Gjennom kostholdet bidrar korn og kornvarer med rundt 28 prosent av total energitilførsel i Norge – hovedsakelig som bakervarer, men forbruket av pasta og ris er også betydelig. Korn er dermed den viktigste bidragsyteren til energi i kostholdet, hovedsakelig som følge av det høye stivelsesinnholdet i kornet. Stivelse brytes ned til sukkerarten glukose i tarmkanalen, og glukose kan brukes som energikilde av alle kroppens celler. Korn bidrar også med 25 prosent av proteinet og rundt 50 prosent av kostfiberet i kosten. I tillegg står korn for omkring 35 prosent av jerntilførselen, 45 prosent av selentilførselen og 35 prosent av tiamintilførselen.
Næringsverdien varierer noe mellom artene, særlig innholdet av fett og protein. Havre og mais inneholder mest fett, mens hvete er den mest proteinrike arten. Lang tids systematisk foredling har også gitt betydelig variasjon innen arter for å fylle ulike næringsmiddelbehov. Innholdet av fiber varierer også mellom kornartene. Rug, bygg og havre har et høyere fiberinnhold enn hvete, mais og ris, og fiberet i disse kornartene har vist seg å kunne ha kolesterolsenkende egenskaper.
Menneskene bruker korn hovedsakelig som mel, mens husdyrene får det knust, valset eller som kraftfôr. Drøvtyggere utnytter også i noen grad resten av planten som halm.
Kornkvaliteten bestemmes av de kjemiske og fysikalske egenskapene og varens renhet. Av matkornet utgjør brødkornet (hvete og rug) den overveiende delen, og bakeevnen er da den viktigste kvalitetsegenskapen. Bakeevnen henger sammen med innhold og mengde av glutenproteiner i hvete, og kornet sorteres og betales i dag etter proteininnhold ved levering til mølle. Matkorn bør være velmodent, godt utviklet og uten groskader, som måles ved såkalt falltall. Korn har lett for å gro under modning og berging hvis været om høsten er nedbørrikt og rått. Korn bør ikke inneholde mer enn 15 prosent vann når det legges til lagring. Kvalitetsgradering av korn skjer ellers på grunnlag av vanninnhold, hektolitervekt, renhet og renkornets utseende og sunnhet.
Kommentarer (4)
skrev Per Christian Helme
svarte Åshild Ergon
skrev Erik Jacobsen
Hei! I artikkelen om korn er det et bilde helt i øverst der det under bildet står at det er hvete som er avbildet. Dette må våre feil. Jeg mener at det utifra snerpen må være rug, evnt. bygg. som er avbildet.
Beste hilsen
Erik Jacobsen
svarte Jostein Riiser Kristiansen
Hei! Det har du helt rett i! Jeg la like godt inn et nytt toppbilde, og denne gangen skal det være hvete. Tusen takk for at du la merke til dette! Hilsen Jostein Riiser Kristiansen i leksikonredaksjonen.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.