Ved det 25 km brede stredet Bab al-Mandab i sør står Rødehavet i forbindelse med Det indiske hav via Adenbukta. I nord deler det seg i to grener, Akababukta i øst og Suezbukta i vest; mellom dem ligger Sinaihalvøya. Fra Suez til Bab al-Mandab har det en lengde av 2250 km, mens bredden for største delen ligger mellom 200 og 350 km, størst i sør. Arealet er 438 000 km2 (noe større enn Østersjøen). Største dyp er 3040 m, mens gjennomsnittsdypet er om lag 540 m. Over 40 prosent av arealet har dyp mindre enn 100 m, særlig i sør er det store grunne områder.
Akababukta er en miniatyr av Rødehavet, med største dyp på 1800 m og en terskel ved Tiranstredet på 175 m dyp. Suezbukta er grunn (40 m i middel).
I forbindelse med regntiden er det noe tilførsel av ferskvann. De viktigste wadiene er i sør (Eritrea) og heter Barka, Anseba Shet og Haddas. Årsnedbøren over Rødehavet er bare på omkring 150 mm.
De største øygruppene ligger i sør: Hanish-øyene (Jemen/Eritrea), Dahlak-øyene (Eritrea), Zubair-øyene (Jemen), Farasan-øyene (Saudi-Arabia) hvor mange europeiske trekkfugler overvintrer, Perim (Jemen) og Kamaran (Jemen). Nord i havet ligger St. Johannesøya (nær den antikke havnen Berenike, lengst sør i Egypt). Ved åpningen til Suezbukta ligger Shadwan (Egypt), og ved åpningen til Akababukta ligger de to øyene Tiran og Sanafir som begge er forvaltet av Egypt.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.