Latakia

Sentralt i den syriske havnebyen Latakia, før borgerkrigen i landet brøt ut.

Artikkelstart

Latakia er by i Syria som ligger ved Middelhavet, rundt 100 kilometer nordvest for Hamah. Latakia har den viktigste havnen i Syria og er hovedstaden i guvernementet med samme navn.

Faktaboks

Uttale
latak'ia
Også kjent som

Laodikeia

arabisk: اللاذقية (al-Ladhaqiya)

fransk: Lattaquié

Befolkning og næringsliv

En stor tilstrømning av flyktninger som resultat av borgerkrigensom begynte i 2011, og videre befolkningsforflytning gjør at befolkningstallet er vanskelig å fastlå, men et anslag ligger i overkant av 340 000 innbyggere (2019). Før borgerkrigen var byen landets fjerde største. Før borgerkrigen bestod omkring halvparten av befolkningen av alawitter, resten i hovedsak av sunnimuslimer og en større kristen minoritet.

Latakia er et administrasjonssenter og havnebyen fører blant annet eksport av jordbruksprodukter og import av ferdigvarer. Byen er sete for Tishrin-universitetet, Syrias tredje største, som ble grunnlagt i 1971. Byen har en stor og moderne havn, i tillegg til sportsarenaer og flere ruiner fra romersk og hellenistisk tid.

Historie

De tidligste tegn på befolkning i området dagens Latakia ligger er fra 2000 år før vår tidsregning. Byen ble grunnlagt under selevkidene på 300-tallet fvt., som var var et hellenistisk dynasti. I oldtiden var Latakia kjent som fønikernes Ramatha og grekernes Laodikeia. Latakia kom senere under romersk kontroll, og ble inntatt av araberne i 638 under erobringene til Rashidunkalifatet, for deretter å skifte hender mellom ulike muslimske imperier og bysantinerne.

Under korstogene havnet Latakia igjen under ulike herredømmer før byen ble en del av Det osmanske rike frem til dets oppløsning etter første verdenskrig. I 1920 falt Latakia under det franske mandatområdet i Syria og Libanon, frem til dannelsen av det moderne Syria.

Borgerkrigen

Som i mange andre byer under den arabiske våren brøt det ut protester i Latakia våren 2011 mot Assadregimet. Protesten førte til at politi og militære styrker ble satt inn i byen, og restriksjoner på bevegelse til og fra byen ble innnført. Grunnet nærheten til Tyrkia har Latakia og området rundt vært av strategisk viktighet for tyrkiske og russiske styrker. Flybasen Khmeimim, som ligger i nærheten av byen, blir drevet av russiske styrker. Russlands president Vladimir Putin møtte President Bashar al-Assad ved flybasen i 2017. Latakia har ikke blitt rammet av krigshandlinger i samme grad som andre syriske byer. Den syriske regjeringen har jevnt over stor støtte i byen, noe som kan ha bidratt til dette, og har vært tilfluktsted for mange flyktninger. Hafez al-Assad, far til president Bashar, ble født i Qardaha som ligger øst for byen i samme guvernement.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg