Godværsdag på Blindern i Oslo
Bildet viser typiske skyer vi ser om sommeren. De som ligner striper er cirrus-skyer og de lengre bak i bildet er cumulus-skyer.
Godværsdag på Blindern i Oslo
Lisens: CC BY SA 3.0

Sommer er i klimatologisk sammenheng den tiden av året når den normale døgnmiddeltemperaturen for det aktuelle stedet er over 10°C.

Beskrivelse

I tillegg til denne definisjonen er det vanlig å definere en sommerdag som en dag der den høyeste temperaturen er 25 °C eller mer. I Norden brukes ofte 20 °C som grense.

Sommertid

Fra siste søndag i mars til siste søndag i oktober stilles klokka i Norge 2 timer før UTC. For eksempel kl 00UTC = kl 02 norsk tid. Om vinteren er forskjellen 1 time, det vil si at man i oktober må stille klokka tilbake én time og i mars én time frem. igjen.

I værvarsling er man avhengig av at alle værobservasjoner rapporteres inn på samme tidspunkt, uansett hvor på kloden det observeres. Derfor stilles klokka etter UTC hele året i meteorologien.

Dybdestoff

Sommer, årets varmeste årstid, på høyere breddegrader på den nordlige halvkule gjerne månedene juni–august. Sommeren kommer i forbindelse med sommersolverv, da Solen står høyest på himmelen. Treghet ved oppvarming av jordoverflaten og atmosfæren gjør at sommerens hovedtyngde kommer etter sommersolverv. Været er gjennomgående mer stabilt enn om høsten og vinteren, med mindre lavtrykksdannelse og vind. Nedbøren kommer gjerne i forbindelse med ettermiddagsbyger heller enn frontpassasjer.

På høyere breddegrader på den sørlige halvkule faller sommeren i månedene desember–februar. På lavere breddegrader, mellom vendesirklene, står Solen på sitt høyeste to ganger i året, og det blir mindre relevant å tale om sommer.

I klimalæren

I klimalæren defineres gjerne sommer kvantitativt til den perioden av året da den normale døgnmiddeltemperaturen er høyere enn 10 °C. Etter denne definisjonen varer sommeren i Oslo 129 døgn, i Tromsø 69 døgn, mens Vardø ikke har noen sommer overhodet, ettersom den varmeste måneden (juli) har en normal middeltemperatur på 9,2 °C. I Norge kommer gjennomsnittlig sommeren tidligst rundt Flekkefjord, 10. mai, og lengst varer den rundt Oksøy ved Kristiansand, til 10. oktober.

På primstaven

primstaven regnes sommeren som halvåret fra 14. april (sommerdagen) til 14. oktober (vinterdagen).

Se også

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg