Muhammad Ali

Faktaboks

Muhammad Ali
til 1965 Cassius (Marcellus) Clay
Født
17. januar 1942
Død
3. juni 2016

Portrettfoto av Muhammad Ali i 1967.

.
Muhammad Ali

Muhammad Ali (til høyre) seirer i sin VM-kamp mot Joe Frazier i Manila 1975.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Muhammad Ali (til 1965 Cassius Marcellus Clay jr.) var en amerikansk bokser, den første som var profesjonell verdensmester i tungvekt i tre perioder.

Han ble olympisk mester i lett tungvekt i 1960 og ble profesjonell samme år. I sin hurtige og dansende boksestil vant han VM i tungvekt i 1964 ved å beseire Sonny Liston.

Ali konverterte til islam i 1965 og skiftet navn. I 1967 ble han fratatt tittelen etter å ha nektet militærtjeneste i Vietnam. Hans popularitet vokste likevel, og han ble et viktig symbol i kampen for svarte borgerrettigheter.

Dommen ble omgjort i 1971, og Ali ble i 1974 på ny verdensmester ved å beseire George Foreman. Han vant også to av tre kamper mot Joe Frazier. I 1978 mistet han tittelen til Leon Spinks, men gjenerobret VM (WBA-mester) fra Spinks samme år. Han gav fra seg mesterskapet i 1979, og tapte senere klart ytterligere to kamper, blant annet mot Larry Holmes. Han gikk i alt 61 profesjonelle kamper mellom 1960 og 1981, med 56 seire, hvorav 37 var på knockout.

Ali utviklet Parkinsons sykdom etter at karrieren var over, men tente likevel den olympiske ild under OL i Atlanta 1996. Der fikk han også tilbake gullmedaljen fra 1960, som han kastet i elven Ohio etter å ha blitt utsatt for rasediskriminering da han kom tilbake til USA etter lekene.

Muhammad Ali har blant annet blitt kåret til Den Største Atleten i det 20. århundret av Sports Illustrated og Århundrets personlighet innenfor sport av BBC.

I 1975 ga han ut selvbiografien The greatest: My own story, som i 1976 ble utgitt på norsk. Det har også blitt laget mange filmer om Muhammad Ali, blant annet Ali (2001) med Will Smith i hovedrollen som Ali. En annen kjent film er Muhammad Ali: The Greatest (1977) der Muhammad Ali spiller rollen som seg selv, og kampene er ekte opptak fra tidligere kamper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Knut Blomstrøm

Iflg Thomas Hauser er historien om Ali som kastet medaljen i elven pga rasediskriminering en myte lansert i hans "selvbiografi" Den Største. En rekke sannheter pyntes på, eller fordreies: rasisme, påstått egen kyskhet og moral (Ali var en skjørtejeger av rang, som bl.a. på direktesendt fjernsyn i Manila i 1975 begikk tabben å introdusere sin elskerinne Veronica Porsche som "sin kone" for diktatoren Marcos. Ektefellen Khalilah så det hele på TV hjemme i USA. Hun ble ikke blid, og tok første fly til Filippinene, og altså den idylliserende historien om medaljekastingen. En rekke kilder hevder at han rett og slett rotet bort gullmedaljen sin. Ved å justere selvforherligelsen den kontroversielle organisasjonen Black Muslims oppmuntret sin viktigste inntektskilde til, fremstår Ali som et mer sannferdig og troverdig menneske.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg