Alawitter, den største av Syrias tallrike etniske og religiøse minoriteter, også kjent som nusairier. Alawittene utgjør 10–12 % av befolkningen, i underkant av tre millioner. I fjellområdene Djabal Nusariya utgjør alawittene en kompakt majoritet, mindre grupper finnes i byene langs kysten. På grunn av alawittisk dominans i det politiske liv, finnes i dag en stor befolkning av alawitter i Damaskus og de større byene. Mindre grupper holder blant annet til i Libanon og på Vestbredden.

Blant andre muslimer i Midtøsten blir alawitter gjerne betraktet som liberale  og sekulære. Alawittiske kvinner ses oftest uten hijab og mange velger ikke å faste eller be. 

Alawittenes historie er lite kjent, religionssamfunnet har røtter i sjia-miljøer og føres tilbake til en religionsstifter, Muhammad ibn Nusair, som levde på slutten av 800-tallet. "Alawi" betyr "følger av Ali", og alawitter betrakter Ali Ibn Abu Talib, profeten Muhammads fetter og svigersønn, som guddommelig. Lære og kult utgjør en egenartet sammensmeltning av sjia-islamske, gnostiske, kristne og trolig også før-kristne elementer. Alawittene bruker ikke Koranen, men har egne hellige skrifter. Religionens innhold hemmeligholdes, kunnskap om lære og kult formidles til utvalgte troende gjennom innvielser. Alawittene har ikke egne kultbygninger; religiøse fester feires i hjemmet, religiøst liv for øvrig er konsentrert om hellige steder, som f.eks. gravplasser til religiøse ledere. Både islamske og kristne høytider feires.

Fra slutten av 1960-årene ble alawittenes rolle i syrisk politikk stadig sterkere, og striden om den politiske makten i landet kom til å utspilles mellom ulike alawittiske grupper. Alawittene har sittet med makten i Syria siden 1970, ved Hafez al-Assad og deretter sønnen Bashar al-Assad (fra 2000). Alawittenes maktposisjon gjennom førti år står nå i fare for å svekkes som følge av borgerkrigen i Syria.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.