Grunnskolen i Belgia er 6-årig, den videregående skolen er delt i tre 2-årige trinn.

8 års skoleplikt ble innført i 1914 for barn i alderen fra 6 til 14 år. Siden er skolepliktig alder hevet til 18 år.

Fra 1989 er utdanningen desentralisert, og kommuner og regioner har selvstyre og budsjettansvar i utdanningsspørsmål. Undervisningsspråket er nederlandsk i det nederlandskspråklige området i nord (Flandern), fransk i det franskspråklige området i sør (Vallonia) og tysk i de tyskspråklige distrikter i øst. Brussel er offisielt tospråklig med både nederlandsk og fransk.

De offentlige skolene er religiøst nøytrale. Ved siden av de offentlige skolene finnes også private skoler, i hovedsak i den fransktalende delen av Belgia, som drives av organisasjoner og kirkesamfunn med offentlig støtte. De katolske skolene utgjør størstedelen av de private skolene og blir ansett å ha meget høy kvalitet. Omtrent halvparten av elevene går på katolske skoler i Vallonia. I Flandern er privat utdanning lite utbredt.

For å komme inn på høyere utdanning kreves en egen opptaksprøve etter avsluttet videregående skole. Det er 4 nederlandskspråklige og 4 franskspråklige universiteter, i tillegg finnes mange fakulteter og høyskoler på universitetsnivå.

Det katolske universitetet i Leuven er landets eldste, grunnlagt 1425. I 1970 ble det etter hard politisk strid delt i to uavhengige universiteter, et nederlandskspråklig i Leuven og et franskspråklig i Louvain-La-Neuve. Den samme delingen skjedde med universitetet i Brussel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.