Maas

Maas

Maas.

Maas er en elv i Frankrike, Belgia og Nederland.

Faktaboks

Uttale
ma:s
Også kjent som
fransk Meuse

Maas springer ut i Frankrike, i overgangen mellom Plateau de Langres og Monts Faucilles cirka 410 meter over havet, nær Marnes og Saônes kilder, og munner ut på den nederlandske nordsjøkysten. Elva er 950 kilometer lang og har et nedbørfelt på om lag 48 000 kvadratkilometer.

Maas renner i sitt øvre løp i nordlig retning gjennom Lorraine, for en stor del dypt nedskåret i sedimentære lag der særlig østbredden er bratt (Côtes de Meuse). Ved Bazeilles går elva i et tre kilometer langt underjordisk løp. Maas bryter gjennom Ardennene mellom Charleville-Mézières i Frankrike og Namur i Belgia. Elveløpet er her svært svinget med bratte bredder. Ved Namur tar den opp Sambre fra vest, sitt viktigste tilløp, og får et nordøstlig løp forbi Liège og inn i Nederland sør for Maastricht. Elva danner på en strekning grensen mellom Nederland og Belgia.

I Nederland, hvor den en lengre strekning går parallelt med den tyske grensen, bøyer den mot vest og løper parallelt med Waal, en av Rhinens armer, og deler seg i to; den ene armen løper inn i Waal ved Gorinchem, den andre løper ut i Hollands Diep.

Maas er flere steder forbundet med andre vassdrag via kanaler. Flere av byene ved Maas er kjente festninger og slagmarker fra første og andre verdenskrig; Verdun, Sedan, Namur og Liège.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg