varierer når elevene begynner med første fremmedspråk: Noen begynner allerede i første klasse, noen i tredje klasse, og alle må ha fremmedspråktimer i femte og sjette. Første fremmedspråk kan være nederlandsk, fransk, engelsk eller tysk, avhengig av blant annet geografi. Mange elever lærer engelsk først på videregående skole.

Videregående opplæring

Første trinn

Videregående opplæring er delt opp i tre trinn på to år. Første trinn, ungdomstrinnet, begynner når elevene er tolv år gamle. De fleste elevene fortsetter med en allmenn utdanning her, men det finnes et alternativ for elever som ikke har fullført barneskolen eller sliter med teoretiske skolefag. Det er mulig å bytte mellom alternativene.

PISA

Under PISA-undersøkelsen i 2018 lå belgiske elever i alle tre kategorier (leseferdigheter, matematikk, naturfag) over OECD-gjennomsnittet. Elevenes sosioøkonomiske bakgrunn har stor betydning for deres leseferdigheter. Mange elever som har foreldre med kort utdanning og lav inntekt må gå et år om igjen.

Andre og tredje trinn

Etter det første trinnet av videregående opplæring, når elevene er 14 år gamle, velger de en linje for resten av skoletiden. De har fire alternativer: allmennfaglig utdanning, kunstnerisk utdanning, teknisk utdanning og yrkesfaglig utdanning. Yrkesfaglig utdanning forbereder elevene først og fremst til en jobb, de andre linjene forbereder elevene til høyere utdanning. Elever som velger yrkesfaglig utdanning kan også ta høyere utdanning etter å ha fullført et ekstra skoleår etter videregående opplæring.

6,4 prosent av de 18- til 24 år gamle belgiere har ikke fullført videregående opplæring og tar heller ikke utdanning i en annen form (2022).

Høyere utdanning

Belgiske studenter søker vanligvis opptak direkte hos universitetene og høyskolene. Det finnes fem universiteter og 13 yrkesorienterte eller kunstneriske høyskoler i Flandern. I Vallonia finnes seks universiteter, 19 yrkesorienterte høyskoler og 16 kunstneriske høyskoler.

Det katolske universitetet i Leuven er landets eldste, grunnlagt i 1425. I 1970 ble det etter hard politisk strid delt i to uavhengige universiteter, et nederlandskspråklig i Leuven og et franskspråklig i Louvain-La-Neuve. Den samme delingen skjedde med universitetet i Brussel.

De belgiske universitetene skårer godt i internasjonale rankinglister og er så å si alle å finne i rankingene til TIMES Higher Education og QS World University Rankings. De Belgiske universitetene som rangerer høyest er KU Leuven (plass 42/61) og universitetet i Gent (plass 107/159) (2023).

Like over halvparten av av alle 30- til 34-åringer har fullført høyere utdanning, vesentlig flere kvinner (60,6 prosent) enn menn (45,6 prosent, 2022).

Historikk

Åtte års skoleplikt ble innført i 1914 for barn i alderen fra seks til 14 år. I 1983/1984 ble den utvidet til 18 år. Siden september 2020 er det siste barnehageåret obligatorisk for alle femåringer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Standaert, Roger (2015): Belgium: Regional Development. I: Education in the European Union: Pre-2003 Member States, utgitt av Trevor Corner. London; New York: Bloomsbury Academic. Side 41 til 61. Les artikkelen i Internet Archive

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg