Maas, elv i Frankrike, Belgia og Nederland.

Maaselva springer ut i Frankrike, i overgangen mellom Plateau de Langres og Monts Faucilles ca. 410 moh., nær Marnes og Saônes kilder, og munner ut på den nederlandske nordsjøkysten, 950 km lang, nedbørfelt ca. 48 000 km2.

Maas renner i sitt øvre løp i nordlig retning gjennom Lorraine, for en stor del dypt nedskåret i sedimentære lag der særlig østbredden er bratt (Côtes de Meuse). 3 km langt underjordisk løp ved Bazeilles. Maas bryter gjennom Ardennene mellom Charleville-Mézières i Frankrike og Namur i Belgia. Elveløpet er her svært svinget med bratte bredder. Ved Namur tar den opp Sambre fra vest, sitt viktigste tilløp, og får et nordøstlig løp forbi Liège og inn i Nederland sør for Maastricht. Elven danner på en strekning grensen mellom Nederland og Belgia.

I Nederland, hvor den en lengre strekning går parallelt med den tyske grensen, bøyer den mot vest og løper parallelt med Waal, en av Rhinens armer, og deler seg i to; den ene armen løper inn i Waal ved Gorinchem, den andre løper ut i Hollandsdiep.

Mange kanalforbindelser. Flere av byene ved Maas er kjente festninger og slagmarker fra den første og den annen verdenskrig; Verdun, Sedan, Namur, Liège.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.