Arkeologiske og paleontologiske funn vitner om menneskelig bosetting i Syria og Palestina tilbake til mellom-paleolittisk tid. Fra mesolittisk tid finnes spor bl.a. etter den natufiske kultur (rundt 10 000 f.Kr.), som spredte seg langs kysten av Levanten, og særlig er kjent for å dyrke og nyttiggjøre seg korn, men hvor det også ble bedrevet jakt og fiske. Herfra finnes også tidlige spor etter kultivering av korn. Utvinning av mineraler er kjent fra midten av 4. årtusen f.Kr. Deretter kom de første byene. De tidligste tegn på skriftlige nedtegninger, som en forløper for skriftspråk, stammer fra Midtøsten; områder som kan knyttes til syrisk førhistorisk tid, ca. 8000 f.Kr.
Syria var i de tre siste årtusen før vår tidsregning åsted for flere bølger av semittisk innvandring til området; av kanaanitter og fønikere, hebreere og arabere, samt nomadiske folkeslag. Ebla-sivilisasjonen, dokumentert gjennom utgravinger sør for Aleppo, var et semittisk rike som strakte seg fra Rødehavet til Anatolia, og fra Middelhavet øst til Irak, fra ca. 3000 f.Kr. Utbredelsen av Ebla var basert på handel, og Syria var lenge en mellomstasjon i handelen mellom Egypt og Lilleasia og Mesopotamia, senere i karavanehandelen med Østen. Flere store riker, bl.a. i Mesopotamia, omfattet til tider Syria, bl.a. det akkadiske rike og Guti- og Ur-dynastiene. Disse tok kontrollen over området etter at Ebla ble ødelagt.
Med en ny bølge av semittisk innvandring ble en rekke amoritt-småstater grunnlagt innenfor grensene av dagens Syria mellom 2000 og 1800. Med utvandring fra Syria erobret Hyksos makten i nordlige Egypt, 1674 f.Kr. På 1600- og 1500-tallet inngikk Syria i Mitanni-riket, ca. 1550 kom Syria under Egypt, som på 1300-tallet tapte landet til hettittene; senere kom en ny innvandring østfra, av en indo-europeisk gruppe kjent som ny-hettittene og som grunnla flere småriker. På 1000-tallet tilhørte Syria en periode det assyriske riket - og kamper med arameiske småstater nord i Syria, før arameerne grunnla et kongedømme i Damaskus i 11. århundre - samtidig med at isrealittene etablerte et kongedømme rundt Jerusalem. Det assyriske riket ekspanderte, særlig mot Middelhavet i vest, før landet i tur og orden ble erobret av mederne, babylonerne, perserne og grekerne. Den persiske erobringen skjedde på 500-tallet f.Kr., og Palestina og Kypros ble da lagt under Syria.
Kommentarer
Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?
Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.
Du må være logget inn for å kommentere.