Faktaboks

Antwerpen

Engelsk: Antwerp

Fransk: Anvers

Etymologi
Antwerpen, fransk Anvers (av ant, ‘imot’ og werpen, ‘kaste’ etter de store sandbanker som er blitt kastet opp i tidens løp der elven Schelde gjør en buktning mot vest)
Uttale
ˈantwerpen
Antwerpen.
Historiske sentrum med Onze-Lieve-Vrouwe-katedralen.

Antwerpen er en by i Belgia som ligger ved elven Schelde, omlag 88 kilometer fra Nordsjøen. Byen hadde 523 248 innbyggere i 2018, og med forstedene var innbyggertallet nær 1,2 millioner. Det moderne Antwerpen har et areal på 204,5 kvadratkilometer. Antwerpen har norsk konsulat.

Antwerpen er en av verdens største havnebyer, med blant annet en stor containerhavn. Havneanlegget er imidlertid ikke dimensjonert for de største skipene, og byen har måttet avgi noe av sin betydning til den nye store havnen i Zeebrugge.

Albertkanalen forbinder Schelde med Maas, og dermed Antwerpen med viktige industristrøk i nabolandene. Industrien i Ruhr-området og i det nordøstlige Frankrike gjør bruk av Antwerpens havn, og det meste av Belgias egen import og eksport går over denne havnen.

Byen er videre et viktig jernbanesenter og har internasjonal lufthavn ved Deurne. Industrien er stor og mangesidig, med oljeraffinerier, petrokjemisk industri, kjemiske fabrikker og bilindustri. Likesom Amsterdam har også Antwerpen diamantsliping. Virksomheten ved havnen betjenes av en rekke andre virksomheter, såsom import- og eksportfirmaer, banker, forsikringsselskaper, transportselskaper og kommersielle agenter.

Antwerpen er flamsk kultursentrum, med læreanstalter og andre institusjoner: universitet, handelshøyskole, kunstakademi, musikkonservatorium, teaterakademi, flere teatre, opera og av museene bør nevnes Rubenshuset, Museum voor Schone Kunsten og det enestående Plantijn-Moretus-museet: Plantijns bolig og trykkeri, som var et av Europas største trykkerier på 1500-tallet og som var i drift inntil midten av 1800-tallet. Museet ble i 2005 ført opp på UNESCOs verdensarvliste over verdens fremste kulturminner og naturområder. I Antwerpen finnes norsk generalkonsulat og sjømannskirke.

Bybeskrivelse

Grote Markt er byens hovedtorg, omkranset av velholdte borgerhus og rådhuset fra 1560-årene i italienskinspirert renessansestil. Midt på torget fontenen som avbilder "håndkasteren" (Handwerper), som ifølge sagnet skal ha gitt byen navn.

Den gamle, indre by med sine pittoreske smug og smale gater, vekslende med åpne plasser og brede gater, har mange praktfulle byggverk, blant annet den gotiske Onze Lieve Vrouwe-katedralen, med 7 skip og et 123 meter høyt tårn med klokkespill, som i sommerhalvåret brukes til konserter. Videre finner man borgen Steen ved Scheldes bredd, Vleeshuis (museum for musikkinstrumenter) og rådhuset fra Antwerpens storhetstid i renessansestil. Schelde er hjertet og sjelen til Antwerpen og langs elven er det er livlig folkeliv og utallige kafeer.

Den gamle ring av voller, vollgraver og bastioner omkring den gamle by er lagt ut til en vakker og imponerende ringgate, de såkalte lei'en, 'avenyer'. De ytre og nyere bydeler har brede gater, åpne plasser og regelmessige kvartaler.

Historie

Stedet hvor Antwerpen ligger var markedsplass allerede før 837, da vikinger herjet der. Det fikk byrettigheter i 1291. Byens handel tok seg opp etter hvert som Brugges mektige posisjon ble svekket, blant annet som følge av en uheldig proteksjonistisk politikk.

Under Karl 5 i første halvdel av 1500-tallet ble Antwerpen Europas viktigste sentrum for handel og økonomi. Verdens første børs ble grunnlagt her 1526, lotteriet, premieobligasjoner og bookmaker-virksomhet oppstod, og mange land opptok sine lån her og bygde imponerende kontorbygg. Under Filip 2 og den nederlandske frihetskamp (1568–1648) stagnerte Antwerpen, men i denne perioden virket kjente kunstnere som Peter Paul Rubens og Anthonis van Dyck i byen. I Nederlandenes gjenforeningstid 1815 til 1830 blomstret Antwerpens handel opp igjen. Etter delingen i Belgia og Nederland etter 1830 ble det gjort avtale om å holde Schelde åpen for trafikk. Næringslivet kom ikke virkelig til krefter igjen før på 1800-tallet, da økonomisk liberalisme og ny teknikk satte det internasjonale samkvem i sterk fart.

Byen arrangerte olympiske sommerleker 1920. Antwerpen har beholdt sin posisjon som handelsby og er blant annet senter for verdens diamanthandel og var europeisk kulturhovedstad i 1993.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg